LIKOVNI I KNJIŽEVNI STVARATELJI

RADOST UMJETNIČKOG STVARANJA TRAJE VEĆ ČETIRI DESETLJEĆA: Pulski amaterski umjetnici pod kapom ULIKSA

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Treba spomenuti da su članovi ULIKS-a profesionalni umjetnici, likovnjaci, grafičari, ali i liječnici, profesori, umirovljenici, kućanice

Premda ovo nisu laka vremena za umjetnost, kao niti za umjetnike, svakako valja navesti i pulsko Udruženje likovnih i književnih stvaratelja (ULIKS) koje djeluje gotovo četiri desetljeća. Uskoro će napuniti svoj 39. rođendan i ući u 40. godinu djelovanja i rada, gdje su prošli kroz razne faze, promjene, ali su i dalje vrlo brojni te očekuju bolje dane za umjetnost, kao uostalom i svi drugi iz toga sektora.

Ako sve bude u redu s koronvirusom, negdje sredinom lipnja počet će sa svojom izlagačkom sezonom, gdje se najprije predstavljaju skupnom izložbom većine članova, a potom deset do 12 umjetnika se izmjenjuje jednom tjedno, u Galeriji Stari grad u Kandlerovoj 14 samostalnom izložbom.

Udruženje likovnih i književnih stvaratelja (ULIKS) je nastalo početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada je nekoliko entuzijasta, ljubitelja likovne, književne i dramske umjetnosti, imalo potrebu osnovati udrugu kojoj bi cilj bio umjetničko druženje, stvaranje i izmjena iskustava.

Krenulo iz podruma

Početak osamdesetih godina, mjesec je svibanj. Upravo tada je sve to krenulo, kada je skupina entuzijasta održala osnivačku skupštinu u Ulici Matka Laginje 7, u podrumskim prostorijama Istarskih knjižara.

Od toga su dana, kada su u biti i formirani, djelovali pod nazivom Udruženje likovnih stvaralaca i književnika te ljubitelja slike i knjige, a bilo ih je svega 19 članova.

Aktivnosti ove udruge se nižu sve do 1983. godine, kada se članstvo počinje osipati i kada ostaju bez prostora.

Međutim, tu nije kraj, želja za stvaranjem i opstankom bila je jača. Nekoliko mjeseci kasnije ponovno se okupljaju, ovoga puta u prostorijama KUD-a "Matko Brajša Rašan".

Tada su u svojim redovima imali 38 aktivnih članova, među kojima su i akademski slikari, kipari, studenti raznih umjetničkih akademija, profesionalci i amateri. Česte su bile izložbe njihovih članova u nekada kultnom izložbenom salonu u Opatijskoj ulici.

Krajem 1987. dobivaju sadašnje prostore u galeriji Stari grad u Kandlerovoj ulici.

Cilj ULIKS-a je da "na jednom mjestu okuplja neafirmirane, afirmirane, samouke i talentirane stvaratelje različitih životnih dobi pružajući stručniji i kvalitetniji napredak i afirmaciju glede stvaralačkog istupa u slikarstvu, kiparstvu, primijenjenoj umjetnosti, umjetničkoj fotografiji i književnosti", kako su više puta istaknuli tijekom svojih izložbi.

Tradicionalne izložbe

Svake godine održavaju božićno-novogodišnju izložbu par dana prije Božića, a izložbena sezona traje im od sredine lipnja do kraja kolovoza ili sredine rujna.

Kontinuirano se održavaju tečajevi slikarstva pod vodstvom likovne pedagoginje Milanke Korovljev, na kojima se uče sve vrste tehnika, a upravo se kroz tečajeve slikarstva dobivaju novi članovi.

Treba spomenuti da su članovi ULIKS-a profesionalni umjetnici, likovnjaci, grafičari, ali i liječnici, profesori, umirovljenici, kućanice…

Nadalje, ULIKS surađuje i razmjenjuje izložbe s Likovnim umjetnicima iz Rijeke, Likovnim krugom iz Požege, Likovnom sekcijom "Podravka 72", Likovnim stvaraocima iz Pazina i mnogim drugim sličnim udrugama.

Neki njihovi članovi su iznimno aktivni i sudjeluju na raznim kolonijama, natjecanjima ex tempore i izložbama diljem Istre, ali i Hrvatske. Njihov se moto nije promijenio kroz sve ove godine, a glasi "Družite se i radujte se s umjetnošću!".

Bilo bi nezahvalno spomenuti umjetnike koji tu djeluju, jer ih je zbilja puno, neki su djelovali samo u nekim fazama, drugi dulje, pojedini kontinuirano izlažu, drugi samo privremeno, no svakako svi zaslužuju pohvale za svoj rad i trud.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum