IZLOŽBA EX TEMPORE – ARS SACRA U VIŽINADI

Prva nagrada Roberti Contiero iz Italije

Izložbu je organizirala Zajednica Talijana Vižinada u suradnji s Talijanskom unijom, Općinom Vižinada i udrugom umjetničkih stvaratelja iz Padove, koji su za najuspješnije radove osigurali vrijedne novčane nagrade

| Autor: Slavko LEDIĆ
Druženje uz umjetnost (Snimio Slavko Ledić)

Druženje uz umjetnost (Snimio Slavko Ledić)


U subotu je Batistellina šterna u Vižinadi, nakon dužeg vremena osvanula okupana suncem, dočekala 28 umjetnika i slikara koji su na njoj izložili čak 38 svojih umjetničkih djela stvaranih posljednjih nekoliko dana na sakralne i slobodne teme.

Jutarnja refleksija

Izložbu je organizirala Zajednica Talijana Vižinada u suradnji s Talijanskom unijom, Općinom Vižinada i udrugom umjetničkih stvaratelja iz Padove u Italiji, koji su za najuspješnije radove osigurali vrijedne novčane nagrade. Organizatori su osigurali da izložene radove ocjenjuje međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu: Daniela Antonello, predsjednica Associazione XEARTE iz Padove i članovi Lorella Limoncin Toth, povjesničarka umjetnosti iz Buja i Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Izložbu na Batistellinoj šterni otvorila je Neda Šainčić Pilato, predsjednica ZT Vižinada, a nazočili su joj zamjenica župana Jessica Acquavita, pročelnik Vladimir Torbica, veliki broj uzvanika iz kulturnog života Italije te više slikara iz Hrvatske i Italije.

Nakon dužeg vijećanja odlučeno je da se prva nagrada i 1.000 eura (protuvrijednost u kunama) dodijeli autorici rada "Riflessi nel mattino" Roberti Contiero iz Italije. Rad je izveden u tehnici akrila na platnu. Uz izrazitu tehničku sposobnost naglašava se jutarnja refleksija i pobuđuje značajnu meditativnu refleksiju. Djelo je to uravnotežene kompozicije koja pokazuje visoku razinu umjetničkog stvaralaštva.

(Snimio Slavko Ledić)(Snimio Slavko Ledić)

Druga je nagrada pripala Slavici Oplanić iz Novigrada za rad u akril tehnici "Incanto a Visinada". Zajednica Talijana Vižinada nagradila ga je s 500 eura. U obrazloženju se navodi da je u radu izražena sposobnost umjetnice da prepozna i na platno prenese karakteristične elemente Vižinade izraženom tehničkom sposobnošću koja ističe materijalnost, boje i svjetlost tipičnog istarskog krajolika.

Originalnost

Treća nagrada u iznosu od 2.000 kuna osigurala je Općina Vižinada, a pripala je Zvjezdani Davanzo iz Dajle za uradak "Nel Cuore". Originalnost teme koja preuzima, ali i izaziva emociju izazvanu plavim srcima, koja tradicionalno simboliziraju društvenost i ljubav, toliko potrebnu u ovom razdoblju, karakteristike su ovoga uratka.

Ove su godine prvi puta dodijeljena i počasna priznanja za teme koje se odnose na natječaj za sakralnu umjetnost kao poticaj mladim i budućim umjetnicima koji su se istaknuli svojim stvaralaštvom. Dobili su ih Loris Nardo za uradak "Sveta Anna", Livio Zappolato za "Crocifissione", sedmogodišnji Ivan Potočnjak za uradak "Riba" i desetogodišnji Dominik Potočnjak za "Apstrakt I".

Na kraju izložbe umjetnici su se na šterni družili uz obilan domjenak i nagrađivana vina vižinadskih vinara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini