IZLOŽBA

Projekt "Mi plus" u Dnevnom boravku Rojca: U POTRAZI ZA IZGUBLJENIM PROSTOROM

| Autor: Mladen RADIĆ
Noel Mirković, Ivana Nataša Turković, Darko Bavoljak i marino Jurcan govorili su na otvaranju izložbe (B. Vincek/Metamedij)

Marino Jurcan iz udruge Metamedij, a koja je dio platforme Mi plus objasnio je da je projekt fokusiran na istraživanje napuštenih prostora s ciljem da se jedan od njih prenamijeni u budući produkcijski centar

"U potrazi za izgubljenim prostorom" - naziv je izložbe otvorene preksinoć u Dnevnom boravku DC-a Rojc. Radove je od 25 prijava pristiglih na istoimeni participativni natječaj odabrao stručni žiri u sastavu Dean Zahtila, Damir Stojnić i Ivona Verbanac, a putujuća izložba će tijekom ljeta obići još Labin i Rovinj. Natječajem se željelo potaknuti uključivanje lokalne zajednice u diskurs o praznim, ruševnim ili poluoživljenim lokacijama, ali i na pružanje kreativnog doprinosa u osvješćivanju i istraživanju problematike te eventualnom predlaganju ideja i rješenja za korištenje prostora za potrebe građana.

Javni natječaj

Javni natječaj i popratna izložba dio su projekta "Mi plus", sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a organizator aktivnosti je Labin Art Express XXI (L.A.E. XXI). Projekt provodi platforma Mi plus (udruge Metamedij, Faro 11, Sonitus, L.A.E. XXI i Društvo arhitekata Istre DAI-SAI, te Istarska kulturna agencija IKA-ACI).

U ime platforme Mi plus prisutne je pozdravio Marino Jurcan koji je objasnio da je projekt fokusiran na istraživanje napuštenih prostora s ciljem da se jedan od njih prenamijeni u budući produkcijski centar.

Ivana Nataša Turković rekla je izložba rezultat natječaja koji se također zvao "U potrazi za izgubljenim prostorom" na koji se javilo 25 autora od čega je žiri odabrao osam najboljih radova, od filmova, video radova, fotografija, zajedničkih konceptualnih radova. U Dnevnom boravku izloženi su video rad "Odjeci" Mateja Đuzela i Renate Šimić, književno-fotografski rad "Fantastični prostori" Denisa Peričića i Srećka Lebineca, kratki film "Une espace, Deux minute, Trois temps" Erika Lončara i Ane Šurija Fundak, serija fotografija "Paromlin – arhitektura u nastajanju" Anta Magzana, serija fotografija "Kontemplacija raspada" Areka Nizinskog, serija fotografija "Epitaf izgubljenom vremenu" Darka Bavoljaka, video rad "Ustav RH" Đurice Ciganovića i video rad "Soft Buffers" Irene Bakić, Ive Jelinčić i Mirne Udovčić.

Umjetničko istraživanje

U ime Labin Art Expressa i žirija obratio se Noel Mirković koji kaže da je ova tema na tragu onoga čime se LAE bavi otkada je nastao, a nastao je s idejom reaktivacije rudnika pa je jedan od njihovih najpoznatijih projekata Underground City. On je pozvao prisutne da obrate pažnju i na legende pored radova koje su također jako zanimljive.

Govorili su i autori Darko Bavoljak iz Zagreba i pulski umjetnik Đurica Ciganović.

- Ovaj prostor Rojca je isto tako mogao biti izgubljen, ali nije, nego je dan kulturi. Tu je i pitanje jednog umjetničkog istraživanja kojeg ova izložba sadrži i ona je ovdje u jednom spašenom prostoru koji je nekada bio vojarna, kaže Bavoljak koji je prvi put ovdje bio sredinom 1970-ih i sjeća se da ga je Rojc užasno impresionirao svojom velebnošću.

- Danas ovaj prostor ima drugu namjenu i drugi sadržaj, i upravo to je bitno da uspijemo revitalizirati naše prostore i da sačuvamo povijest našeg postojanja. Ova izložba je na tragu toga, zaključuje Bavoljak.

Ciganović je objasnio da je njegov rad nastao tako što je godinama prije spavanja čitao Goetheovog "Fausta" i odjednom je došao do zaključka da je to bespredmetno, te je prešao na Ustav Republike Hrvatske kojeg redovno čita zadnjih mjeseci. To ga je, očito, inspiriralo i za njegov segment izložbe.

Izložba se može razgledati do 6. srpnja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini