U GALERIJI FONTICUS

Prezentirane još dvije vizualne problematizacije: ENERGIJA KRISTALA I BUĐENJE PROLJEĆA

| Autor: Luka JELAVIĆ


U Studiju galerije Fonticus brojnim posjetiteljima prezentirane su još dvije vizualne problematizacije - jedna je videorad i svojevrsni performans mladog umjetnika Petra Dugandžića pod nazivom "Buđenje proljeća", a drugu je pripremio Vlatko Dešković iz Pule o obradi plemenitog kamenja s naglaskom na energiju kristala

U vrijeme trajanja izložbe radova 66 autora iz projekta Crno- bijelo, kao i izložbe maketa brodova Igora Hajdarhodžića na glavnom grožnjanskom trgu, u Studiju galerije Fonticus brojnim posjetiteljima prezentirane su još dvije vizualne problematizacije - jedna je videorad i svojevrsni performans mladog umjetnika Petra Dugandžića pod nazivom "Buđenje proljeća", a drugu je pripremio Vlatko Dešković iz Pule o obradi plemenitog kamenja s naglaskom na energiju kristala.

Ritualni događaji

- U oba se slučaja radi o svojevrsnim ritualnim događanjima, koncentracijom i energijama obilježenim situacijama. Petar Dugandžić na lokacijama oko Grožnjana, u sivom vremenu, ali kojem slijedi novo godišnje doba, snima smisleni video koristeći ritualno muziciranje gongom. On vješto prepliće ambijente, osobni profinjen pokret i zvuk mističnog instrumenta, usklađujući energije svih korištenih elemenata, bez egzibicionizma, predstavio je ukratko Dugandžićev uradak kustos galerije Eugen Borkovsky.

Vlatko Dešković sa svojim kristalima

Petar Dugandžić (Rainbow23) je rođen je devedesetih godina prošlog stoljeća u Radišićima (Čapljina, BiH). Kao punoljetan otišao je u inozemstvo gdje se intenzivno bavi kreativnim aktivnostima. Kroz oblikovanje dotiče raznovrsne medije iskaza - modeling, dizajn, pokret, gluma, performans, slikanje… Nastupi, izvedbe, projekti mnogobrojni su i često spontani, nenajavljeni. Autor je najveće čestitke na svijetu (100 metara) naslikane u povodu ulaska Hrvatske u EU, prezentirane u Zagrebu tijekom prosinca 2013. godine. Glumio je u BiH filmu "Preko mosta ljubavi", a nastupao je u nekoliko spotova domaćih izvođača, te u više serija i reklama. Autorske performanse realizirao je u mnogim mjestima i zemljama, a najviše je plesnih i glumačkih izvedbi kod nas imao s grupom Istra Inspirit i plesnom skupinom Roxanne iz Rovinja. Tijekom boravka u Tajlandu plesao je za njihovu kraljevsku obitelj. Slikarskim radovima predstavio se na pet samostalnih izložbi konceptualnog karaktera.

Minerali

Grožnjanska večer u Studiju galerije Fonticus nastavljena je praćenjem priče o obradi prirodnih minerala, njihovom poštovanju i usklađivanju energija autora, materijala i promatrača. Prezentaciju pod nazivom "Energije kristala" pripremio je Vlatko Dešković koji od malih nogu prikuplja kristale i neobično kamenje s plaže. S kristalima je od rane mladosti, a u snalaženju s energijama kristala pomažu mu razni tečajevi kao što su theta healing, reiki, energetski sustavi i slično... Uz kristaloterapiju počinje sa samostalnom obradom dragog kamenja i kristala, pri tom prateći astrološki, energetski te individualni ritam energija odabranog materijala. Svoje opredjeljenje i rad s kristalima komentira kao "…miješanje realnog svijeta s dozom svemirskih vibracija…".

Energija i ljekovitost kristala

- Kristalima se aktivno bavim već osam godina, ali nisam tako poznat javnosti. Zapravo, najveći dio kristala koje obradim završava u inozemstvu, tako da me u Hrvatskoj ne zna puno ljudi. Ovdje u Grožnjanu sam prezentirao obradu kristala i dragog kamenja, te izradu nakita u srebru s tim dragim kamenjem unutar nakita, kao i šamanski pristup kristalima i liječenju. Posjetiteljima sam želio skrenuti pažnju na ljekovita svojstva kristala te na njihovu obradu i energetske vibracije u odnosu na astrologiju, te kako to utječe na kristale prilikom obrade na njihovu energiju, ali i povezanost kristala s čovjekom. Nisam imao prilike ovako prezentirati svoj rad u umjetničkim galerijama, tako da sam sretan što sam u Grožnjanu. Istina, imao sam slične prezentacije, ali više u prigodnim energetskim okupljanjima, kaže Vlatko Dešković, rođeni Splićanin koji od svoje desete godine živi i radi u Puli. Želi, kaže, nastaviti raditi s kristalima, održati još neko predavanje i naučiti znatiželjne obradi kristala.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom