PREDSTAVLJENO 180 RADOVA

NA GROŽNJANSKOM EX TEMPOREU SUDJELOVALO 166 AUTORA: Najviše priznanja Riječanima, Radovanu Kuniću prva nagrada

| Autor: Luka JELAVIĆ
Dio radova s Ex temporea (Snimio Luka Jelavić)

Dio radova s Ex temporea (Snimio Luka Jelavić)


Mladi likovni umjetnik Radovan Kunić iz Matulja dobitnik je prve nagrade 28. izdanja likovne manifestacije Ex tempore u Grožnjanu. Njemu je pripala nagrada organizatora od 2.500 eura. Kunić je pobjednik tog likovnog natječaja bio i 2017. godine, a zanimljivo i te je godine kiša poremetila program, a sve slike su, kao i ove godine, bile izložene u galeriji Fonticus i drugim prostorima, a dodjela nagrada obavljena je u prizemlju kaštela.

Radovan Kunić (1987.) diplomirao je kiparstvo 2012. godine i od tada aktivno djeluje na umjetničkoj sceni izražavajući se pretežno u mediju slikarstva. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, a dobitnik je više vrijednih nagrada i priznanja. Međunarodni žiri je dodjelu prve nagrade Kuniću obrazložio dojmom da autor predstavlja: "na zanimljiv način čitan suvremeni ambijent, Radovan Kunić uljem na platnu uvjerljivo ujedinjuje kompoziciju s ikonografijom, uz izvanrednu sposobnost sintetiziranja kroz mješovite tehnike".

(Snimio Luka Jelavić)

Prvonagrađeni rad Radovana Kunića (Snimio Luka Jelavić)

Druga nagrada od 1.500 eura pripala je riječkoj umjetnici Silvani Konjevoda za "kompoziciju kolažiranog slikarstva u ikonografiji prozora i razrađene vedute ekspresivne izvedbe, a sa četiri odjeljenja segmenta u jedinstvenom iskazu", kako se kaže u obrazloženju. Treća nagrada od 1.000 eura pripala je umjetnici Ivi Starac iz Bakra koja je u radu iskazala pogođenu kompoziciju, vrsnoću tehničke i likovne izvedbe.

Nagrada Općine Grožnjan od 5.000 kuna dodijeljena je slovenskoj umjetnici Klavdiji Jeršinovec iz Vrhnike za "djelo koje spaja autoričinu dizajnersku izobrazbu s izvanrednom i snažnom naracijom u formalnoj dvobojnoj ravnoteži". Nagrada za mlade umjetnike "Daria Vlahov Horvat", koja podrazumijeva organiziranje samostalne izložbe u galeriji Fonticus ove je godine pripala Lani Gržetić iz Rijeke koja u "ekspresivnom prikazu igre aktova, evocira klasičnost i suvremenost, avangardu i arhaičnost gestikulacije i kolorita".

Žiri je pohvalio radove vrijedne spomena čiji su autori Livio Zoppolato (Trst), Luisa Ritoša (Rijeka), Claudia Marusic (Trst), Goranka Supin (Rijeka) i Jur Samec (Ljubljana). Ove godine sve slike ocjenjivao je međunarodni žiri u sastavu Marino Baldini (predsjednik), Renzo Grigolon, Eugen Borkovsky, Majda Božeglav Japelj, Franko Vecchiet i Mauro Stipanov.

(Snimio Luka Jelavić)

Nagrađeni umjetnici (Snimio Luka Jelavić)

Najava lošijeg vremena sigurno je odvratila mnoge umjetnike od dolaska u Grožnjan, što se odrazilo i na manji broj radova nego što je uobičajeno. Pečatirano je 266 podloga, a na ocjenu je dostavljeno 180 radova od 166 autora iz Hrvatske, Slovenije, Italije i drugih zemalja. Na temu "Grožnjan – istarski krajolik" umjetnici su radili u raznim tehnikama, a najviše je ipak bilo slika. Zbog kiše izostao je uobičajenu ugođaj promatranja slika postavljenih na zidove duž grožnjanskih ulica, sve se moralo preseliti u zatvoreni prostor, ali svi su zadovoljni što je Ex tempore održan u ranijem, pretpandemijskom obliku, s drugim sadržajima.

Od ostalih, popratnih događaja, spomenimo prikaz povjesničara Gaetana Benčića koji radi prigodnu monografiju o drevnoj luci Baštija na Mirni, ispod Grožnjana. Održano je nekoliko glazbenih priredbi u kojima su sudjelovali renomirani umjetnici, ali i najmlađi u programu Zajednice Talijana Grožnjan. I u nedjelju, kada se po tradiciji okupe umjetnici i drugi građani, bilo je glazbe za sve gušte, degustiralo se crveno vino lokalnih proizvođača, opet je pripremljena velika tava pašte s tartufima, organizirana je izložba gljiva i drugi sadržaji.

Organizatori i ovogodišnje manifestacije su Talijanska unija u Rijeci, Narodno sveučilište u Trstu, Općina i Zajednica Talijana Grožnjan, uz potporu drugih institucija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini