DIZAJNER I ILUSTRATOR

MIRKO ILIĆ Izložba u HuiU "Iz povijesti ljudske gluposti - Dizajnerska povijest svijeta"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Slike s izložbe (Snimio Danilo Memedović)

Slike s izložbe (Snimio Danilo Memedović)


Mirko Ilić "Iz povijesti ljudske gluposti - Dizajnerska povijest svijeta" naziv je izložbe postavljene u pulskoj Galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika - HuiU.

Autor nije bio prisutan na otvorenju, no o njegovim je radovima iznimno brojnoj publici govorio kustos izložbe Marko Golub. Ističući važnost Mirka Ilića i njegovog stvaralačkog rada, naglasio je da je ova izložba u biti remiks odabranih dijelova i fragmenata Ilićeva rada kao dizajnera, ilustratora i strip-autora gdje se isprepliće nekoliko narativnih linija.

- Kao dizajner, art direktor i ilustrator za brojne novine i magazine - Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom rasponu od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih godina pa sve do danas. Ti radovi, objavljivani u novinama i časopisima, koji evociraju neke od najvažnijih događaja koji su se odvili za vrijeme naših života, čine osnovu ove izložbe, iako tu ima osvrta i na druga zbivanja. Tu se prožimaju pripovijest o određenom povijesnom razdoblju, pripovijest o bitnim trenutcima dizajnerske karijere, kao i osvrti na same radove i kontekste u kojima su nastali i njihove kompleksne reference, kazao je Golub.

On se osvrnuo i na prostor gdje je izložba postavljena, ističući da je riječ o malom prostoru, te da svi radovi pričaju priču, neki povijesno-društveni događaj, i upravo ta raznolikost čini njihovo bogatstvo.

- Osmišljena za mali izložbeni prostor, bez pretenzija da bude sveobuhvatna retrospektiva jednog od najistaknutijih svjetskih dizajnera, izložba pruža priliku za novi način sagledavanja starijih ostvarenja iz jugoslavenske faze karijere od 1986. i onih nastalih u Sjedinjenim Državama od tada do danas, uključujući i rijetko izlagane radove, ili one koji su rijetko prikazivani zajedno. Postav izložbe tako konfrontira radove koji su eksplicitno politički i one koji na prvi pogled to nisu, britka čitanja društvene stvarnosti i tumačenja kompleksnih znanstvenih i filozofskih spoznaja, dramu globalnih konflikata i intimne drame, slike mržnje i zla i slike empatije i ljubavi, naveo je Golub.

Ovaj je izložbeni postav prilagođen prostoru, tako da je u Puli izložen dio bogatog Ilićevog stvaralačkog opusa. Novinske su ilustracije ispričale priču nekog političkog članka i prikazuju se izolirane, kako je naglasio Golub, izvan konteksta u kojem su bile objavljene.

Nazočne je na otvaranju u ime HUiU-a pozdravila Kristina Nefat, a izložbe se može razgledati sve do 3. studenog radnim danima od 12 do 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater