FECIT 2021.

Međunarodni skup umjetnika u Grožnjanu: UMJETNICI RADILI I IZLAGALI U ISTOM PROSTORU

Ove godine na poziv dvojice selektora, Ivana Perića i idejnog začetnika i osnivača tog projekta Roka Kvaternika, u Grožnjan su došli, u njemu stvarali i družili se Vladimir Dunjić, Draško Dragaš, Klementina Golija, Petar Hranuelli, Sanja Jureško, Slavko Krunić, Radovan Kunić, Saša Marjanović, Andrej Pavlič, Ana Sladetić, Miran Šabić, Marko Tubić, Jovana Tucović, Sašo Vrabič, Joni Zakonjšek, Rok Zelenko i Marko Zorović

| Autor: Luka JELAVIĆ
Sudionici ovogodišnjeg skupa Fecit u Grožnjanu

Sudionici ovogodišnjeg skupa Fecit u Grožnjanu


Ljetna pauza izlagačkog programa Gradske galerije Fonticus u Grožnjanu nije se ni osjetila, jer su prostore galerije ispunili umjetnici, sudionici treće međunarodne likovne kolonije i skupa umjetnika Fecit.

Posebnost je u tome što su umjetnici iz nekoliko država s prostora bivše zajedničke države radili desetak dana upravo u galeriji i u njoj na kraju rada izložili svoje radove. Ove godine na poziv dvojice selektora, Ivana Perića i idejnog začetnika i osnivača tog projekta Roka Kvaternika, u Grožnjan su došli, u njemu stvarali i družili se Vladimir Dunjić, Draško Dragaš, Klementina Golija, Petar Hranuelli, Sanja Jureško, Slavko Krunić, Radovan Kunić, Saša Marjanović, Andrej Pavlič, Ana Sladetić, Miran Šabić, Marko Tubić, Jovana Tucović, Sašo Vrabič, Joni Zakonjšek, Rok Zelenko i Marko Zorović.

Jedinstven projekt

Svi radovi predstavljeni su u galeriji Fonticus zadnjeg dana rada kolonije, kada je svim sudionicima Rok Kvaternik podijelio diplome u znak sjećanja i zahvale na ovaj zanimljiv i po mnogočemu jedinstven susret.

- Opet se ostvario koncept da umjetnici planiraju, oblikuju, rade u prostoru galerije, a ovaj projekt samo je nastavak prakse davanja galerije umjetnicima, jer smo i petnaestak godina ranije imali likovnu koloniju čije smo sudionike uveli u galeriju. Tako smo jedna od rijetkih galerija koja je pustila autore u prostor i ponudila im 'bijelu kocku' kao prostor za kreiranje.

Grozxnjan sudionici

Ne znam koliko je svijest da se radi u 'posvećenom' prostoru, utjecala na pojedine autore, ali rezultati njihova rada su zaista odlični. Iako su stvarali na istoj likovnoj manifestaciji, u istom prostoru, autori su se predstavili raznorodnim radovima. Zahvaljujem najprije umjetnicima, jer bez njih ni kolonije, ni radova, ni izložbe ne bi bilo, zatim Općini Grožnjan i, naravno, Roku Kvaterniku, idejnom osnivaču ovog već trećeg likovnog događanja u Gradu umjetnika, rekao je kustos izložbe Eugen Borkovsky prilikom otvaranja izložbe radova nastalih tamo gdje su i stvoreni, u galeriji Fonticus.

Katalog u pripremi

Uskoro će biti objavljen kompletan katalog ovogodišnje kolonije s kritičkim osvrtom na radove svih umjetnika. Inače, za naziv tog međunarodnog skupa umjetnika Rok Kvaternik je odabrao naziv fecit, što je ustvari naziv, zapis na umjetničkim djelima koji označava autora, onoga koji je izradio, napravio (skraćeno: fec.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum