OVE GODINE NA DVIJE LOKACIJE

MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ: Skulptura "Dodir" Emila Bobanovića Ćolića u Kuni na Pelješcu

Premda Pelješcu ne nedostaje kamen, ova je skulptura učinjena od istarskog kamena kakvim su oblikovani kipovi i objekti na livadama MKS-a u Dubrovi kraj Labina. Tom realizacijom za Kunu, kojom se nastavlja tradicija izmještanja skulptura iz matičnog parka, grad Labin odaje dužnu počast svom povremenom sugrađaninu Emilu Bobanoviću Ćoliću, koji je u tom istarskom gradiću ostavio neizbrisiv trag, istaknuo je povjesničar umjetnosti Mladen Lučić

| Autor: Branko BIOČIĆ
Izrada skulpture "Dodir"

Izrada skulpture "Dodir"


Udruga Mediteranski kiparski simpozij u suradnji s Općinom Orebić predstavlja skulpturu "Dodir" autora Emila Bobanovića Ćolića nastalu u sklopu 43. Mediteranskog kiparskog simpozija, koji se od 3. do 10. svibnja ove godine u svom prvom dijelu održava u mjestu Kuna na Pelješcu. Naime, ovogodišnji 43. MKS odvija se na dvije lokacije, u Kuni na Pelješcu tijekom svibnja te tijekom srpnja i kolovoza u Parku skulptura Dubrova kraj Labina.

Ekspresivna gesta

Tako će skulptura "Dodir" biti predstavljena javnosti 10. svibnja u 17 sati na njenoj trajnoj lokaciji nasuprot Perivoja Mata Celestina Medovića, u mjestu Kuna na Pelješcu.

- Ciklus manjih brončanih skulptura iz kojeg potječe i "Dodir" logično nastavlja problematiziranje organskih oblika započeto serijom reljefa, samo što Bobanović sada, osim što kreće u puni volumen, čini izvjestan otklon od apstraktnog znaka i poseže k natruhama figurativnog izričaja protkanog diskretnim erotskim nabojem. Te skulpture manjeg formata govore o visokom autorovom likovnom rafinmanu kojim je sažeo harmoniju haptičkog i vizualnog, a unatoč manjem formatu koji u potpunosti odgovara intimističkom ozračju koje te skulpture emaniraju, postigao je i izvjesnu monumentalnost koja proizlazi iz ekspresivne geste koja je Bobanoviću jednako imanentna u skulpturi kao i u slikarstvu. Ta monumentalnost kao i osjećaj Mediterana kojim je prožeto cjelokupno umjetnikovo kiparsko i slikarsko djelovanje, svojim punim životom saživjet će u novom "Dodiru", sada kamenoj skulpturi znatno većih dimenzija (200x150x90cm) od svog brončanog prototipa. Premda Pelješcu ne nedostaje kamen, ova je skulptura učinjena od istarskog kamena kakvim su oblikovani kipovi i objekti na livadama Mediteranskog kiparskog simpozija u Dubrovi kraj Labina. Tom realizacijom za Kunu, kojom se nastavlja tradicija izmještanja skulptura iz matičnog parka, grad Labin odaje dužnu počast svom povremenom sugrađaninu koji je u tom istarskom gradiću ostavio neizbrisiv trag, ne samo kao izuzetan umjetnik već i kao vrsni pedagog odgojivši generacije učenika koje svojom umjetnošću, baš kao i njihov učitelj, nastavljaju oplemenjivati svoju životnu sredinu, istaknuo je Mladen Lučić u predgovoru kataloga izložbe.

Vrhunski umjetnik i likovni pedagog

Emil Bobanović Ćolić rođen je u Kuni na Pelješcu 1926. godine. Gimnaziju je pohađao u Krku, a Školu primijenjene umjetnosti u klasi Ante Kaštelančića završio je u Splitu. Jedno je vrijeme radio kao nastavnik u Mostaru, a onda se zaputio u Zagreb gdje je diplomirao slikarstvo kod Mladena Veže i književnost kod dr. Marina Franičevića. Kao likovni pedagog najduže radi u Labinu, 31 godinu, do mirovine. Izlagao je u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, SSSR-u, Francuskoj, Južnoafričkoj Republici, Bugarskoj, Austriji i Danskoj. Na svjetskoj izložbi Biennale Internazionale d` Arte Contemporanea u Firenci 2001. godine nagrađen je medaljom Lorenzo il Magnifico i diplomom u selekciji skulptura. Dobitnik je i mnogih drugih nagrada i priznanja. Član je HDLU-a Rijeka, HDLU-a Zagreb i A.I.A.M. (Accademia Internazionale d`Arte Moderna) u Rimu. Živi i radi na relaciji Kuna, Trstenik na Pelješcu, Zagreb, Labin i Monza (Italija).

Program 43. MKS-a u Kuni na Pelješcu realiziran je uz potporu i u suradnji s Općinom Orebić, Gradom Labinom, Istarskom županijom, odnosno njenim Odjelom za kulturu i zavičajnost te tvrtkom Kamen d.d. iz Pazina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini