NOVO VODSTVO NAJAVLJUJE SANACIJU PARKA SKULPTURA NA DUBROVI

Neće biti 42. Mediteranskog kiparskog simpozija


Iako su 8. prosinca prošle godine izabrani novi predsjednik i Upravni odbor Mediteranskog kiparskog simpozija, ovoga se ljeta ova dugovječna manifestacija neće održati, saznajemo iz labinskih umjetničkih krugova. Umjesto dogradonačelnika Labina Zorana Rajkovića, za novu je predsjednicu MKS-a, međunarodne likovne manifestacije s velikim autoritetom i mnogoznačnom reputacijom u Hrvatskoj i izvan nje, izabrana Renata Kiršić, voditeljica regija Istre i Primorja u Zavodu za etično financiranje iz Zagreba. U novom vodstvu MKS-a odlučili su da ove godine neće izlaziti u javnost, ali su potvrdili da 42. simpozija neće biti.

Skulpture u lošem stanju

Umjesto toga bavit će se mnogim problemima oko održavanja 40 hektara Parka skulptura na Dubrovi gdje je 80-ak skulptura u vrlo lošem stanju, Bijela cesta popucala na nekoliko mjesta a treba sanirati i tzv. Zelenu kocku u kojoj je trebao biti info-punkt i ured MKS-a. Zelena kocka koja je u vlasništvu MKS-a trebala je sa svojim Informativnim centrom promovirati umjetnost, znanje i iskustvo te omogućiti dragocjene spoznaje. Izgrađena je prije 16 godina, ali nikada nije stavljena u funkciju. Vrijeme je učinilo svoje, stakla su popucala, krov prokišnjava, nema sanitarija ni elektroinstalacija pa je napravljen troškovnik za njezinu sanaciju koja iznosi 140 tisuća kuna.

Sada se traže izvori financiranja sanacije a kada bude ponovno u funkciji, u kocku će useliti uredi MKS-a i Turističke zajednice općine Sveta Nedelja. Useljenje je planirano do kraja travnja ove godine. Od iduće godine postoji mogućnost njezina širenja pa bi trebala postati info-punkt za cijelu Labinštinu. Do sada je na Mediteranskom kiparskom simpoziju, koji je 1969. godine utemeljio labinski akademski kipar i slikar Josip Diminić, napravljeno 96 skulptura od kojih je 80 u neuglednom i slabo održavanom Parku skulptura na Dubrovi, dok su ostale dislocirane po Labinštini i Hrvatskoj. Mediteranski kiparski simpozij bio je mjesto okupljanja i rada istaknutih hrvatskih i svjetskih umjetnika, ovdje su trag ostavili Edo Murtić, Dušan Đamonja, Vasko Lipovac, Ljubo de Karina, Milena Lah, Quintino Bassani i mnogi drugi. (B. BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater