NAJNOVIJESKUPNA SELEKTIRANA IZLOŽBA

LABINSKI UZLET LIKOVNOSTI: Laureati Vinko Šaina i Davorka Vadanjel

| Autor: Branko BIOČIĆ
S otvaranja izložbe koja je ove godine bila naslovljena "Grad u kojem živim i sanjam"

Tema ovogodišnjeg Labinskog uzleta likovnosti je bila "Grad u kojem živim i sanjam", a ovogodišnji laureati su Davorka Vadanjel i Vinko Šaina. Davorka Vadnjel nagrađena je održavanjem samostalne izložbe u Gradskoj galeriji, a Vinko Šaina otkupom rada. Stručni ocjenjivački sud činili su povjesničarki umjetnosti Branka Arh, Mladen Lučić i Gorka Ostojić Cvajner

U labinskoj Gradskoj galeriji održano je otvorenje 23. skupne, selektirane izložbe radova labinskih likovnih umjetnika pod nazivom Labinski uzlet likovnosti. U crkvici sv. Stjepana izloženi su radovi studenata likovnih škola. Tema ovogodišnjeg Labinskog uzleta likovnosti je bila "Grad u kojem živim i sanjam", a ovogodišnji laureati su Davorka Vadanjel i Vinko Šaina. Davorka Vadnjel nagrađena je održavanjem samostalne izložbe u Gradskoj galeriji, a Vinko Šaina otkupom rada. Stručni ocjenjivački sud činili su povjesničari umjetnosti Branka Arh, Mladen Lučić i Gorka Ostojić Cvajner.

Doživljaj grada

Davorka Vadanjel je izradila kolaž od šest slika naslovljen "Svjetla grada", a Vinko Šaina sliku "Sedimenti III" na kojoj je bojom i crtežom vizualizirao simboliku podzemnih rudničkih horizonata koji pulsiraju uspomenama na oca rudara.

Na ovogodišnji Labinski uzlet likovnosti prijavila su se 24 četiri autora s 46 djela, a izabrano je 20 autora s 31 radom.

- Dvadeset autora, sudionika ovogodišnjega Labinskog uzleta likovnosti, izrazilo je svoj doživljaj grada i svoje iskustvo umjetnosti pa pogled na izložbu sabire likovne priče o gradu i ljudima koji mu daju život i povijest. Vidljivo je njihovo nastojanje da stvarnost slike bude kreativno promišljena, da djeluje autentično, da problematizira različite aspekte umjetnosti i da razlaže estetsku svjesnost trajanja na labinskome tlu. Uz konkretnu sliku prostora i života u njemu, umjetnici su ponudili i sliku o neprestanom oživljavanju sna. Svatko na svoj način, sasvim osobno, svojim likovnim rukopisom i svojom intuicijom, temeljem svojih životnih i stvaralačkih iskustava. Tako je nastao zanimljiv zbir razlika, istaknula je kustosica izložbe, povjesničarka umjetnosti Branka Arh iz Rijeke.

Nastupio Rafael Santaleza

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je na otvaranju da ova izložba ima "posebno srce i dušu". Iskazao je zadovoljstvo i ponos da može proglasiti laureate i svima čestitati Dan grada u kojemu "živimo i u kojemu sanjamo", a izložbu je označio "dijelom mozaika kojim naš Labin činimo još ljepšim i življim."

U glazbenom dijelu svečanosti otvaranja za klavijaturama je nastupio pjevač, glazbena nada Rafael Santaleza.

Skupna izložba labinskih likovnih umjetnika održava se kao dio programa Dana grada Labina, a izložba se može razgledati do 20. kolovoza, radnim danom i subotom od 9 do 13 i od 19 do 22 sata. Nedjeljom je galerija zatvorena. Ulaz je slobodan.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam