MOŽE SE RAZGLEDATI DO 18. VELJAČE

JEDAN DAN U ROVINJU: Izložba koja nadilazi govor požutjele razglednice

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Elio Velan na otvaranju izložbe (N. O. R.)

Povezivanje Segariolovog dnevnika sa Cherinovim fotografijama vodi te do jednostavne konstatacije: Kada se riječ susreće s fotografijom, trenutak poništava vrijeme i prošlost postaje sadašnjost, rekao je suautor izložbe Elio Velan

"Kada se ljubav za vlastiti grad spoji s radoznalošću za mjesne događaje i ljude, nemoguće je ne povezati i zajedno promatrati dvije osobe koje su jednakom strašću, ali u različitom obliku, pokušale spojiti ovaj naš mali, veliki mikrokozmos", pojasnio je novinar "Glasa Istre" Elio Velan smisao povezivanja dvojice Rovinjaca koji su svaki u svoje vrijeme i svaki na svoj način povezali i spojili članove Udruge "Giusto Curto" u osmišljavanju jedne multimedijalne večeri i izložbe pod nazivom "Jedan dan u Rovinju" koja je održana u Rovinju. Riječ je o Francescu Antoniu Segariolu, autoru dnevnika, i Claudiju Cherinu, kolekcionaru i fotografu.

- Povezivanje Segariolovog dnevnika s Cherinovim fotografijama vodi te do jednostavne konstatacije: kada se riječ susreće s fotografijom, trenutak poništava vrijeme i prošlost postaje sadašnjost, rekao je na otvaranju te izložbe Velan koji je, uz Alda Dapasa, suautor ove dobro posjećene izložbe koja će se u rovinjskom Multimedijalnom centru moći pogledati do 18. veljače.

Jedan dan u Rovinju

Govoreći o samim motivima stvaranja izložbe, Velan je pojasnio da je zamišljena kao koloplet ostavštine rovinjskog fotografa Cherina i ogromnog broja događaja obuhvaćenih stranicama Dnevnika "sugrađanina Antonia Segariola".

- Pregledavši više od pet tisuća fotografija Cherinove arhive preuzeli smo Dnevnik rovinjskog brijača Antonia Segariola: "Croniche di Rovigno: Notizie e fatti piú notevoli dall'anno 1889. all'anno 1974". Kronike su objavljene 2000. godine u okviru prve zbirke "Istarske biblioteke, dokumenti i svjedočanstva" u izdanju Talijanske unije i Narodnog sveučilišta u Trstu. Publikaciju je uredio Antonio Pellizzer u okviru Etnografske sekcije Talijanske zajednice Rovinja, rekao je nadalje Velan, dodajući kako je izložba posvećena vremenu i samoj biti duše.

- Danas se ovdje predstavlja zajednica rada koja obuhvaća zajednicu jezika, kulture i tradicije, koja je, nažalost u dobrom dijelu nestala. Izložba se usredotočuje na tu zajednicu, oživljavajući je bez retorike, onakvu kakva je nekad bila. Radi se o izložbi koja nadilazi govor požutjele razglednice, piše u uvodniku izložbe Velan.

Izložbu "Jedan dan u Rovinju" grafički su uredili Vladimir Bugarin, ujedno zadužen i za grafički slog, i Egidio Budicin, dok je za video prikaz bio zadužen Aldo Dapas. Otvaranje izložbe popratio je glazbeni nastup više članova Kulturno-umjetničke udruge "Giusto Curto".


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of