U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI

Izložba u Muzeju suvremene umjetnosti: MONTAŽSTROJ O NEDOVRŠENOJ SVEUČILIŠNOJ BOLNICI ZAGREB

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Izložba o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb prikaz je dijela bogate arhivske građe Montažstroja (MSU)

Izložba o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb prikaz je dijela bogate arhivske građe Montažstroja (MSU)


Kamen temeljac 'bolnice za 21. stoljeće, koja će izdržati potres magnitude 9 prema Richteru', postavljen je 11. svibnja 1985., a u povodu obilježavanja 40 godina pobjede nad fašizmom. Trideset i pet godina kasnije, na isti dan, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se izložba "U osnivanju u likvidaciji", što je današnji pravni status nekadašnjeg investitora Radne organizacije Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju

Izložba "U osnivanju u likvidaciji" umjetničkog kolektiva Montažstroj bit će otvorena u ponedjeljak, 11. svibnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, prostor ekstenzije u 19 sati. Otvorenje će biti u skladu s posebnim okolnostima uvjetovanim koronavirusom, prilagođeno za manji broj ljudi.

Nedovršeno

- Izložba "U osnivanju u likvidaciji" o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb prikaz je dijela bogate arhivske građe koju umjetnički kolektiv Montažstroj prikuplja i obrađuje u sklopu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta "Nedovršeno". U njemu sudjeluju građani Zagreba, stručnjaci iz područja zdravstva, medicine, politike, građevine, ekonomije, novinarstva…, ističe se u najavi izložbe. Organizatori projekta podsjećaju da je riječ o "bolnici koja je, po složenosti, opsegu i načinu izvođenja, bila i ostala jedan od najvećih i najsloženijih pothvata u povijesti Zagreba i Hrvatske. Sredstva za izgradnju prikupljana su deset godina od samodoprinosa građana Zagreba, koji su o tome odlučivali na dva referenduma: 1982. i 1987. godine."

- Kamen temeljac 'bolnice za 21. stoljeće, koja će izdržati potres magnitude 9 prema Richteru', postavljen je 11. svibnja 1985., a u povodu obilježavanja 40 godina pobjede nad fašizmom. Trideset i pet godina kasnije, na isti dan, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se izložba "U osnivanju u likvidaciji" što je današnji pravni status nekadašnjeg investitora Radne organizacije Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju, ističe se u najavi izložbe koja donosi fotografije, službene dokumente, propagandne i video-materijale, te izbor iz nekoliko stotina naslova novinskih članaka prikazanih na vremenskoj crti koja prati izgradnju bolnice, od osnivanja radne organizacije (investitora) 1982. godine do početka procesa likvidacije u lipnju 1995.

Postav zaokružuje originalna maketa bolnice u Blatu koja je važna ne samo kao arhivski dokument, već i kao cjelovito umjetničko djelo. Ovo je njeno drugo predstavljanje javnosti nakon što je bila izložena u Gradskoj skupštini prije početka izgradnje.

Budućnost bolnice

- Izložba "U osnivanju u likvidaciji" poziva na raspravu o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije kroz primjer napuštene i zaboravljene bolnice u Blatu čija sudbina i dalje nije poznata, iako je tijekom 2019. angažirano 40.000.000 kuna u pripremi analize o mogućoj budućnosti bolnice, a svakako je dodatno aktualizirana globalnom pandemijom koronavirusa i serijom potresa nakon 22. ožujka ove godine u Zagrebu tijekom kojeg su teško oštećene i zagrebačke bolnice, piše u najavi izložbe.

Izložba će u prostoru ekstenzije Muzeja suvremene umjetnosti biti otvorena za građane od 12. svibnja 2020.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater