JADRAN

Izložba hrvatskih umjetnika u Njemačkoj: RAD ALENE FLORIČIĆA NA IZLOŽBI U TRIERU

Alen Floričić se predstavlja video radom "Untitled No. 06/00" iz 2000., a osim njega u Kunsthalle Trier na izložbi "Jadran" Hrvatsku predstavljaju i radovi umjetnika: Tomislava Buntaka, Igora Eškinje, Josipa Krole, Mirne Kutleša, Davora Ljubičića, Luize Margan, Gorana Petercola, Igora Taritaša, Marcelle Zanki i Željka Jančića Zec. Kustos izložbe je Simon Santchi, ravnatelj Europäische Kunstakademie Trier

| Autor: Mladen RADIĆ
Iz rada untitled No. 06-00_2000. Alena Floričića

Iz rada untitled No. 06-00_2000. Alena Floričića


Jučer je u njemačkom Trieru otvorena izložba hrvatskih umjetnika pod nazivom "Jadran" na kojoj sudjeluje i Alen Floričić, i umjetnik iz Rapca. Izložba se održava u Kunsthalle Trier u sklopu kulturnog ljeta Savezne pokrajine Porajnje – Falačka (Rheinland – Pfalz), a ostat će otvorena do 4. rujna.

Rijeka, Split, Pula

Naslov "Jadran" odnosi se na kulturno područje Istre i Dalmacije, koje se posebno karakterizira svojim položajem između Istoka i Zapada, kao i izlazom na Mediteran. Fokus je na obalnim gradovima Rijeci, Splitu i gradu pobratimu Triera - Puli, koje karakteriziraju žive umjetničke scene, uključene u brojne regionalne razmjene putem razvijenih postojećih kontakata.

Foto

Alen Floričić (Snimila Natalija Zupičić Floričić)

Izložba predstavlja suvremene umjetničke pozicije iz područja od instalacije i video radova, pa do slikarstva i fotografije. Fokus je na radovima koji su na neki način povezani s obalnim regijama, te koji se sadržajno bave društvenim, prirodnim, i arhitektonskim temama.

Alen Floričić se predstavlja video radom "Untitled No. 06/00" iz 2000., a osim njega odabrani umjetnici koji sudjeluju na izložbi su Tomislav Buntak, Igor Eškinja, Josipa Krolo, Mirna Kutleša, Davor Ljubičić, Luiza Margan, Goran Petercol, Igor Taritaš, Marcella Zanki i Željko Jančić Zec. Kustos izložbe je Simon Santchi, ravnatelj Europäische Kunstakademie Trier.

Nagrađivani umjetnik

Alen Floričić je rođen u Puli. Diplomirao je skulpturu na Odsjeku za likovnu kulturu Pedagoškog fakulteta u Rijeci, u klasi profesora Žarka Violića, te magistrirao na postdiplomskom studiju Videa i novih medija na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, kod prof. Sreča Dragana. Radi kao profesor u Školi za primijenjenu umjetnosti dizajn u Puli, a od 2008. do 2012. radio je i kao vanjski suradnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagao je na velikom broju samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i izvan nje, a njegovi su radovi predstavljani i na brojnim video projekcijama i prezentacijama. Bio je jedan od predstavnika Hrvatske na 51. Biennalu u Veneciji 2005. Za svoj rad nagrađen je mnogobrojnim nagradama i priznanjima, primio je između ostalog Grand Prix 25. Salona Mladih (Zagreb, 1998.), 2. Nagradu Zagrebačkog salona (uzastopce 2005. i 2007.), Nagradu Kalina (Rijeka, 2017.) itd. Radovi mu se nalaze fundusima najznačajnijih hrvatskih muzeja suvremene umjetnosti, kao i u nizu javnih i privatnih zbirki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater