GALERIJA POOLA

IVAN FIJOLIĆ: "Šamba'RA'bamba" ili švedski stol na kojem jela jedno drugo nadopunjuju

Skulpturama koje su napravljene od neke "svemirske" materije - jer jedna od skulptura podsjeća na asteroid koji je nakačen na neku formu - daje neki sloj iščitavanja koji je višedimenzionalan. Tu je i njegov automobil od betona, a i brončane čizme kao njegov najstariji rad. Čizme je kupio na e-bayu i onda ih je odlio u bronci, kazao je na otvaranju Bojan Šumonja, voditelj Galerije Poola

| Autor: Mladen RADIĆ
Jedna od Fijolićevih skulptura (Snimio Dejan Štifanić)

Jedna od Fijolićevih skulptura (Snimio Dejan Štifanić)


"Šamba'RA'bamba" naziv je izložbe otvorene preksinoć u Galeriji Poola, a riječ je kolekciji radova zagrebačkog kipara Ivana Fijolića.

- Specifično za Fijolićev rad je da uzima likove iz pop kulture, i to naročito iz medija filma, muzike kombinira u svom radu i neke političke aspekte, pa je tako radio izložbu koja se zvala "Neo NOB", podsjetio je otvarajući izložbu voditelj Poole Bojan Šumonja koji je istaknuo, da je Fijolić najpoznatiji kao autor spomenika Bruceu Leeju u Mostaru. Onome tko njegovo ime ukuca u Google pojavit će se i slika skulpture Josipa Broza Tita, autora Augusta Augustinčića, a koju su raznijeli u Kumrovcu sredinom devedesetih, zbog čega se odvojila glava spomenika pa je Fijolić napravio repliku, odnosno revizitaciju spomenika tako da je na Titovo tijelo nasadio glavu supruge mu Jovanke.

- Fijolić se igra s tim socrealističkim spomenicima kojima daje jednu popartističku dimenziju. Zanimljivo mi je u njegovom radu da nekako suprotstavlja tu organsku, svemirsku formu koju se može vidjeti kod crne skulture nazvane "Jedini" ili kod malog "Krelca". Tim skulpturama koje su napravljene od neke "svemirske" materije, jer jedna od skulptura podsjeća na asteroid koji je nakačen na neku formu, tako da je to svemirski nepoznati aspekt koji se spaja s ljudskim, tehnološkim momentom, daje neki sloj iščitavanja koji je višedimenzionalan. Isto je tako kod ove male silikonske figure koja je nataknuta na piramidalnu metalnu strukturu. Imamo tu i njegov automobil od betona, a i brončane čizme kao njegov najstariji rad koje kupio na e-bayu i onda ih je odlio u bronci, objasnio je Šumonja otvarajući izložbu. Te čizmice su nastale 2006., a ostatak radova je novijeg datuma.

Ivan Fijolić i njegove brončane čizme iz 2006. (Snimio Dejan Štifanić)

Ivan Fijolić i njegove brončane čizme iz 2006. (Snimio Dejan Štifanić)

Pored toga što je kipar, Fijolić se bavi i slikarstvom radi čega je u Pooli izložena jedna slika koja je strukturirana kiparski jer je napravljena u četiri komada tako da je vrlo kompleksna a zove se "Ja bi' k'o ti".

- To je kartonska Dora Maar ili žena koja plače i koja je suprotstavljena dječačkom crtežu. U isto vrijeme autor bi htio biti likovno pametan i mudar kao Picasso, a s druge strane nevin i jednostavan kao dijete, objasnio je Šumonja.

Ovo je prvi put da Fijolić izlaže jednu baš ovako složenu kolekciju ili kompilaciju radova.

- Spojili su se radovi koji mogu stajati samostalno, koji mogu biti dio neke druge cjeline, ali kao takvi tvore jednu cjelinu samostalnih radova. Zato se i zove "Šamba'RA'bamba" jer to označava ništa, a može biti nešto. Recimo to ovako – to je švedski stol na kojem su jela koja jedno drugo nadopunjuju, sažeo je Fijolić postav izložen u Pooli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater