MOTOVUN

GALERIJA PET KULA: OTVORENA IZLOŽBA ZADARSKE UMJETNICE MARINE ĆORIĆ U provinciji uma - selekcija autoportreta

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

Kroz 44 fotografije izložene u motovunskoj galeriji, nastale tijekom proteklih deset godina Marina Ćorić otvoreno i iskreno prikazuje više lica svoje osobnosti i različita emocionalna stanja

 

U motovunskoj Galeriji Pet kula otvorena izložba fotografija "U provinciji uma" zadarske umjetnice Marine Ćorić. Na izložbi je predstavljena selekcija autoportreta iz fotografskog opusa autorice koja istražuje pitanje sebe, različite emocije i stanja uma.

Kroz 44 fotografije izložene u motovunskoj galeriji, nastale tijekom proteklih deset godina Marina Ćorić otvoreno i iskreno prikazuje više lica svoje osobnosti i različita emocionalna stanja, čime uspostavlja otvorenu komunikaciju s promatračima.

Unutarnje biće

U predgovoru kataloga izložbe Roland Pohl je napisao: "Naziv ove izložbe izveden je iz citata Johna C. Lillyja, predanog znanstvenika i pionira samoistraživanja. Ključna pitanja kojima se on bavio su bili jastvo, um i kako ljudi mogu istraživati područja svojeg unutarnjeg bića, te pritom nadići limitacije uma. Marinini radovi nas vode istim putem, ali umjesto znanosti ona je odabrala drugi način kojim će dokučiti prirodu stvarnosti, a to je Umjetnost. Gotovo brutalno iskreno ona odgovara na jedno od najstarijih pitanja; na ono pitanje koje se pojavilo u istom trenutku kada je čovječanstvo razvilo osjećaj sebe – Tko sam ja?"

Lirske fotografije Marine Ćorić izražavaju raznolikost i puni opseg ljudske emocije; od ranjivosti do snage, od straha do hrabrosti, od povučenosti do prkosa, od boli do rezignacije, pa opet natrag do ljepote. Ona istražuje duboko u temeljima duše i ne boji se tame, a ono što otkriva je čudesno koliko i intimno. Na mnogim fotografijama ona traži kontakt očima s gledateljem kao da ga izaziva, da joj odgovori. Mnoga Marinina lica su autentični aspekti nje same koji su se našli u beskonačnoj borbi da unutarnje jastvo postavi u odnos prema vanjskoj stvarnosti. U svojim radovima ona otkriva da ne postoji samo jedno "ja", već da je entitet koji doživljavamo kao stalno i nepromjenjivo "ja" zapravo sastavljen od mnogih alternirajućih aspekata koje postižemo tijekom naših života; kroz naša uvjerenja, naše ideale, naša ograničenja i naša iskustva.

Krhko i eterično

U Marininim radovima uvijek je nešto krhko, eterično, nestalno, gotovo nedodirljivo; ono nešto što čini njene radove uvjerljivima i nadasve autentičnima. Njen likovni jezik je minimalistički, čistih linija i oblika, pažljive upotrebe svjetlosti, uz mudro umetanje boje, gdje je ono esencijalno učinjeno vidljivim za naše oči. Marina je pronašla vrlo određen stil, to je stil koji nadilazi vizualno preopterećenje današnjeg doba, ali koji je i dalje vrlo pristupačan i iskren.

Na otvorenju izložbe su osim autorice izložbe Marine Ćorić govorili i Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun koji je čestitao autorici na izvrsnoj izložbi i još jednom izrazio zadovoljstvo činjenicom da Udruga fotografa Fotovun održava kontinuitet izlaganja u ovim izazovnim vremenima i David Matković, u ime organizatora izložbe i upravitelja galerije – Udruge fotografa Fotovun, koji je istaknuo kako je najveći konsenzus prilikom žiriranja prijava pristiglih na natječaj za izlaganje u 2020. godini od Umjetničkog savjeta galerije bio upravo oko ove izložbe.

Izložba ostaje postavljena do 9. listopada, a može se razgledati svakoga dana u radno vrijeme galerije – od 11 do 19 sati.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of