Najbolje od štajerske foto scene

GALERIJA MAKINA Otvorena izložba Photo Graz selection III

| Autor: Mladen RADIĆ
Kustosi Richard Edelsbrunner i Gerhard Gross na otvaranju izložbe u Makini (D. ŠTIFANIĆ)

Kustosi Richard Edelsbrunner i Gerhard Gross na otvaranju izložbe u Makini (D. ŠTIFANIĆ)


Izložba Photo Graz selection III otvorena je u galeriji Makina, a predstavlja impresivnu kolekciju najboljih radova selektiranih autora na bijenalu u Grazu. Zastupljeno je sedamdesetak radova 20 autora i autorica koji predstavljaju najbolje od onog što štajerska foto scena danas nudi. Autori i autorice čiji se radovi mogu pogledati na izložbi jesu Jörg Auzinger, René Böhmer, Kati Bruder, Lena Feitl, Julia Gaisbacher, Klaus-Dieter Hartl, Anna Jocham, Kevin Kolland, Maryam Mohammadi, Ulrike Neubauer, Gerburg Neunteufl Pipina Schickaneder, Renate Otte, Franz Pacher, Lydia Reinprecht, Werner Schimpl, Maria Schnabl, Lisa Schoger, Niki Schreinlechner, Elisa Wüntscher i Larissa Zauser. Gerhard Gross je kustos koji je otvorio pulsku izložbu.

- Već 15 godina organiziramo bijenale u Grazu na kojem obično sudjeluje oko 200 umjetnika, a ideja je da se lokalnoj sceni da platforma preko koje bi napravili selekciju i tu lokalnu scenu predstavili na međunarodnom nivou. Ovu treću selekciju predstavili smo u Poljskoj, Bugarskoj, pa na tri mjesta u Hrvatskoj, a izložba u Makini predstavlja zadnju stanicu na dugoj turneji. Trebala je biti predstavljena u Istanbulu no zbog situacije to nije bilo moguće. Pokušali smo kroz tu selekciju predstaviti osobine velike izložbe jer ovo je nešto posebno. Ovdje imate amatere, studente, međunarodno priznate umjetnike, umjetnike starije generacije, njihovi radovi svi zajedno jedan uz drugog, kaže Gross.

– Sve ove radove povezuje to da oni ne smiju biti samo estetski već u njima mora postojati neki sadržaj, neki koncept, neka namjera iza tog rada. Može biti i nešto apstraktno, ali ne želimo imati samo lijepe prikaze zalazaka sunca. Ima tema koje bi se mogle nazvati sociološkim studijama, ima fotografija koje preispituju medije, koje se bave prirodom i stvarima koje se događaju u urbanom okruženju. Ima tu i portreta i različitih pristupa koji služe tome da predstave na čemu različite grupe autora rade i na koji način formiraju tu fotografsku scenu u Grazu, kaže Gross.

Tu scenu čine i fotografi koji su došli izvan Austrije i žive u Grazu, pa su tako npr. tu fotografije Maryam Mohammadi koja je rodom iz Irana, no dugo vremena živi u Grazu, a bavi se svojim obiteljskim i kulturalnim nasljeđem pa se na ovoj izložbi bavi privatnim životima svojih roditelja i onim što je nju formiralo.

Otvarajući izložbu Gross je napomenuo da Graz kao drugi najveći grad u Austriji ima veliku foto scenu s dugom tradicijom pa su još 1950-ih u njemu djelovali fotografi amateri koji su bili vrlo napredni, napredniji od onih u Beču, a mnogi od njih postali su učitelji u školama fotografije i na akademiji, utječući na nove generacije. Zato Graz ima vrlo raznoliku foto scenu i zbog toga je prije 15 godina pokrenut ovaj bijenale koji je otpočetka postigao veliki uspjeh, s nekih 200-tinjak umjetnika koji su sudjelovali.

- Fotografija je nešto što možete vidjeti svugdje, svi se bave njome, ali postoji razlika između fotografije i foto umjetnosti, a naša je ideja da mora postojati namjera iza fotografije, ne samo estetika, ističe Gross.

S Grossom je u Pulu došao i kustos Richard Edelsbrunner koji je zadužen za likovnu umjetnost budući da je Photo Graz Selection dio šireg umjetničkog projekta. Nude i stipendije za umjetnike pa im dolazi puno umjetnika iz Hrvatske, ne samo likovnjaka nego i pisaca.

Izložba je nastala u organizaciji Kulturvermittlung Steiermark uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, a može se razgledati do 2. prosinca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater