NOVI KULTURNO-IZLOŽBENI PROSTOR U PULI

GALERIJA HERMANA: Vedran Šilipetar u jednoj novoj pulskoj umjetničkoj priči

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Akter priče je pulski likovni umjetnik, skulptor, kantautor, strip-autor Vedran Šilipetar, koji je od Grada Pule dobio na korištenje za razdoblje od deset godina prostor u samoj gradskoj jezgri, odmah pored Danteovog trga i Osnovne škole Centar, gdje se nekada nalazio ugostiteljski objekt, još prije papirnica, a prije toga prodavaonica vina. Šilipetar je do prostora došao putem licitacije i plaća mjesečni najam

Hermana je španjolska riječ za sestru, staro talijanska, arhaična riječ za sestru je germana, a od toga dolazi i istarska riječ zrmana. No, kada je mjesto radnje Ulica Hermana Dalmatina, tada ta riječ poprima i drukčije značenje, to postaje pravi gradski topos, a bila hermana zbog Hermana ili kao sestra, rod, glavno da je pokrenula jednu lijepu priču.

Akter te priče je pulski likovni umjetnik, skulptor, kantautor, strip-autor Vedran Šilipetar, koji je od Grada Pule dobio na korištenje za razdoblje od deset godina prostor u samoj užoj gradskoj jezgri, odmah pored Danteovog trga i Osnovne škole Centar, gdje se nekada nalazio ugostiteljski objekt, još prije papirnica te prije toga prodavaonica vina. Šilipetar je do prostora došao putem licitacije i plaća mjesečni najam za ovaj prostor.

Prostor na dvije etaže

- Prostor ima 70-ak kvadrata, na dvije etaže, i želja mi je da ova galerija, Hermana, doprinese kvalitetnom kulturnom obogaćivanju gradske jezgre, da se dio kulturnog života odvija i ovdje, da obogatimo novim sadržajima Danteov trg, kao i da tu budu i dodatni sadržaji osim ugostiteljstva. Na nagovor prijatelja iz Old City Bara, kada je Grad Pula raspisao natječaj, odlučio sam krenuti u ovu priču i uz pomoć partnerice Ewe Samante Krolikovske dati štih ovome prostoru. Naravno, korona je sve usporila. Za sada je tu postavljen odabrani postav mojih radova, a želja mi je da tu izlažu i drugi autori. Želim se okružiti dobrim umjetnicima i ljudima. Otvoren sam za suradnju i htio bih da se ovdje kulturni život odvija kroz cijelu godinu. Da ne bude mrtvilo u tom dijelu grada kada prođe glavna turistička sezona. Želio bih tu krenuti i s radionicama za djecu i mlade, otvoren sam i prema glazbi, manjim scenskim formama, plesnoj umjetnosti, književnosti, pa i video-prezentacijama, manjim formama uživo, u nadi da ću Puli ponuditi nešto drukčije, originalnije i nove sadržaje, kaže Šilipetar.

Prostor je opremljen gramofonom, klavirom, knjigama, dakako, uz slikarski postav. Šilipetar ističe da mu je želja da grad bude obogaćen novim sadržajima, a za ovaj je prostor osjetio da ima dušu. Uvidio je da tu postoji mogućnost za lijepe i dobre programe, za predstavljanje i unikatnih stvari, poput revija, predstavljanja nakita, fotografija, a namjerava predstaviti autore koje odabere.

Kultura i povijest

Prisjetio se i Seville gdje je zimus boravio četiri mjeseca te sličnih prostora, gdje se osjeća povijest i kultura.

Prvi književni program u Hermani već je održan: Snježana Akrap Sušac predstavila je svoje priče u nastajanju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater