MUZEJ GRADA UMAGA

DOBRA KOB - TRADICIJA LOVSTVA: Izložba koja tematizira tradicijske vrijednosti Umaga i šire Bujštine

Osim o lovstvu, izložba progovara i o temi lovnog turizma, streljaštva i kinologije. Na dva kata Muzeja izloženi su predmeti, dokumenti, oprema, kazivanja o razvoju lovstva u Umagu od početka 19. stoljeća do danas

| Autor: Glas Istre


Umaški će muzej narednih mjeseci ugostiti izložbu "Dobra kob! in bocca al lupo!"/Tradicija lovstva/La tradizione della caccia koja tematizira tradicijske vrijednosti Umaga i šire Bujštine.

Na otvorenju uz autorice izložbe, prisutne su pozdravili i doajen lovstva i kinologije Lino Kodela te predsjednik Lovačkog društva Trčka Umag Davide Rota.

Razvoj lovstva

Osim o lovstvu, izložba progovara i o temi lovnog turizma, streljaštva i kinologije. Na dva kata Muzeja izloženi su predmeti, dokumenti, oprema, kazivanja o razvoju lovstva u Umagu od početka 19. stoljeća do danas. Za najmlađe je zanimljiv postav dijela Zbirke prepariranih životinja Lovačkog društva Trčka Umag, jedine takve zbirke koju baštini neko lovačko društvo u Istri. Izložbu prate i zabavne edukativne igre za sve posjetitelje, od edukativnog zvrka, slikopriče do digitalnih mozgalica na QR kodovima. Tijekom postava izložbe organizirati će se i radionice za najmlađe, a za kraj godine priprema se i tiskano izdanje izložbe.

(Foto: Muzej grada Umaga)

- Izložba ne bi bila uspješno realizirana da nije bilo, kazivača i ovom prilikom vam zahvaljujemo: Boris Sossa, Giorgina Jurdana, Joško Morgan, Erminio Jurišević, Fulvio Titonel, pok. Anton (Nino) Blažević, Luana Visintin, Marino Buršić, Fulvia Grižančić, obitelj Vrbat- Škopac, Lovačko društvo Trčka Umag - tajnik Edi Braico i predsjednik Davide Rota, te lovočuvar Mario Miloš i doajen lovstva i kinologije, Lino Kodela, vele iz Muzeja.

Izložba je realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Umaga.

(Foto: Muzej grada Umaga)

Sa željom da budu podrška lokalnoj zajednici autorice izložbe Biljana Bojić i Barbara Crnobori, odlučile su pokrenuti projekt Tradicija lovstva na lovštima Umag i Savudrija (i šire). Najraniji arhivski dokument – oružni list iz 1813. govori o ranom prisustvu lovstva na našem području.

Početci

- Ove godine izložbom podsjećamo i na 96 godina organiziranog lovstva na Bujštini, naime prvo lovačko društvo Circolo dei cacciatori di Umago sa statutom osnovano je 1925., tako da je tradicija lovstva duboko ukorijenjena na Bujštini. U prosjeku na Bujštini svaki 35 stanovnik je u 1970-ima bio lovac. Ljubav prema lovu odgajala se i odgaja unutar obitelji i nije rijetko da se generacijski nasljeđuje od pradjeda lovca, na djeda, sina te unuka. Lov je za lovca sportska aktivnost, ali od 1960-ih lov se počeo razvijati kao neizostavni gospodarsko-turistički potencijal Bujštine.

Zahvaljujemo kazivačima - našim lovcima, lovočuvarima, kinolozima, uzgajivačima i prvacima-strijelcima. Zahvaljujemo entuzijastima koji su stvarali lovstvo ovdje na našim lovištima, ali i širili znanja dalje po Hrvatskoj i cijelom svijetu, koji su bili nepresušan izvor podataka, te nam ustupili foto-materijale, dokumente, predmete da zajednički izgradimo izložbu, veli v.d. ravnateljice Biljana Bojić.

Izložba je otvorena do 5. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini