64. POREČKI ANNALE

Otvorena izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj: Od portreta sa škorpionom do "kriptovalutnog tovara"

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


 U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč u Istarskoj sabornici je otvoren 64. porečki Annale, najdugovječnija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

Ovogodišnje izdanje naziva "Živjele životinje!... a što bi životinje rekle o nama?" složile su kustosice Jerica Ziherl i Suzana Marjanić.

Animalistika

Samu koncepciju izložbe na početku su predstavile autorice Ziherl i Marjanić, dok je Annale otvorio gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, a okupljenima su se još obratili i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, ravnateljica POUP-a Vesna Tripar i voditelj likovnog odjela te ustanove Valter Černeka.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

- Od kada postoji čovjek i umjetnost životinja je prisutna u tom njegovom radu. Iznenadili bi se kad bi shvatili koliko umjetnika i umjetnica se bavi temom animalistike. Ono što smo jako pazili ove godine je da imamo umjetnike iz našeg kraja, znači iz Istre. Tako da me veseli što su sa nama Đanino Božić, Šikuti Machine, Davor Sanvincenti, Bojan Šumonja i Ivan Tripar, rekla je Ziherl.

- Kao inspiracija nam je bila knjiga zooetičara Nikole Viskovića "Životinje i čovjek" u kojoj se prvi puta osim ljudskih prava spominju i prava životinja. Izložba dokumentira suvremenu umjetničku praksu o životinjama, kako životinje određuju primatolozi, koje od njih se nalaze u stalnoj vrtešci između simbolizacije i eksploatacije što je Viskovićeva glavna teza u njegovoj knjizi, nadovezala se suautorica izložbe Marjanić.

U uvodnom dijelu i ravnateljica POU Poreč Vesna Tripar prisjetila se svih dosadašnjih annala koja su se bavila raznim aktualnim temama čovjeka i društva i istaknula današnji status etablirane izložbe na koju može biti ponosan Poreč i svi Porečani zahvalivši se svima koji ih podržavaju dugi niz godina.

Kriptomagare

Čestitkama se pridružio i Vladimir Torbica pročelnik za kulturu Istarske županije koji je istaknuo da kod ubijanja životinja problem nije samo mržnja nego i ravnodušnost.

- Najprije smo postali ravnodušni prema prirodi, pa prema životinjama, samo se nadam da nećemo postati ravnodušni prema sebi. Iznimno mi je drago što imamo izložbe gdje se ovakve teme stavljaju u fokus jer autori znaju postaviti pravo pitanje, a to je "Što je sljedeći korak?", rekao je Torbica.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Proglašavajući 64. porečki Annale otvorenim, gradonačelnik Loris Peršurić se osvrnuo na bogatu kulturnu tradiciju u Poreču te zahvalio svima koji ulažu veliki trud i entuzijazam u organizaciju dragocjene manifestacije s dugogodišnjim kontinuitetom i tradicijom. Istaknuvši da će Grad Poreč i u buduće nastaviti podržavati ovakva kulturna događanja.

Izložbeni radovi su podijeljeni u nekoliko segmenata. U prvom dijelu nailazimo na imaginarne dijaloge poput slika Portugalca Ruija Miguela Leitaoa Ferreire koji je prošle godine boravio u Istri pored Momjana gdje je mačak Mau na slici personifikacija njegove istarske rezidencije u napuštenom pograničnom mjestu. Portret Marine Abramović sa škorpionom inspiriran je slikom "Autoportret s majmunom" Fride Kahlo što se također može iščitati kao svojevrsni imaginarni dijalog između dvije autorice.

Zooetika

U drugom segmentu riječ je o interdisciplinarnom suodnosu umjetnosti i životne sredine, a otvoren je fotografijama "Dva tovara" kolektiva Šikuti Machine skupine koja afirmira prirodan seoski život u Sanvinčenti.

Još jedan rad vezan je za magarca. "Čitanje Zerzana" Saše Mirkovića čije čitanje magarci slušaju dok ima hrane, a nakon "užine" nezainteresirano izlaze iz kadra. U multimedijskom projektu "Towar/d" iza kojeg stoje Hrvoje Cokarić, Darko Škrobonja i Vanja Pagar izložili su kriptovalutu Towar/d Euro koja ima svoje fizičko pokriće u pozlaćenom magarećem izmetu. Ujedno "kriptovalutni tovar" je izniman suvenir kojeg turisti mogu ponijeti iz Hrvatske.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Treći segment odnosi se na praksu koja proizlazi iz etičke perspektive prava, tj. oslobođenja životinja.

Kroz četiri digitalne grafike s jednom pjesmom u prozi Nikolina Butorac upozorava na ispuštanje kemikalija protiv komaraca kao jedan od uzroka nestajanja bumbara.

Cjelokupan postav razgraničen u tri segmenta međusobno se zooetički prožima.

Svi izloženi radovi od kojih je samo dio spomenut u ovom tekstu moći će se pogledati sve do 31. kolovoza ove godine i to svakim danom osim nedjeljom i praznikom u periodu od 10 do 12 sati te navečer od 18 do 21 sat.

Pokrovitelji 64. Annala su Grad Poreč, Turistička zajednica grada Poreča, Istarska županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter