NOVA SEZONA U LABINSKOJ GALERIJI

FOTO / U galeriji Alvona otvorena izložba Monike Petrović

| Autor: Branko BIOČIĆ


Izložbom Monike Petrović, umjetnice mlađe generacije iz Pule koja je diplomirala slikarstvo na Odsjeku likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, a trenutačno radi u Arheološkom muzeju Istre kao viši konzervator-restaurator, otvorena je nova, 31., izložbena sezona u labinskoj galeriji Alvona u kojoj je ovo bila 201. izložba.

Stoga je na svečanom otvaranju Borjan Batagelj, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina pohvalio energiju i entuzijazam Vinka i Alis Šaina, vlasnika galerije Alvona koji su Labinjanima i gostima podarili toliko umjetničkih doživljaja.

Alis Šaina je predstavila autoricu Moniku Petrović koja je izlagala na brojnim samostalnim i skupnih izložbama u zemlji i inozemstvu te pročitala predgovor u katalogu Branke Prusine koja je napisala:

- Svakim potezom Monika nam daje mogućnost za istraživanje sebe samih. Njezina snaga odraz je minimalnih poteza kistom koji služe kao skica i putokaz naše vlastite percepcije. Bojama i linijama, više crtačkim, s lakoćom postiže najsloženiju zadaću umjetnika.

Monika živi ove prizore svakodnevno. Okružena divnim krajolicima Istre, koji su umjetnost sami po sebi u spletu boja, oblika i linija donosi nam svoju umjetnost, vječno tražeći nove načine izražavanja kreativnosti, akrilom, akvarelom, keramikom, staklom.

Vješto vladajući svim tehnikama, neiscrpno traži putokaze u sebi koji ju vode do izražavanja velike stvaralačke snage i umjetničke strasti. Dokaz je to bezgraničnog potencijala ljudskog duha, napisala je Prusina, a pročitala Šaina.

Autorica i umjetnica Monika Petrović nam je o svojim radovima rekla:

- Izložila sam svoje slike i fuzijom stakla pod zajedničkim nazivom "Apstraktna Istra", to su moje impresije Istre. Platna su možda zanimljiva jer su okruglog oblika, jedan od mojih radova je ove godine bio čak na bijenalu u Zadru. Radovi su nastali prošle godine i početkom ove, sada je moja izložba akvarela u Lošinjskom muzeju, počinju i radionice pa ću se malo odmoriti od izložbi.

Motivi su apstraktni istarski pejzaži Istre koju volim, to su impresije iz istarskih gradova i mjesta koja sam posjetila, Labin, Draguć, srce Istre Pazin, Žminj, impresija, sve ono što sam doživjela u trenutku. Znam da je to apstrakcija, dosta je teško prepoznati, ali u prirodi je uvijek trenutak za opuštanje. Moja je želja da kada dođete u galeriju na trenutak se odmorite i pokušati naći neki pejzaž, neki gradić, rekla je Petrović.

Izložbeni program Galerije Alvona realiziran je uz potporu Istarske županije, Grada Labina i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter