Muzej suvremene umjetnosti Istre

Do kraja studenog postavljena kolekcija umjetnina Zorana Franjića: "Prvo veće 'skitanje' bilo je 1969. godine kada kao student odlazim u Englesku na Otok Wight"

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Do kraja studenog u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, u gradu Puli, može se razgledati izložba "Najljepša zamka", koja donosi čak 218 umjetnina iz zbirke pulskog kolekcionara Zorana Franjića.

Među izloženim djelima su umjetnine - najvećim dijelom slike, hrvatskih autora, gdje su u velikom broju prisutni oni istarski, potom nešto radova autora iz regije, te umjetnine autora iz Kine i drugih zemalja gdje je autor boravio.

Ova izložba u kontekstu muzejskih programskih linija ima za cilj vrednovati i naglasiti ulogu kolekcionara i njihov doprinos razvoju likovnosti.

U postavu prevladavaju slikarski radovi (na platnu, papiru, dasci, metalu), sliko-crteži, crteži i grafike. Kolekcija ovoga zaljubljenika u umjetnost broji oko 300 i više radova, a ovdje, zbog prostornih mogućnosti, nisu mogli biti izloženi svi radovi.

Od Krste Hegedušića do Gulina

Franjić, inače profesor na Fakultetu ekonomije i turizma oduvijek je bio veliki zaljubljenik u umjetnost, a radove su počeli davno sakupljati i njegovi roditelji te prenijeli su na njega tu ljubav. Najraniji rad u njegovoj kolekciji datira iz 1929. godine, djelo je to Krste Hegedušića, a najrecentniji rad je iz 2018., Branka Gulina.

Kako je prilikom otvorenja izložbe kazao županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica ovo treća izložba kolekcionara prisutna u ovome prostoru, nakon zbirke "Faggian" i "Marino Cettina".

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

U svome radu kao kolekcionar povezao je svoju strast prema umjetnosti i onu prema putovanjima, te ih povezao, a to se odnosi posebice na ljubav i interes prema Kini i nama egzotičnim krajevima. Budući da mu je supruga Kineskinja, često posjećuje tu zemlju te voli proučavati tu kulturu.

Omiljeni mu je autor, kako je sam kazao, Marčelo Brajnović, a od umjetničkih pravaca najviše voli djela nastala uz razdoblju nadrealizma. Posebno su mu dragi kao autori i Bojan Šumonja, Martin Bizjak, ali i drugi autori iz Istre čija umjetnička djela silno cijeni. Tijekom svojih putovanja, bio je fasciniran indijskim likovnim minijaturama mogulskih majstora kojima nije mogao odoljeti pa ih je kupio i ponio sa sobom u Pulu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Njegova ljubav prema umjetnosti i kolekcionarstvu - premda mu je ekonomija bila poziv i struka, dešavala se kroz nekoliko faza. Prvi je "val" bio tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Obiteljska kuća njegovih roditelja, također velikih ljubitelja umjetnosti, bila je puna umjetnina, zatim je tu bila izložba Paje Kanižaja u bivšoj pulskoj galeriji Dijana na pulskom Forumu 1993. godine.

Prvi se put kao kolekcionar predstavio svojom kolekcijom, koja je već bila dosta impresivna, ali veli ne kao danas, 1995. godine, također u Puli.

Od južne Amerike do Aboridžina

- Izložbu je otvorio poznati povjesničar umjetnosti, pokojni Josip Depolo. S radošću se sjećam da su na otvorenju bili prisutni danas nažalost pokojni Edo Murtić, pokojni Ivan Obrovac, kao i drugi veliki umjetnici, navodi Franjić koji učestalo pohodi i razne sajmove umjetnina, koji su mu inspirativni za vidjeti što ima novoga na tržištu umjetnina, ili pak za mijenjati slike.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Prvo veće "skitanje" bilo je 1969. godine kada kao student odlazim u Englesku na Otok Wight i radim kao konobar poradi učenja engleskog jezika. Poslije toga slijede razna putovanja, uglavnom po cijeloj Europi, a 1984. godine odlazim u Toronto i New York. Od tada 1989. godine putujem u Keniju, Zimbabwe i Tanzaniju, te prvi put odlazim na Daleki istok. Posjetio sam Tajland, Singapur, Maleziju i Indoneziju. Ljubav prema indijskoj umjetnosti rodila se tijekom prvog posjeta toj zemlji 1997. godine, ističe Franjić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Za svaku ga izložbu, sliku ili projekt, vezuju neke uspomene.

- Iza mene je još niz zanimljivih putovanja s kojih sam se uvijek vraćao s ponekom slikom. Brazil; od Rio de Janeira do ušća Amazone, potom Argentina, Bolivija, Peru, SAD: Arizona, Teksas, Novi Meksiko, Mississippi, Virginija, Florida, kao i Australija u više navrata gdje sam upoznao dobro slikarstvo Aboridžina, navodi.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Izložba je realizirana sredstvima Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter