Do 9. srpnja u svetim srcima

Otvorena izložba Emila Mandarića, samoukog kipara, koji se kiparstvu posvetio u odrasloj dobi nakon što je ostao bez vida

Ovom je izložbom autor želio, kako je i kazao prilikom otvorenja, prikazati nekoliko aspekata tragova u vremenu. Skulpturama predmeta koje je nekada vidio, a danas ih oblikuje i gleda rukama, uspio je povezati svoju prošlost sa svojom novom sadašnjošću

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca do 9. srpnja ugošćuje zanimljivu izložbu kiparskih radova Emila Mandarića, samoukog kipara koji se kiparstvu posvetio u odrasloj dobi, nakon što je ostao bez jednog od temeljnih osjetila - vida.

Iza svakog rada krije se čitava jedna priča, zato valja pročitati legende i uroniti u svjetove tih priča.

Ovom je izložbom autor želio, kako je i kazao prilikom otvorenja, prikazati nekoliko aspekata tragova u vremenu. Skulpturama predmeta koje je nekada vidio, a danas ih oblikuje i gleda rukama, uspio je povezati svoju prošlost sa svojom novom sadašnjošću.

Izloženi su tu tako primjerice "Djevojka s pletenicom" u kombiniranoj tehnici, "Plesačica" od kaširanog papira, "Zlatna jabuka" ili "Brailleov zagriz" također od kaširanog papira, "Mlikarica" koja u 34 godine preveze 238 tisuća litara mlijeka i pređe isto toliko kilometara, "Ribar" od kaširanog papira, gdje autor objašnjava kako je naučio o ribarskoj tradiciji kada je iz Slavonije stigao u Rijeku.

Prilikom otvorenja izložbe ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo naveo je da je ovaj muzej usmjeren da bude prilagođen maksimalno za invalide, sa svim svojim objektima i spomenicima kulture, jedino Augustov hram to još nije, ali rade i na tome, te da su i djelatnici educirani po tom pitanju.

Đeni Gobi Bravar, čija je velika uloga u postavljanju te izložbe, kazala je da se radi o taktilnim skulpturama, neka se publika ne boji dotaknuti ih, jer je Emil rekao da će ih popraviti ako dođe do kakvog oštećenja.

Zlatko Kuftić iz Udruge slijepih Istarske županije kazao je da se zahvaljujući Emilu i ovoj izložbi osjeća manje slijep.

Autor je rekao da ga je radovao rad na ovoj izložbi, te da su mu se na taj način otvorile priče o raznim osobama, a priroda i predmeti koji nas okružuju čudesni su i mogu u nama proizvesti različite emocije.

- Modelirajući papir različitih struktura, Emil je oblikovao predmete, forme i osobe koje su na neki način ostavile traga u njegovu životu. Površine skulptura obogatio je Brailleovim pismom ne bi li naglasio svoje trenutačno iskustvo. Predmeti su vizualno skladni, ali i osmišljeni za doživljaj dodirom, koji otkriva sasvim novu ljepotu koja proizlazi iz perspektive promatrača.

Radom s prirodnim materijalima koje možemo lako pronaći svugdje oko nas i skulpturama osoba koje su često neprimjetne u društvu autor šalje snažnu poruku. Slijepim i slabovidnim osobama većinu vizualnog doživljaja nadomješta dodir, stoga je želja ove izložbe da je posjetitelji dožive upravo putem dodira. Tipičnom posjetitelju možda je teško zamisliti obilazak izložbe bez vizualne komponente, no nadamo se da smo u suradnji s autorom posjetitelje barem donekle uspjeli potaknuti na malo drugačiji, osjetilni pristup, opisana je izložba u popratnom katalogu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter