GRADSKA GALERIJA PULA

FOTO / "Zaziv prošlosti" Marka Človeka i Rina Banka: Dva različita kiparska izričaja povezana - crtežom

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


U prepunoj Gradskoj galeriji Pula, sinoć je otvorena izložba "Zaziv prošlosti" koju potpisuju istarski umjetnici Marko Človek i Rino Banko. Izložbu je otvorila pulska pročelnica za kulturu Emina Popović Sterpin, a o umjetničkom izražavanju mladih kipara i njihovim izloženim radovima govorio je povjesničar umjetnosti Mladen Lučić.

Izložba, koja će biti otvorena do 15. travnja, donosi dva različita umjetnička rukopisa mladih umjetnika koji su zajedno odrastali i stekli kiparsko zvanje.

Kako je objasnio Lučić, dok Banko teži esenciji plastičkog predmeta koju prvenstveno traži u materijalu i njegovim manifestacijama, što su konkretno, obrađeni kamen i male keramičke forme, Človek je u svom izrazu fokusiran na čovjeka i njegove humanističke vrijednosti. Njegov postav čine željezne konstrukcije, djelomično odjevene tekstilnim predmetima koji su nastali u nekadašnjoj pulskoj krojačkoj radnji njegove bake i djeda.

Ono što povezuje oba autora u ovoj izložbi je crtež. Lučić pojašnjava da crtež kao bitan element kiparskog stvaralaštva Banko koristi kao meditativni element, dok Človeku on služi kao konstrukcijski kostur svojih skulptura.

"Zaziv prošlosti" može se razgledati radnim danom od 16 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater