OTVARANJE IZLOŽBE

Zaziv prošlosti: Rino Banko i Marko Človek u Gradskoj galeriji Pula

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Likovni umjetnici Rino Banko i Marko Človek predstavili su se svojim radovima u Gradskoj galeriji Pula. O njihovoj izložbi "Zaziv prošlosti" govorio je povjesničar umjetnosti Mladen Lučić.

Sličnosti i razlike

"Dva mlada istarska kipara, Rino Banko iz Rovinjskog Sela i Marko Človek iz Pule dugo se međusobno poznaju, pohađali su, gotovo u isto vrijeme, Školu primijenjenih umjetnosti u Puli, a potom i Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje su stekli kiparsko zvanje. Do sada su obojica uspješno realizirali niz raznovrsnih javnih projekata, sudjelovali na brojnim skupnim i samostalnim izložbama te su stekli zavidnu reputaciju među kolegama, kritikom i publikom. Možda je ta njihova prijateljsko - kolegijalno – profesionalna veza bila simpatičnim ishodištem za ovu zajedničku izložbu u Gradskoj galeriji Pula, ali pravi razlog je predstavljanje rada dvojice umjetnika koji, iako još u početku svog stvaralaštva, pomiču i šire granice istarskog kiparstva, kojeg duže vremena nije bilo na likovnoj sceni. Tu prestaje svaka sličnost ove dvojice umjetnika, premda je možda bilo za očekivati da će zajedničko umjetničko odrastanje i sazrijevanje ove dvojice kipara ponuditi više međusobnih prožimanja. Ako bi, osim navedenog, našli ikakav razlog da ovu izložbu stavimo pod zajednički nazivnik onda bi ponudio njen naslov: Zaziv prošlosti, piše u uvodniku teksta koji prati izložbu Mladen Lučić.

Umjetnički životopisi

Rino Banko rođen je 1994. u Puli, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna 2012. godine. Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo, završava 2018. godine. Dobitnik je Rektorove nagrade za izvrsnost te nagrade Akademije za postignuti uspjeh. Trenutno je asistent na Akademiji primijenjenih umjetnost u Rijeci, na katedri za kiparstvo. Aktivno sudjeluje u radu Centra za keramiku Quark pri ovoj Akademiji na istraživanjima vezanim za digitalne modele i 3D print u keramici. Vodi i vlastiti umjetnički studio u okviru kojeg se bavi širokim spektrom aktivnosti u području umjetnosti i njene primjene. Izlagao je na 20-ak skupnih i održao četiri samostalne izložbe te je sudjelovao na više kolonija i rezidencija. Realizirao je više kiparskih projekata koji su trajno postavljeni u javnom prostoru, dobitnik je više nagrada, a živi i radi u Rovinjskom selu.

Marko Človek rođen je u Puli 25. listopada 1993. gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna 2012. godine. Diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti sveučilišta u Rijeci na odsjeku kiparstva 2019. godine, na diplomskoj godini dodijeljena mu je nagrada Akademije za postignuti uspjeh.

Izlagao je na pet samostalnih te sudjelovao na više grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je triju skulptura koje su postavljene u javni prostor, sudjelovao je na više umjetničkih rezidencija i kolonija u zemlji i inozemstvu, te je sudionik XIII. Trijenala hrvatskog kiparstva u Zagrebu. Dobitnik je više umjetničkih nagrada. Voditelj je i edukativnih likovnih radionica te tečajeva. Njegov je stvaralački interes usmjeren prema punoj plastici i izražavanju u različitim kiparskim medijima. Živi i radi u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter