Poznati riječki fotograf

Ivica Nikolac izložbom fotografija "Metamorfoza slika sna" predstavlja se u Galeriji HDLU-a Istre

Poznati riječki fotograf Ivica Nikolac na otvaranju izložbe u Puli objasnio je publici da je riječ o izložbi koja je nastala prije dvije godine kao posljedica trauma koje su svi skupa prolazili i u doba korone i za vrijeme onog što je uslijedilo. To su fotografije na kojima nema lica, samo svijet crnila i tjeskobe. I za to postoje razlozi

| Autor: Mladen RADIĆ
Dio izloženih fotografija (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Dio izloženih fotografija (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


U Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre preksinoć je otvorena izložba fotografija "Metamorfoza slika sna" Ivice Nikolca. To su fotografije na kojima, kako ističe autor, nema lica, samo svijet crnila i tjeskobe. I za to postoje razlozi.

Nikolac se predstavlja pulskoj publici svojim projektom, a predsjednik HDLU-a Istre Milan Marin je otvarajući izložbi istaknuo da se radi o poznatom riječkom fotografu s brojnim nagradama koje je osvojio u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudionik je brojnih manifestacija, član žirija raznih manifestacija, predsjednik Društva fotografa Hrvatske…

Autorska izjava i logopedske vježbe Slavana Tolja

Kako je preksinoć okupljenima objasnio autor, riječ je o izložbi koja je nastala prije dvije godine kao posljedica trauma koje su svi skupa prolazili i u doba korone i za vrijeme onog što je uslijedilo.

- Tada sam molio Slavena Tolja koji je bio kustos i ravnatelj riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i jedan od voditelja projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020., da bude kustos izložbe.

Nažalost, dogodilo se da je Slaven tada imao drugi moždani udar, bio je dugo vremena na rehabilitaciji i kada se vratio rekao je da napušta to radno mjesto i neće se više kandidirati za ravnatelja muzeja te da se vraća kući u Dubrovnik, prisjetio se Nikolac koji je pitao Tolja što će onda biti s ovim projektom na što mu je ovaj odgovorio da će ga napraviti. Nikolac je snimio fotografije od kojih je Tolj napravio odabir, suzivši ga na najmanji mogući broj fotografija koji je njemu odgovarao te je trebao napisati tekst.

Milan Marin, predsjednik HDLU-a Istre i autor Ivica NikolacMilan Marin, predsjednik HDLU-a Istre i autor Ivica Nikolac

- S obzirom da je cijela ova koncepcija zamišljena kao jedna priča o jednoj ženi koja pokušava iz stvarnog svijeta pobjeći u neki drugi svijet, a zbog svojih unutarnjih trauma proživljava to što proživljava, Slaven mi je tada rekao "To se dogodilo i meni. S tim moždanim udarom pola mene je nestalo.

Nema me. Ta polovica je negdje drugdje". Kada smo pisali tekst ja sam napisao autorsku izjavu, a Slaven je svoje logopedske vježbe s kojima vraća svoje sjećanje i s kojima uvježbava svoj mozak, stavljao ispod mog teksta. To smo radili kod njega doma, i kada sam došao kod njega prvo mi je dao jednu fotografiju", kaže Nikolac. To je fotografija koju je snimio Pavo Urban, dubrovački fotograf koji je poginuo 6. prosinca 1991. za vrijeme bombardiranja Dubrovnika.

Nikolac je dobro poznavao Urbana, bili su prijatelji, no nije znao da je Tolj bio s Urbanom kada je ovaj poginuo. Zato je u jednom od kutova galerije Urbanova fotografija. "To nas je na neki način povezalo, zajednički prijatelj i tragedija koja se tada dogodila i koju Slaven nosi u sebi, u svojoj podsvijesti", objasnio je preksinoć Nikolac.

Zanimljiv koncept i osebujne fotografije

Ova izložba je nakon premijere u Rijeci, gostovala u Beogradu i Cetinju u istom ovom obliku, s istom ovom pričom.

- Jako mi je drago da je izložba u Istri i nadam se da će je vidjeti veliki broj ljudi jer je riječ o zanimljivom konceptu i zanimljivim fotografijama, kaže Nikolac.

Izložba se može razgledati do 5. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini