AD HOMINEM

Izložba Gordane Ivančić Dobran otvorena u galeriji Studentskog centra

Radila sam ove slike ne razmišljajući o nazivima i tek kada sam ih naslikala dala sam im nazive. Tim slikama se obraćam ljudima koji su u meni izazvali dosta negativne konotacije i negativne aspekte. Svi znamo što znači to ad hominem i upravo sam zbog toga dala jedan zbirni naziv svim tim slikama, kazala je Gordana Ivančić Dobran

| Autor: Mladen RADIĆ
Gordana Ivančić Dobran ispred svog rada "Homines lupi"

Gordana Ivančić Dobran ispred svog rada "Homines lupi"


U galeriji Studentskog centra u Puli preksinoć je otvorena izložba pulske umjetnice Gordane Ivančić Dobran koja je svoja tri rada u kombiniranoj tehnici predstavila pod nazivom "Ad hominem".

Terapeutski učinak

Ova slikarica i profesorica u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli proces nastanka ovih triju slika opisuje kao terapeutski.

- Radila sam ove slike ne razmišljajući o nazivima i tek kada sam ih naslikala dala sam im nazive. Tim slikama se obraćam ljudima koji su u meni izazvali dosta negativne konotacije i negativne aspekte. Svi znamo što znači to ad hominem i upravo sam zbog toga dala jedan zbirni naziv svim tim slikama. Kroz te slike obraćam se upravo ljudima koji su pobudili ružne emocije u meni, kaže slikarica.

Inače, ad hominem Hrvatska enciklopedija između ostalog opisuje kao izraz kojim se označava da je neko izlaganje ili dokazivanje primjereno upravo onomu čovjeku kojemu je upućeno, ili da je toliko jednostavno i jasno da ga može prihvatiti svaki čovjek.

Tako, kada se radi o ovoj izložbi, slika "Cave canem" se odnosi na vjernost u ljudskim odnosima i kako se ta vjernost iznevjeri, zatim su tu "Sleepers" odnosno "Spavači" koji prolaze kroz život koji se pak događa mimo njih. Tu je i "Homines lupi" koja se referira na izreku da je "čovjek čovjeku vuk".

Cijela priča podsjeća na onaj Krležin "Moj obračun s njima", a Gordana Ivančić Dobran se slaže s tom paralelom no napominje da nije bitno da ti ljudi koje je imala na umu dok je radila slike dobiju tu poruku i saznaju išta o tome, nego je bitno da je ona to sebi izrekla, da je maknula jedan psihološki teret sa sebe.

"Sleepers" Gordane Ivančić Dobran"Sleepers" Gordane Ivančić Dobran

- Negativne emocije izazivaju u meni poriv za slikanjem. Često kada sam u jako dobrom raspoloženju, onda nekako stagniram što se tiče slikarstva, a kada imam neke negativne emocije onda to krene baš spontano, kaže Ivančić Dobran.

Ekspresija i emocije

Prof. Sanja Simeunović Bajec, koja je izložbu otvorila uz umjetnicu te ravnateljicu Studentskog centra Sandu Rojnić Sinković, kaže kako Gordana Ivančić Dobran snažnim koloritom primarnih boja te sfumato potezima iskazuje ekspresiju i osobne emocije.

"Uz simboličnost, njezini nas radovi podsjećaju na razdoblje ekspresionizma, umjetnički pravac s početka 20. stoljeća u kojem je objektivna stvarnost pomaknuta ili simbolički predstavljena kako bi opisala unutrašnje stanje umjetnika koji se od svoje početne faze u kojoj se bavi čovjekom opet vraća, usmjerava čovjeku te njegovom socijalnom aspektu i kritici otuđenog suvremenog društva", kaže Sanja Simeunović Bajec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter