NoMAD MOVIE ART 2022. u HUiU galeriji

Od filma do umjetničkog promišljanja o filmu

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Mirela Jusupović, osnivačica Nomad galerije i Ana Bratić, organizatorica i kustosica (Snimio Danilo Memedović)

Mirela Jusupović, osnivačica Nomad galerije i Ana Bratić, organizatorica i kustosica (Snimio Danilo Memedović)


Zanimljiva je izložba otvorena preksinoć u HUiU galeriji. Riječ je o projektu NoMAD MOVIE ART 2022. - Filmski klasici očima splitskih autora u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split. Predstavljeni su, naime, filmski klasici očima splitskih autora. Tu je 14 lokalnih dizajnera i ilustratora interpretiralo filmske klasike iz programa "Klasika al fresco" Kina Mediteran u formi digitalnog printa. Ciklus se sastoji od 14 kultnih filmova. NoMAD MOVIE ART 2022 prva je suradnja Split Nomad Gallery i Festivala Mediteranskog Filma Split (FMFS-a) koja se nastavlja i ove godine.

Raznolikost, originalnost, inovatovnost

Angažirani vizualni umjetnici i umjetnice interpretirali su odabrane filmske klasike. U igri su se našli razni mediji - od grafičkog dizajna i ilustracije do fotografije i tipografije, što je i, kako su istaknule Mirela Jusupović, osnivačica Nomad galerije i Ana Bratić, organizatorica i kustosica, savršena formula za raznolik i originalan sadržaj.

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

- Potpisani posteri limitiranog izdanja premijerno su izloženi u sklopu 15. izdanja FMFS festivala, nakon čega ih je publika imala priliku vidjeti cijelo ljeto u multimedijalnom prostoru Smartpace, u centru Splita. Ključna nit vodilja bila je slobodan dizajn koji aludira na film koji se interpretira. Navedenom suradnjom spajamo dvije grane umjetnosti – filmsku i likovnu - te stvaramo prostor razmjene unutar kojeg se publika, privučena tematikom kultnog filma, uključuje u interdisciplinarni umjetnički pristup. Stvara se prostor razmjene unutar kojeg publika i umjetnici direktno komuniciraju, surađuju i grade inovativan pristup upoznavanja različitih grana umjetnosti. Uz promotivan karakter izložbe, cilj je potaknuti umjetničku suradnju, produkciju i edukaciju publike, kazala je Jusupović.

"Amarcord", "Posljednji tango u Parizu"…

Među prikazanim filmovima na tim plakatima, bili su, između ostalih, "Amarcord", "Driver", "Posljednji tango u Parizu"…

Nazočne je u ime domaćina pozdravila Kristina Nefat ističući zadovoljstvo izložbom koje se može razgledati do 24. veljače od ponedjeljka do petka od 12 do 18 sati.

Produkciju i organizaciju izložbe potpisuju Split NOMAD GAllery i HUiU galerija u sklopu međugalerijske razmjene programa. Izložba i program HUiU galerije financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pule - Odjela za kulturu i razvoj civilnog društva, Zaklade Kultura nova i Istarske županije - Odjel za kulturu i zavičajnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter