lokalni izbori

ZAJEDNIČKA INICIJATIVA ISTARSKIH DEMOKRATA I PLATFORME iDEMO Radolović Rosanda: U Istri je zdravstvo ispolitizirano

| Autor: Lara BAGAR
Maja Šarić, Divna Radolović Rosanda i Ivan Lukež (Snimio: Danilo Memedović)

Maja Šarić, Divna Radolović Rosanda i Ivan Lukež (Snimio: Danilo Memedović)


Ispred pulske Opće bolnice jučer su novinare okupili Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre i kandidatkinja za gradonačelnicu Pule, njezin zamjenik Ivan Lukež te Divna Radolović Rosanda, nezavisna kandidatkinja za županicu platforme iDemo. Pritom se nisu bavili predizbornim programima, već su pozvali sve političke opcije na suradnju kroz definiranje zajedničkog fonda za poticanje i nagrađivanje zdravstvenih radnika.

Nužna suradnja

- Želimo ponuditi model nagrađivanja onih koji to zaslužuju kao što su medicinari, policija, vojska, vatrogasci, a koji može potaknuti reakciju lokalne samouprave u doba ove i svih budućih kriza koje bi mogle uslijediti, istaknula je Šarić.

Lukež je podsjetio na teško stanje u pulskoj bolnici, kao posljedicu eskalacije covid-krize, što se manifesta odgodama operacija, pregleda i kadrovskog desetkovanja pojedinih odjela u bolnici. "U 2019. godini u OB Pula izvedeno je skoro 9.000 operativnih zahvata, a sada se u velikoj mjeri odgađaju. Posljedice će se osjećati godinama. Ono što nismo napravili sada, reflektirat će se na zdravlje građana u budućnosti. Pritom ljudi, a onda i sustav su na granici izdržljivosti, uz plaće koje ne odskaču od nacionalnog prosjeka, bez obzira na specifičnost i važnost posla kojim se bave. Gradovi i općine ne mogu riješiti nagomilane probleme zdravstva, ali mogu stvoriti fond solidarnosti. Pozivamo sve političke opcije na suradnju, sve koji će nakon ovih izbora sjesti na vijećnička mjesta u gradovima i općinama te buduće načelnike i gradonačelnike da prvim rebalansom proračuna definiraju iznos za zajednički fond solidarnosti za djelatnike u zdravstvu. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo IŽ, Istarskim domovima zdravlja, pulskom bolnicom i drugima u sustavu, definirali bi se kriteriji za raspodjelu te bi se na taj način zahvalili zdravstvenim radnicima, "braniteljima 21. stoljeća", zaključio je Lukež.

Zdravlje nije trošak

Radolović Rosanda naglasila je da se u prethodnom mandatu u Županijskoj skupštini zalagala za ekologiju i rješavanje problema Kaštijuna, koji su i danas prisutni i vidljivi u zdravstvenim kartonima stanovnika Istre i enormnom povećanju broja oboljelih od tumora. Smatra skandaloznim da se na zdravlje ljudi i sigurnost radnika gleda kao na trošak i da se na ljudskim životima štedi.

- Nažalost, i u Hrvatskoj i u Istri zdravstvo je previše ispolitizirano, naglasila je. Zalaže se za bolju regulativu u održavanju mentalnog zdravlja, uključivanjem medicinskih stručnjaka i psihologa u prevenciji stresa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini