LOKALNI IZBORI

Vijeće Autohtone talijanske nacionalne manjine istarske županije ima svog FAVORITA ZA ZAMJENIKA ŽUPANA

| Autor: Marcello ROSANDA
Ennio Forlani, Valmer Cusma i Gianclaudio Pellizzer

Ennio Forlani, Valmer Cusma i Gianclaudio Pellizzer


Ususret lokalnim izborima Vijeće autohtone talijanske nacionalne manjine Istarske županije, nakon nedavnih zasjedanja, sazvalo je tiskovnu konferenciju u Rovinju da bi sunarodnjake pozvalo da izađu na birališta i zatraže glasačke listiće za izbor talijanskoga zamjenika (grado)načelnika svojega grada ili općine te talijanskog zamjenika župana Istarske županije.

- Važno je da se naša prisutnost na ovome području osjeti ne samo s povijesno-kulturnoga gledišta, već i brojčano. Brojke su ključne tijekom izbora, kao i u popisu stanovništva, jer potvrđuju našu povijesnu prisutnost u našemu zavičaju. U teoriji, postoje međunarodni zakoni i sporazumi koji bi nas trebali štititi čak i kada bi se naš broj smanjio. Međutim, mi želimo uspješnu budućnost, a da bismo je ostvarili potrebno je dati svoj glas osobama koje će jamčiti stvarnu primjenu svih zakona i statuta koji štite našu Talijansku nacionalnu zajednicu, kazao je predsjednik Vijeća Gianclaudio Pellizzer.

Pozvao je tako sve sunarodnjake da provjere svoju prisutnost, odnosno nacionalnu pripadnost na popisu birača, te istaknuo da "nismo samo Istrijani, već Talijani iz Istre". U usporedbi s prethodnim izborima, Pellizer sa zadovoljstvom primjećuje veći interes za obnašanje važnih institucionalnih funkcija zaduženih za zaštitu Talijanske nacionalne zajednice. Nekoliko je, kaže, članova Vijeća autohtone talijanske nacionalne manjine Istarske županije koji se natječu za važne funkcije, kao što je ona gradonačelnika Poreča (Maurizio Zennaro), talijanskoga zamjenika gradonačelnika Buja (Corrado Dussich) i talijanskoga zamjenika gradonačelnika Pule (Bruno Cergnul), talijanskoga zamjenika načelnika općine Tar-Vabriga (Gaetano Benčić), te talijanskoga zamjenika župana Istarske županije (Valmer Cusma).

- Vijeće se nada da će utrka za institucionalne funkcije biti pravedna, da će se temeljiti na razmjeni mišljenja, argumenata, znanja i programa, izraženih poštujući druge, bez širenja nesnošljivosti ili sukoba i antagonizama, čime bi se skrenula pozornost s krajnjega cilja, a to je potvrđivanje naše prisutnosti na ovim prostorima te naših zakonskih i ustavnih prava, dodao je Pellizer.

Uz to, pozvao je svoje sunarodnjake koji su se kandidirali da budu samostalni u svojim izborima, da ne pokleknu pod pritiscima bilo koje vrste i s koje god strane stigli, da iskažu poštovanje prema sunarodnjacima bez obzira na njihovu političku pripadnost, jer je njihov rad usmjeren na učvršćivanje vrijednosti suživota koja je, tvrdi, posljednjih godina sve nestabilnija.

- Što se tiče talijanskoga zamjenika župana Istarske županije, pozivamo naše sunarodnjake da svoj glas daju kandidatu koji svima nama ulijeva najviše povjerenja, koji zna iskazati i dokazati svoje argumente. Kandidatu koji je najbolje upoznat sa stanjem u kojemu se naša Talijanska nacionalna zajednica nalazi na cijelome području Istarske županije, onome koji se može pohvaliti dugogodišnjim djelovanjem i aktivizmom na području promicanja Talijanske nacionalne zajednice na prostoru njezine povijesne prisutnosti. Osobi koja zna kako ostvariti naša prava i koja nije pod utjecajem drugih, već je vođena samo željom za potvrđivanjem naše prisutnosti na istarskome teritoriju, kandidatu koji je dokazao da nema drugih interesa osim dobrobiti naše Talijanske nacionalne zajednice, istaknuo je Pellizer dodajući da je ta osoba upravo Valmer Cusma, jedan od dva kandidata za tu funkciju.

Pellizer je apelirao na sve političke snage da tisućljetna povijest, talijanski jezik, s istromletačkim i istriotskim dijalektima, te materijalna i nematerijalna kultura ne budu samo zaštićeni, već i vrednovani kao bogatstvo Istre. Bogatstvo, nastavlja, koje neće biti samo fasada, već će uistinu postati dio života i misli cjelokupnoga stanovništva kako bi se zajamčio miran i konstruktivan suživot te stvorilo uravnoteženo, bogato i zdravo društvo s autentičnim vrijednostima, koje poštuje sve ljude.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of