IZBORI

UKLJUČILI SE U UTRKU ZA ZAMJENIKA ISTARSKOG ŽUPANA I PULSKOG GRADONAČELNIKA: Valmer Cusma i Bruno Cergnul kandidati iz redova talijanske nacionalne manjine

| Autor: Marcello ROSANDA
Arhiva

Arhiva


Valmer Cusma i Bruno Cergnul, kandidati za zamjenika istarskog župana i pulskog gradonačelnika iz redova talijanske nacionalne manjine predstavili su jučer u pulskom Circolu svoje političke programe. Njih su dvojica, sudeći po popriličnim sličnostima u stavovima, politički istomišljenici. Naime, obojica zamjeraju aktualnoj vlasti nepotpuno i selektivno provođenje statutarnih, zakonskih i međunarodnih sporazuma o zaštiti prava Talijana u Istri.

- Odlučio sam se kandidirati za zamjenika istarskog župana zbog osjećaja dužnosti prema našem materinjem jeziku i kulturi koji već nekoliko godina gube tlo pod nogama. Uzroka ovog fenomena ima više. Jedan je zasigurno regionalna i lokalna politika koja se, čast iznimkama, "ohladila" prema istarskim Talijanima. Drugi uzrok ipak leži u nama samima. Primjećujem da je osjećaj pripadnosti talijanskoj kulturi izblijedio kod mnogih naših sunarodnjaka. Mi Talijani moramo, prije svega, izreći jedno veliko hvala našim roditeljima, bakama i djedovima što su nam prenijeli Danteov jezik i kulturu jedne lijepe zemlje. No, dužni smo i prenijeti to bogatstvo svojoj djeci i unucima. To mora biti više od dužnosti, to je zadovoljstvo, ustvrdio je Cusma.

Dijalog s esulima

Što se njegovog programa tiče, osim već spomenute predanosti u provođenju statuta, zakona i međunarodnih sporazuma o zaštiti prava Talijana u Istri, tu je i zalaganje za veće crpljenje sredstava iz europskih fondova u korist vidljivosti talijanske manjine na teritoriju Istre.

- Namjeravam posjetiti sve institucije Talijanske zajednice, čuti probleme i potražiti rješenja kod nadležnih, aktivno surađivati s Talijanskom Unijom, s Vijećem autohtone talijanske manjine Istarske Županije, kao i s lokalnim vijećima. Potrebno je jačanje dijaloga s esulima (Talijanima prognanim nakon Drugog svjetskog rata op.a.). Oni su nerazdvojni dio naše povijesti i našeg identiteta. Isto tako, bitno je i povezivanje s talijanskim regijama na polju kulture, gospodarstva, turizma, sporta i regionalne uprave, kazao je Cusma, dodajući kao važan dio programa i neizbježnu potrebu za međusobnim druženjem Talijana u Istri.

Stari Puležan

Njegov sunarodnjak Cergnul ulazi pak u borbu za zamjenika gradonačelnika Pule, a osim zajedničkih dijelova programa s Cusmom, u Cergnulovom programu može se izdvojiti obavezna mogućnost izražavanja na talijanskom jeziku u svim javnim službama u Istri, prevađanje školskih udžbenika na talijanski jezik i uređenje gradskog kupališta na Stoji.

- Kao stari Puležan oduvijek se kupam na Stoji. Danas mi se stisne srce kada vidim u kojem je stanju tamošnje kupalište. Naši političari kažu da za to nema novaca, ali smo svjedoci da za druge stvari ima, primjerice za velebne kružne tokove. Napravit ću sve što bude u mojoj moći da tom kupalištu vratimo stari sjaj, ustvrdio je 77-godišnji Cergnul.

Podsjetimo, za zamjenika župana iz redova talijanske nacionalne manjine u Istarskoj županiji kandidati su nezavisni Jessica Acquavita i Valmer Cusma, dok će se za istu poziciju u Puli konfrontirati Bruno Cergnul i Fabrizio Radin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum