MOŽEMO!

Ustavni sud potvrdio da se prikupljanje otpada u Puli NAPLAĆUJE NEZAKONITO

Prema odluci Ustavnog suda, Grad je još lani trebao uskladiti svoju Odluku o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada i time smanjiti građanima cijenu te usluge, kaže Dušica Radojčić * Postoje modeli po kojima se firmama plaća odvoz otpada, iako ga one uzimaju kao resurs. To su modeli u gradovima koji imaju korupcijsko-klijentelistički model vladanja, a Pula je jedan od njih, kaže Sandra Benčić

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Sandra Benčić, Dušica Radojčić i Koviljka Aškić

Sandra Benčić, Dušica Radojčić i Koviljka Aškić


Prikupljanje otpada u Puli naplaćuje se nezakonito, što je potvrdila odluka Ustavnog suda od 23. ožujka ove godine, upozorila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dušica Radojčić, koordinatorica pulske grupe stranke Možemo! i kandidatkinja za pulsku gradonačelnicu.

- Zanimljivo je da je slično rješenje Ustavni sud donio i u siječnju 2020., međutim, Grad se tada nije uskladio s tim rješenjem koje je sada Ustavni sud potvrdio. Dakle, Grad je još 2020. trebao uskladiti svoju Odluku o načinu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada i time, što je najvažnije, smanjiti cijenu građanima koju plaćaju za prikupljanje otpada, rekla je Radojčić, koja ne vjeruje da će Puljani moći potraživati nezakonito uplaćen novac.

Upozorava, nadalje, da građanima nije omogućeno odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada, što je jako važno jer on čini od 40 do 60 posto miješanog komunalnog otpada. To znači da bi građani prilikom odvajanja tog otpada jako uštedjeli na svojim računima, kaže Radojčić.

- S obzirom da su to bili dužni napraviti već i nakon donesenog rješenja Ustavnog suda, pitamo se koliko dugo će još građani plaćati harač iz vlastitih džepova zbog njihove nesposobnosti jer je iz gradskog proračuna i s računa Herculanee samo lani potrošeno 46 milijuna kuna, upozorava Radojčić.

Napominje da je Pula jedan od najlošijih gradova u zemlji po postotku odvajanja korisnog otpada (12-13 posto), zbog čega se dodatno iz gradskog proračuna ove godine mora platiti gotovo milijun kuna. Upozorava da Grad nije bio sposoban privući sredstva iz EU-fondova za sortirnicu, kompostanu ili bioplinsko postrojenje i drugu opremu kojom bi se trošak zbrinjavanja pretvorio u prihod grada.

Članica stranke Koviljka Aškić podsjetila je da se diljem grada ugrađuju skupi podzemni spremnici, bez onog za biorazgradivi otpad.

- Naš je plan zaustaviti daljnju ugradnju i nabavu takvih spremnika i po ugledu na uspješne gradove poput Ljubljane, u ostatku Pule izgraditi sustav koji će biti puno jeftiniji i koji će korisnike stimulirati na odvajanje korisnog otpada, a time omogućiti manju cijenu i pravedniji sustav naplate, rekla je Aškić.

Upozorava da se građani zavaravaju jer koristan otpad koji oni odvajaju često završava na Kaštijunu, o čemu u ovoj stranci, tvrdi Aškić, imaju i dokaz, video-snimak.

- Tamo gdje vladaju nepotizam, korupcija i klijentelizam, gospodarenje otpadom svodi se na mužnju novca od građana da bi se pretakao u privatne džepove tzv. otpad-poduzetnika koji su uvijek i u svakom takvom gradu izravno povezani sa strankom na vlasti. Imate modele po kojima se tim firmama plaća odvoz otpada, a one ih uzimaju kao resurs. To je kao da Hrvatske šume plaćaju pilanama da odvezu drva. To su modeli u gradovima koji imaju korupcijsko-klijentelistički model vladanja. Nažalost, Pula je jedan od njih, upozorila je Sandra Benčić, koordinatorica stranke.

- Kao predsjednica saborskog Odbora za okoliš, stalno dobivam pritužbe građana, između ostalog i iz Istre i Pule, na sustav gospodarenja otpadom, na cijenu i rad centara za gospodarenje otpadom. Centri se predimenzioniraju zato što u sredinama kao što su Zagreb, Split, Pula i Dubrovnik vlast ne namjerava smanjivati količine otpada jer takva situacija odgovara i njima i njihovim pajdama, zaključila je Benčić. "Jedino što možemo napraviti je prestati se bojati, izaći na izbore, napraviti smjenu da bismo dobili bolji sustav upravljanja", poručuje ona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter