RESTART KOALICIJA

Silvano Hrelja: Mi ne nudimo nikakva obećanja nego KONKRETNA RJEŠENJA

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


Restart koalicija danas se još jednom obratila javnosti, ovaj put ispred obnovljenog srednjovjekovnog kaštela Morosini Grimani u Svetvinčentu.

Nakon što je 76 godina bio zatvoren i zapušten, svetvinčentski je biser zasjao novim sjajem i označio početak jedne nove priče u ovom malom istarskom mjestu.

Sanja Radolović, Dalibor Macan, Peđa Grbin, Željko Jovanović i Silvano Hrelja, kandidati spomenute koalicije u VIII. izbornoj jedinici, simbolično su se okupili upravo ovdje izražavajući nadu da će od nedjelje pokrenuti jednu novu priču u cijeloj državi. Stoga su pozvali sve građane da u nedjelju izađu na izbore i daju svoj glas onima koji to zaslužuju.

Silvano Hrelja iskoristio je priliku da posebno pozove sve umirovljenice i umirovljenike, ali i one koji će to tek postati, da se odazovu na ove izbore, naglašavajući da koalicija nudi prevažne programe koji su se zadnjih pet godina pripremali.

- Mi ne nudimo nikakva obećanja nego konkretna rješenja, posebice za obiteljske mirovine. Smatramo da bi živući partner trebao dobiti 50 posto mirovine preminulog partnera kao obiteljski dodatak, jer je to jedan od elemenata naše čvrste i odlučne borbe protiv siromaštva. Vladajuća koalicija na čelu sa HDZ-om po tom pitanju nije do sada napravila apsolutno ništa, a nama je prioritet povećanje cenzusa, majčinski dodatak za sve a ne samo za one žene koje su otišle u mirovinu nakon 1. siječnja 2019., i božićnica za sve općine i gradove a ne samo za one čiji proračuni to dozvoljavaju. O tome bi trebali razmišljati svi građani i podržati nas, da ih ne bi sutradan morala njihova djeca uzdržavati. Moramo se izboriti za ono što nije nečija izmišljotina ili želja, nego se stvaralo uplatom doprinosa kroz desetljeća mukotrpnog rada. Nadam se da će slika Hrvatske nakon nedjelje biti sasvim drugačija, rekao je Hrelja.

Mnogi se građani s razlogom pitaju hoće li uopće imati mirovine kada na njih dođe red, na što je Hrelja odgovorio da Restart koalicija ima puno prijedloga kako bi trebalo skupiti puno više doprinosa. Dodao je da Hrvatska već tri desetljeća ima previše rada od kojeg profitiraju samo poslodavci, ali i neke pojave koje ne postoje u drugim državama Europe, poput studentskog rada preko student servisa dugi niz godina, za koji se ne piše niti jedna godina staža. Studenti nisu jedini koji zbog ugovora o radu ne uspijevaju imati razmjeran odnos svog realnog rada i upisanog staža, a samim time stvaraju se nove generacije umirovljenika s jako malim mirovinama. Nakon desetljeća apeliranja na vladajuće, istaknuo je Hrelja, vrijeme je da građani daju šansu onima koji će hrvatski mirovinski sustav učiniti pravednijim.

Njegovom pozivu pridružio se i Željko Jovanović dodavši još dva razloga za izlazak na predstojeće izbore. Prvi je da se osigura stabilna, odgovorna većina u hrvatskom Saboru iz koje će proizaći učinkovita Vlada koja će biti u stanju riješiti ogromne probleme koje imamo i koji nas čekaju. Drugi razlog, naglasio je Jovanović, jest da građani ne dopuste da u Vladu uđu ustaški nostalgičari i rigidni katolibani koji bi diskriminirali građane i ograničavali im stečene slobode i prava.

- Iza nas je pravi kulturno-turistički biser koji je obnovljen zahvaljujući sredstvima iz EU fondova, i upravo će sređivanje cijelog sustava za povlačenje tih sredstava biti jedan od prioriteta Restart koalicije. Nažalost, danas je Hrvatska na samom začelju po povlačenju tih sredstava, i zato smatramo da je nužno pojednostaviti ga, smanjiti birokraciju, ali i olakšati kasniju implementaciju tih projekata. Od drugih prioriteta Restart koalicije svakako će biti turizam koji danas zapošljava više od 10 posto radne snage u Hrvatskoj. Smatramo da je nužno smanjiti stopu PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu koja je sada najviša u odnosu na nama konkurentne mediteranske zemlje na 10 posto, ali i da se zadrže sadašnje državne potpore za plaće, barem do travnja 2021. godine, te da se zadrži likvidnost turističkih poduzeća. Nažalost, iako su banke postigle dogovor s turističkim kompanijama o produljenju moratorija na turističke kredite, HBOR nažalost to još nije učinio i faktički je danas zadnji dan dosadašnjeg moratorija, naglasila je Sanja Radolović.

Na njene riječi nadovezao se i Peđa Grbin, osvrnuvši se na nedavnu odluku Vlade da ipak dozvoli slobodan ulazak građanima BiH u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja, iako je jučer tamo bilo četiri puta više zaraženih koronavirusom nego u Hrvatskoj. Takvo popuštanje, smatra Grbin, znači da će Hrvatska vrlo vjerojatno u okviru Europske Unije vrlo brzo sa zelene doći na narančastu listu, ako ne i na crvenu listu. To bi za Hrvatsku bila katastrofa, jer bi značilo zatvaranje granica sa Slovenske strane, ali i sa strane drugih EU zemalja. Stoga je javno apelirao na Vladu da to ne rade i da ne ugrožavaju hrvatski turizam koji se jedva digao na noge u zadnjih mjesec dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini