LABIN

NEZAVISNI ZAJEDNO O VRAĆANJU U PODZEMLJE: Labinski rudnici neprocjenjive vrijednosti

| Autor: Branko BIOČIĆ
Labin, podzemni grad

Labin, podzemni grad


Nezavisni zajedno, lista nositelja Silvana Vlačića, u svom programu zalagati će se i za projekt Podzemnog grada. Pojašnjavajući zašto je to važno za Labin kažu da "podzemni Grad u Labinu treba zato jer se labinski rudnik nalazi u najjačoj hrvatskoj turističkoj regiji, jedini je rudnik na moru u kojem na +30 metara iznad razine mora postoji izgrađena podzemna infrastruktura neprocjenjive vrijednosti, potpuno sigurna jer je isklesana u živoj stijeni - hale te tuneli ukupne dužine oko 10 kilometara, koji spajaju Labin, Rabac, Rašu i Plomin, u kojima temperatura usred ljeta ne prelazi 16 stupnjeva, a koje samo treba sanirati da dobiju novu uporabnu i komercijalnu vrijednost".

"Podzemni grad treba Labinu zato jer se radi o kulturnom dobru za čiju se sanaciju i kulturno-turističku prenamjenu može osigurati do 80 posto sredstava iz EU fondova. Zato jer bi se na radovima na dugi rok moglo angažirati lokalno gospodarstvo. Zato jer bi već ugradnjom lifta (cca 2,5-3 milijuna kuna) Labin dobio veliku turističku atrakciju, a sanacijom tunela do Rapca (oko 4-4,5 milijuna kuna) ne samo novu turističku ponudu, već bi se i građanima omogućilo da pješke i besplatno stignu do Rapca za svega 15, 20 minuta. Zato jer bi Labin uz pametno i održivo planiranje te vođenje projekta kroz javno-privatno-civilno partnerstvo mogao dobiti prvi podzemni grad na svijetu. Zato jer bi se na to nadovezala žičara kojom bi se posjetitelji koji u Labinu uđu u Podzemni grad i iz "rudnika" izađu u Rapcu, mogli vratiti, kao nekada starom "teleferikom" iz Rapca na svoje polazište u Labin, kažu Nezavisni zajedno.

Nezavisni zajedno podsjećaju da će na izborima za Gradsko vijeće Labina biti osam listi, te ističu kako je dobro da su među njima i tri nezavisne - nezavisna lista nositelja Silvana Vlačića, nezavisna lista nositeljice Nevine Miškulin i nezavisna lista nositelja Šime Martinovića, jer smatraju da nezavisni vijećnici mogu najbolje zastupati interese običnih građana.

- Nezavisni vijećnici slušaju glas građana, a ne svojih stranačkih šefova i centrala, gdje god se oni nalazili. Stranke i ideologija nisu potrebni na lokalnoj razini. Na lokalnoj razini je potrebno znanje, iskustvo i rad. Radujemo se našoj međusobnoj suradnji u budućem sazivu Gradskog vijeća Labina, poručili su članovi liste Nezavisni zajedno

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum