KONTRA SVOJE ZAJEDNICE

NESUGLASICE U REDOVIMA PULSKIH TALIJANA: Fabrizio Radin ima konkurenciju za mjesto talijanskog zamjenika gradonačelnika!

| Autor: Marcello ROSANDA
Arhiva

Arhiva


Uoči lokalnih izbora pravovaljanu kandidaturu za zamjenika gradonačelnika Pule iz reda pripadnika talijanske nacionalne manjine predali su Fabrizio Radin i Bruno Cergnul. Prvog je predložila pulska Zajednica Talijana, dok se drugi kandidirao sam, skupivši potreban broj potpisa.

Ovog puta, slijedom prošlogodišnjih zakonskih izmjena, istarski će Talijani, ovisno o njihovoj zastupljenosti u pojedinim gradovima i općinama, imati mogućnost posebno izabrati svog zamjenika gradonačelnika/načelnika. Naime, do nedavnih izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi kandidat za (grado)načelnika imao je dva zamjenika od kojih je jedan bio pripadnik talijanske manjine, koji je tako na mjesto zamjenika dolazio "u paketu" s izabranim (grado)načelnikom.

Međutim, sada se taj izbor provodi posebno. Dakle, novim zakonom o lokalnim izborima utvrđeno je da se predstavnici nacionalnih manjina u izvršnoj vlasti biraju u okviru nacionalnih manjina, dakle s posebne izborne liste.

Tako će, slikovito rečeno, većinski Hrvati imati na raspolaganju četiri listića, dok će ih Talijani imati šest, odnosno po dva za grad/općinu i županiju te dva "manjinska listića" za zamjenike gradonačelnika i župana.

- Razlika u odnosu na parlamentarne izbore jest u tome da u ovom slučaju birači upisani u posebne liste (talijanske nacionalne manjine Grada Pule) nemaju alternativno već dodatno pravo glasa. To znači da ne moraju izabrati između "političkog" i manjinskog glasa već imaju pravo i na politički odabir i na manjinskog predstavnika u izvršnoj vlasti. U Puli će birači upisani kao Talijani imati pravo glasa za zamjenika gradonačelnika iz redova talijanske nacionalne manjine te zamjenika istarskog župana, također iz redova talijanske nacionalne manjine, kaže predsjednica pulske Zajednice Talijana Tamara Brussich.

Dodaje da su sva relevantna tijela zajednice nadmoćnom većinom glasova prisutnih članova donijela odluku i stav o tome da će imati jednog kandidata, i to Fabrizia Radina koji će, po njenim riječima, dostojno i kvalitetno zastupati prava i interese pulskih Talijana. Na pitanje podržava li talijanska zajednica u Puli i drugog kandidata, Brussich odgovara da je Cergnul najavio svoju kandidaturu na kraju sastanka, a nakon glasovanja i potvrde prihvaćanja kandidature Fabrizia Radina, te da Zajednica ima svog kandidata.

- Zajednica je poduzela edukativnu kampanju i aktivnosti kojima informira svoje članove i šire pripadnike talijanske nacionalne manjine. Važno je da svi birači s pravom dvostrukog, manjinskog glasa imaju pravodobnu informaciju o svojim pravima te to isto pravo i iskoriste 16. svibnja na svom biračkom mjestu. Svim našim sunarodnjacima upisanima u registar birača pulska Zajednica Talijana poručuje da traže svoje dodatne listiće i da glasaju za predstavnika svojeg Circola, zaključuje Brussich.

S druge pak strane, Cergnul nije zadovoljan dosadašnjim odnosom politike prema pulskim Talijanima. Odlučio se, tvrdi, kandidirati da zaustavi degradaciju talijanstva u Puli, oživi ponos Talijana i pruži svima priliku da se izraze na talijanskom jeziku.

- Nastojat ću stvoriti atmosferu povoljnu za formiranje identiteta naše djece i unuka u Puli. Želim provesti u djelo ono što se proglašava gradskim Statutom i Zakonom, ali je nažalost zaboravljeno u ladicama i nikad primijenjeno. Tko me poznaje zna za moju veliku ljubav prema svim Puležanima i svakom pulskom kamenu. Zajedno možemo pokazati svoju kulturu i njegovati svoje tradicije, ponosni na svoje biće. Nažalost, posljednjih godina to nije bio slučaj. Ostvarivanje prava Talijana u Puli u slobodnom su padu, kaže Cergnul.

Podsjetimo, gradonačelnik ima jednog zamjenika koji se bira na neposrednim izborima zajedno s gradonačelnikom i koji obnaša dužnost gradonačelnika ako je njegov mandat prestao nakon isteka dvije godine ili zbog duže odsutnosti ili je iz drugih razloga spriječen u obavljanju svoje dužnosti.

No, osim spomenutog zamjenika gradonačelnik ima, temeljem stečenih prava talijanske nacionalne manjine na zastupljenost predstavnika u izvršnom tijelu Grada, i jednog zamjenika gradonačelnika iz reda talijanske nacionalne manjine.

Valja napomenuti da za zamjenika gradonačelnika, ali i za zamjenika župana iz redova talijanske nacionalne manjine, pravo glasa imaju birači koji su pripadnici te manjine. Moraju, stoga, biti upisani u popis birača kao takvi, što mogu provjeriti u nadležnom matičnom uredu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum