KANDIDAT IDS-A ZA ŽUPANA

MILETIĆEVIH SEDAM MJERA ZA OPORAVAK I JAČANJE ISTARSKOG GOSPODARSTVA: U narednih četiri godine očekujemo više od 12 milijardi kuna investicija i tisuću novih radnih mjesta

Cilj je pozicionirati Istru kao visoko tehnološki razvijenu regiju, koja će stvarati i privlačiti stručnjake i top tvrtke * Vjerujemo u naše gospodarstvenike i za njih smo spremni jamčiti, kazao je Boris Miletić najavivši da će povećati jamstveni fond za brži razvoj poduzetništva i zapošljavanje, čime će podržati tisuću novih poduzetničkih projekata

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)

Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)


Kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić za prvo predstavljanje svoje programske turneje "100% Istra" odabrao je danas plato iznad ambisa Pazinske jame koji pruža krasnu perspektivu prema Pazinu, središnjoj Istri sve do Učke.

Kako izbjeći provaliju gospodarskih nedaća uslijed koronakrize te kako oporaviti i ojačati istarskog gospodarstvo izložio je kroz prvo od osam programskih poglavlja koje nosi ime "100% poduzetna Istra". Miletić ističe da je na toj sveobuhvatnoj platformi radio proteklih 12 mjeseci s vodećim stručnjacima iz Istre.

- Iz mog programa "100% Istra – Centopercento Istria" jasno se vidi kakvu Istru namjeravam graditi u narednom mandatu, a to je regija stalnog rasta, napretka i novih ideja!, poručio je Miletić dodajući da se u "programu jasno vidi naše opredjeljenje za ravnomjeran i održiv razvoj Istre. Cilj mi je da pokažemo što Istra može, da budemo 100%, u svakom pogledu!", kazao je Miletić.

Istaknuo je da prednost daje svježim idejama: od potpune digitalizacije javnih usluga, "u čemu je Istra već lider", do kreativne ekonomije, potpunog prometnog povezivanja i opredjeljenja za ravnomjeran i održiv razvoj čitave Istre. "Cilj mi je da pokažemo što Istra može", kazao je.

- Naše malo i srednje gospodarstvo, naši vrijedni poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici su temelj sigurne i stabilne regije. Zato držim da treba pojačati podršku i programe za konkurentno gospodarstvo i nova složenija radna mjesta te stvarati povoljne uvjete za nove proizvode i usluge, nastavio je.

Od brojnih projekata i mjera koje planira provesti u području gospodarstva, kandidat IDS-a za istarskog župana posebno je izdvojio konkretne programe financijske i stručne podrške gospodarstvu u iznosu od 600 milijuna kuna.

- Vjerujemo u naše gospodarstvenike i za njih smo spremni jamčiti, kazao je Miletić najavivši da će povećati jamstveni fond za brži razvoj poduzetništva i zapošljavanje, čime će, procjenjuje se, podržati 1.000 novih poduzetničkih projekata. "Time će istarsko gospodarstvo za četiri godine biti višestruko snažnije u odnosu na danas te ćemo se, kao regija, moći uspoređivati s najrazvijenijim europskim regijama", kazao je Miletić.

Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)

Istaknuo da je svjestan da je uslijed pandemije narušen sustav kako normalnog života, tako i funkcioniranja gospodarstva, te će se stoga posebice pozabaviti mjerama pomoći za prevladavanjem posljedica. Uvjeren je da će istarsko gospodarstvo nakon pandemije izaći kao pobjednik.

- U narednih četiri godine možemo očekivati više od 12 milijardi kuna novih investicija i tisuću novih radnih mjesta. I ta nova, kvalitetna radna mjesta, uz investicije, vode do otpornog i snažnog gospodarstva, nastavio je.

Istarska županija, kazao je Miletić, lider je u povlačenju EU sredstava, a svo akumulirano znanje i neprocjenjivo iskustvo u pisanju projekata stavit će na raspolaganje svim obrtnicima i poduzetnicima kako više ne bi trošili vrijeme i resurse na pisanje EU projekata. Isto to očekuje od istarskih gradova i općina. Iz razgovora s gospodarstvenicima došao je do zaključka da je potrebna bolja koordinacija i pravovremeno informiranje kako bi sami gospodarstvenici na vrijeme mogli pripremiti investicijske projekte i poslužiti se dijelom europskih sredstava koji su bespovratni.

Upozorio je na demografske probleme u Istri i okruženju koji dovode do nedostatka kvalificirane radne snage, te poručio da će se razvijati one poduzetničke inicijative koje nose dodanu vrijednost i koja mogu osigurati kvalitetna radna mjesta.

Kandidat IDS-a za istarskog župana najavio je prilagođene školske programe te nove stipendije za strukovna i deficitarna zanimanja, kao i nova rješenja za poticanje inovacija te međusektorsku suradnju gospodarstva, obrazovanja, znanosti i istraživanja.

- Moramo predvidjeti što nosi budućnost u smislu potreba za novim zanimanjima kojih možda danas ni nema u školskim programima, te kvalitetnije povezati potrebe našeg gospodarstva i srednjoškolske programe kroz usmjeravanje javnih sredstava ka strukovnim usmjerenjima i deficitarnim zanimanjima, kao i dodatno pojačati sustav cjeloživotnog obrazovanja kroz sustav Pučkih otvorenih učilišta kako bi omogućili našim ljudima dodatne kvalifikacije ili prekvalifikacije, kazao je Miletić.

Kao šestu točku predstavio je nova rješenja za poticanje inovacija i suradnju gospodarstva, obrazovanja, znanosti i istraživanja. Napomenuo je da na tom polju već danas postoje sustavi koji dobro funkcioniraju, međutim…

- Cilj je pozicionirati Istru kao visoko tehnološki razvijenu regiju, koja će stvarati i privlačiti stručnjake i top tvrtke. Zato ću, između ostalog, kazao je Miletić, poticati stvaranja Coworking i Coliving prostora diljem Istre - regije modernih tehnologija i digitalnih nomada. Tu je spomenuo Istralab mrežu za poticanje inovativnih rješenja i jačanje suradnje gospodarstva, obrazovanja, znanosti i istraživanja, te nastavak razvijanja Centra kompetencije za napredne materijale.

Boris Miletić (Milivoj MIJOŠEK)

Za kraj, govoreći o procesu digitalne transformacije gospodarstva, Miletić je najavio posebne programe podrške razvoju i primjeni informatičko – komunikacijskih tehnologija.

- Znamo što nove tehnologije mogu i donose, stoga želimo koncipirati našu industriju na modernoj industriji temeljenoj na znanju i inovacijama, kazao je. Najavio je intenziviranje aktivnosti digitalne transformacije Istre s ciljem povećanja standarda i kvalitete života, te povećanje dostupnost digitalne infrastrukture te maksimalno iskorištavanje potencijala i mogućnosti informacijskih tehnologija u svrhu razvoja.

- Držim da tu imamo veliku mogućnost za daljnji razvoj, a to znači da će Istra u punom smislu riječi biti pametna regija pametne infrastrukture, ali i lider u inovacijama i umjetnoj inteligenciji!", zaključio je.

- Danas ću predstaviti prvo od osam poglavlja programa za budući mandat, a odnosi se na poduzetništvo i gospodarstvo. Dakle, sto posto poduzetna Istra, jer sam sa stručnjacima zadnjih 12 mjeseci radio na tom programu koji se odnosi, dakle, i na investicije u gospodarstvo, na spajanje našeg školskog sustava s potrebama gospodarstva, na inovacijama, ali ono što je isto tako jako bitno - a to je digitalizacija i digitalna transformacija, dakle, kako pomoći našem gospodarstvu da bude još konkurentnije na globalnom tržištu. Prema tome, vrlo konkretan program s jasnim ciljevima, mjerama, nositeljima i ostvarenjima, kazao je u preludiju konferencije kandidat za istarskog župana Boris Miletić.

Naglasio je da je u protekla tri tjedna obišao veliki broj gospodarstvenika diljem Istre, te su njihovi odabrani konkretni prijedlozi uvršteni u njegov program.

- Ono što se postavlja kao jedno od temeljnih pitanja je pitanje kvalificirane radne snage. Pitanje boljeg povezivanja školskog sustava s potrebama našeg gospodarstva, dakle, mislim na strukovna usmjerenja i poticanje onih struka koja nedostaju našem gospodarstvu. Nadalje, tu je korištenje naših mogućnosti kroz europske fondove, bolja komunikacija, bolje umrežavanje, to je ono što danas posebice mikro gospodarstvenicima nedostaje, i kažem još jednom, vrlo bitan naglasak je na digitalizaciji i svemu onome što nove tehnologije mogu poslužiti. Tu mislim da javni sektor može pomoći, kako bi naši gospodarstvenici ili još konkurentniji, kazao je Miletić kojeg su novinari pitali da precizira koje su struke najdeficitarnije.

- Danas u Istri definitivno s jedne strane nedostaje vodoinstalatera, keramičara, parketara, električara, automehaničara, a s druge strane javni sektor traži profile učitelja, medicinskih djelatnika… Mislim da moramo reformulirati postojeću praksu stipendiranja naših učenika i studenata na način da javni sektor troši javni novac na one potrebe koje treba zadovoljiti i u javnom sektoru, ali i u gospodarstvu, zaključio je Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater