GRAĐANSKA INICIJATIVA ZAJEDNO - INSIEME

MAURIZIO ZENNARO, nezavisni kandidat za gradonačelnika Poreča: "Porečani trebaju gradonačelnika kojem su građani važniji od cementa i armiranog betona"

Društvenu infrastrukturu trebaju činiti svi građani Poreča, a trenutno okosnicu društvene infrastrukture Poreča čine isključivo članovi IDS-a, kaže Zennaro

| Autor: Boris BILAS
Maurizio Zennaro

Maurizio Zennaro


Početkom travnja svoju je kandidaturu za gradonačelnika Poreča predstavio Maurizio Zennaro koji je u prošlom sazivu porečkog Gradskog vijeća bio nezavisni zastupnik i jedan od najžešćih kritičara aktualne vlasti i gradonačelnika Lorisa Peršurića (IDS). Zennaro je tek drugi kandidat, uz SDP-ovog Vladimira Sladonju, koji je objavio protukandidaturu Peršuriću i koji će se na izborima 16. svibnja suprotstaviti aktualnom gradonačelniku. Maurizio Zennaro na izbore izlazi kao čelnik i kandidat građanske inicijative Zajedno - Insieme, a u razgovoru za Glas Istre otkrio je što najviše zamjera aktualnoj vlasti u Poreču te zašto smatra da ima šanse pobijediti Lorisa Peršurića.

- Možete li nešto više reći o građanskoj inicijativi Zajedno - Insieme i kakav rezultat očekujete na predstojećim izborima?

- Građanska inicijativa Zajedno - Insieme nastala je 2016. godine iz potrebe aktivnog uključivanja građana u upravljanje lokalnom zajednicom primjenom modela direktne demokracije. Doprinos stvaranju neformalne skupine građana, odnosno građanske inicijative, dali su brojni građani. Posebno želim zahvaliti profesoru Mirku Štifaniću i istaknuti ga kao velikog zagovornika modela direktne demokracije te autora brojnih knjiga na tu temu. Profesor Štifanić odavno je shvatio da su partitokracije opasno nagrizle i ugrozile temelje demokracije i odlučio je o tome pisati koristeći se i brojnim primjerima iz prakse, pa i primjerima kako IDS poima i obnaša vlast u Istri.

Građanska inicijativa Zajedno - Insieme nastupila je prvi put na lokalnim izborima 2017. godine. Tada smo osvojili povjerenje 582 porečka birača. Postigli smo bolji izborni rezultat od HDZ-a, SHU-a, Živog zida, manjinske liste Bošnjaka i Albanaca i ostalih nezavisnih lista i zato na predstojećim lokalnim izborima očekujem značajno bolji izborni rezultat, a očekivanje možemo potkrijepiti sljedećim činjenicama: Građani - birači svjesni su da su nepotizam, klijentelizam, pogodovanje i korupcija ovladali IDS-om. Sumnjam da su birači zaboravili Uljanik, Kaštijun, vodnjanske kumove', bahatost i afere raznih načelnika i gradonačelnika iz redova IDS-a ili staro nogometno igralište u Poreču i arhitektonsku nakazu koja će se uskoro ''usidriti'' u centru grada. Sigurno nisu zaboravili novi cjenik i novi način zbrinjavanja otpada, barem ne onih 1.700 građana koji su potpisali peticiju koju je naša građanska inicijativa pokrenula. Građani - birači sigurno nisu zaboravili kaznu od 53 milijuna kuna koju će oni podmiriti zbog propusta odgovornih osoba koje opet nisu odgovarale. Neka građani - birači znaju da smo s tim sredstvima mogli u potpunosti podmiriti kreditno zaduženje za novu školu ili ta sredstva koristiti za neku drugu društvenu korist, poput gradnje gradskog zatvorenog bazena.

Naš izborni rezultat bit će značajno bolji jer sam uvjeren da su građani - birači prepoznali i moj vijećnički angažman u protekle četiri godine, koji je uvijek bio usmjeren na zaštitu malog čovjeka. Neka se građani - birači samo prisjete izmišljene i protuzakonite kazne kojom je direktor Usluge d.o.o. namjeravao kazniti građane i što smo postigli u vezi toga. Rezultat izborne utakmice bit će značajno bolji i zbog toga što su duh zajedništva i dobronamjernost djelovanja naše građanske inicijative Zajedno - Insieme prepoznali i ljudi koji su do nedavno bili članovi nekih političkih stranaka. Danas okupljamo ne samo građanske aktiviste, već i bivše članove SDP-a, Domovinskog pokreta, Živog zida i IDS-a i svjesni smo da jedino zajedničkim djelovanjem možemo postati relevantni politički subjekt u Poreču i u tom pravcu i djelujemo.  

- Što najviše zamjerate aktualnoj gradskoj vlasti i gradonačelniku Peršuriću?

- Iskreno, više zamjeram gradskoj vlasti, manje mladom gradonačelniku Peršuriću. Gradskoj vlasti zamjeram što je protustatutarno proglasila hrvatski jezik za službeni jezik u Gradskom vijeću i svaki put kad sam u vijeću, kao pripadnik talijanske nacionalne manjine, koristio talijanski jezik, bio bih prekinut u govoru. Po mišljenju gradske vlasti smijem se koristiti talijanskim jezikom samo uz prisustvo i prijevod prevoditelja. Gradskoj vlasti zamjeram što su izigrali oporbu koja se izborila da se sjednice Gradskoga vijeća snimaju i emitiraju uživo. No, i nakon brojnih prozivka da se nešto poduzme, video-audio snimke su i dalje iznimno loše kvalitete i negledljive. Kao da vladajućem IDS-u nije baš stalo da šira porečka javnost bude informirana o zbivanjima u vijeću?!

Zamjeram gradskoj vlasti na načinu vođenja zapisnika sa sjednica Gradskog vijeća. Pa je tako, umjesto zapisnika 30. sjednice gradskoga vijeća, vezano uz raspravu o kazni europskog OLAF-a u iznosu 53 milijuna kuna, vijećnicima serviran PR od 1/3 kartice teksta koji je trebao zamijeniti govor direktora Usluge d.o.o. od devet kartica teksta. Zamjeram gradskoj vlasti što je tematsku sjednicu vijeća, koju su oporbeni vijećnici sazvali na temu prodaje starog nogometnog igrališta, pretvorio u redovnu, stavljajući pritom točku prodaje starog nogometnog igrališta kao zadnju točku dnevnoga reda. Imao bih još zamjerki, ali dovoljno je izloženo i može se zaključiti kako se gradska vlast koristila rijetko viđenom perfidnošću, a u tome im zdušno pomažu svi članovi IDS-a koji, želeći štititi interes stranke i bespogovornim dizanjem ruke prilikom glasanja, oštećuju interese građana.  

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini