PARLAMENTARNI IZBORI

KATARINA NEMET: Žene se često gura u "meke teme". Mene nitko neće spriječiti da se angažiram oko pitanja koja smatram BITNIMA ZA ISTRU

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Katarina Nemet

Katarina Nemet


U Saboru ću se baviti pitanjima bitnim za moje sugrađane, poput prijeko potrebne decentralizacije zemlje, digitalizacije javnih usluga, ekoloških tema, poticanja eko proizvodnje i udruživanja poljoprivrednika. Dolazim iz najturističkije hrvatske regije i turističkog Novigrada, pa ću se svakako posvetiti i turističkim pitanjima

Katarina Nemet, IDS-ova kandidatkinja u 8. izbornoj jedinici Restart koalicije zauzela je visoko četvrto mjesto. Prema svim analizama to je Restartova najjača izborna jedinica u kojoj očekuju prolaz u parlament 10 ili 11 kandidata. Rekli bi sportskim jezikom Katarina je zicer! Ona je Novigrađanka, živi u Novigradu i svoj politički uzlet ostvarila je u redovima novigradskog IDS-a gdje i danas ta stranka u gradskom vijeću drži primat s 10 od 13 članova gradskog vijeća. Katarina je obnašala funkciju gradske vijećnice, te u pola proteklog mandata i predsjednice Gradskog vijeća, a nekoliko godina vodila je i novigradsku podružnicu IDS-a. U dva mandata bila je i članicom Skupštine Istarske županije. U okviru stranačkog angažmana može se pohvaliti ulogom jedne od osnivačice i prve predsjednice Kluba žena IDS-a. U izbornu utrku za Sabor kreće s mjesta potpredsjednice stranke. Nemet stoga nipošto nije anonimna političarka na Poluotoku, kao mnoge lokalne zvijezde koje su nekim čudom pronašle svoje mjesto na brojnim kandidacijskim listama ovih izbora.

- U politiku sam se uključila prije 20-ak godina. Pristupila sam IDS-u prvenstveno motivirana civilizacijskim vrijednostima koje je ova stranka zastupala i zagovarala, a koje mi u Istri doživljavamo kao nešto uobičajeno i samo po sebi razumljivo. Isto tako, činilo mi se da upravo IDS na najbolji način personificira sve ono što sam ja kao Istrijanka osjećala prema svom zavičaju, svom gradu, Istri… Osjećala sam povezanost s IDS-om na različitim razinama, a bili su tu i neki meni dragi ljudi, tada već članovi i članice IDS-a, koji su svojim ljudskim kvalitetama također utjecali da se odlučim postati dijelom te stranke.

Ženska pitanja

- Već tada sam bila angažirana i na pitanju ženskih prava i rodne ravnopravnosti, dijelom i u suradnji s civilnim sektorom, dragim kolegicama iz porečkog Centra za građanske inicijative i drugim aktivisticama iz cijele Istre. Aktivno sam se uključila u akcije i inicijative koje su aktualizirale i apostrofirale položaj i probleme žena u društvu, te potrebu njihova većeg angažmana u javnom, pa i političkom životu. Osvijestila sam tada i na neki način artikulirala svoje stavove, svoja razmišljanja, svoju želju i potrebu da kao žena pomognem drugim ženama. Nekakav logičan slijed toga bio je moj intenzivniji politički angažman u IDS-u, s posebnim naglaskom na žensko pitanje. Zajedno s nekolicinom stranačkih kolegica aktivno sam krenula raditi na afirmaciji žena unutar naše stranke, ali i u politici i javnom životu uopće. Jako sam ponosna što je taj naš trud i angažman 2009. godine rezultirao   osnivanjem Kluba žena IDS-a, koji je potom na još višu, sustavnu razinu, digao ulogu i položaj članica stranke. Bila sam i dalje sudionicom i drugih vanstranačkih, potpuno apolitičnih inicijativa i aktivnosti na području ravnopravnosti spolova, rodne jednakosti i ženskih odnosno ljudskih prava. Niz je aktivnosti i realiziranih projekata na koje sam iznimno ponosna, kao vjerujem i sve moje kolegice – pa i pokoji kolega – koji su tome zajednički pridonijeli. Bilo je to vrijeme kada smo u Istri, među prvima u Hrvatskoj, pokretali povjerenstva za ravnopravnost spolova, na gradskim odnosno općinskim te na županijskoj razini. Na tim smo tijelima raspravljali i rješavali konkretne probleme žena, s konkretnim prijedlozima rješenja. Lijepo je tada bilo biti jedna od predstavnica Istre i surađivati s državnim Povjerenstvom za ravnopravnost spolova, raznim udrugama, institucijama, drugim političkim strankama i grupacijama… Lijepo iz razloga što smo se već tada u Istri uistinu mogli pohvaliti određenim inicijativama i projektima, a što je najvažnije rezultatima, koji su u drugim dijelovima Hrvatske u tom trenutku bili gotovo pa nezamislivi. Posebno sam ponosna što sam uz nekolicinu drugih kolegica bila dio jedne lijepe i izuzetno važne priče oko osnivanja Sigurne kuće Istra, prve u Hrvatskoj, ali i danas najbolje organiziranog skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja u našoj zemlji.

Nisam diskriminirana

- Ne čini li Vam se da pitanje participacije žena u politici postaje aktualno svaki put pred izbore kad se želi zadovoljiti ženska kvota ili izbjeći kazna od 50 tisuća kuna. Jesu li žene u Hrvatskoj politici podpredstavljene i jesu li još uvijek ukras u politici?

- Ne treba bježati od toga da je dobrim dijelom uistinu tako. Svjedoci smo da se pitanje angažmana žena u političkom životu najčešće aktualizira tek pred izbore, tek tada većini stranaka - pa i medijima, ruku na srce - postaje važno i to koliko će i kako žene participirati na izbornim listama. S obzirom da godinama vrlo pažljivo pratim tu problematiku, moram primijetiti da se svojevremeno to prigodničarsko aktualiziranje zastupljenosti žena svodilo na njihov broj na pojedinoj listi, dok smo s godinama evoluirali na način da se sada čak raspravlja i o njihovim pozicijama na listama, izgledima za prolazak odnosno šansama da dosegnu funkciju za koju su kandidirane. Govorim to naravno s dozom ironije, iako me svaki, pa i mali napredak – kao nepopravljivu optimistkinju – na neki način raduje. Moram naglasiti da ni ovdje, kao ni inače u životu, ne možemo generalizirati. I u hrvatskoj politici imamo dobre i manje dobre primjere, neke su stranke više, a neke manje senzibilizirane za angažman žena u vlastitim redovima. Naravno da će sada ispasti da hvalim i protežiram svoje, no ja uistinu mogu reći da sam kao žena političarka u IDS-u uvijek nailazila na otvorena vrata, na razumijevanje i suradnju muških kolega. Nikada u svojih 22 godine članstva u IDS-u nisam doživjela da bih unutar stranke bila zapostavljena ili na bilo koji način diskriminirana zato što sam žena. Na kraju krajeva, zastupljenost na izbornim listama tek je jedan od segmenata participacije u stranačkom i političkom životu. Možda ću zazvučati pomalo naivno, ali politički angažman nekoga tko se iskreno i odgovorno želi baviti politikom ne svodi se samo na položaj na listi ili kakvu prestižnu funkciju, već prije svega na mogućnost da aktivno utječeš na neke po tebi važne društvene pojave, fenomene, nepravilnosti, probleme… Usuđujem se reći kako unutar IDS-a njegovi članovi i članice, neovisno o spolu i drugim atributima, imaju otvorene i jednake mogućnosti doprinijeti u tom smislu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum