DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE U PLOVANIJI

ŽUPAN MILETIĆ iza Titove slike poručio: Istrani ne žive antifašizam deklarativno već se identificiraju s njim!

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Boris Miletić i Tito (Snimila Sanja Bosnić)

Boris Miletić i Tito (Snimila Sanja Bosnić)


Središnji istarski komemorativni skup i svečani program obilježavanja Dana antifašističke borbe održan je večeras u Plovaniji ispred veličanstvenog spomenika, rad akademskog kipara Aleksandra Žohara Rukavine, koji simbolizira most povijesne suradnje tri pogranična naroda Hrvata, Slovenaca i Talijana na ovim prostorima kao i njihovu zajedničku borbu protiv fašizma i naci-fašizma u NOB-u. To je kao činjenicu naveo i župan Istarske županije Boris Miletić u svom prigodnom govoru u obraćanju impozantnom broju uzvanika, gostiju i štovatelja antifašističkih vrijednosti.partizani

- Na ovaj se dan okupljamo u spomen na dan kad je u šumi Brezovica kraj Siska, prije 81 godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, ali mi ovdje, ne smijemo zaboraviti da se istarski čovjek već dvadesetih godina prošloga stoljeća u oružanim borbama usprotivio pograničnom fašističkom teroru. Bili su to rudari u Labinskoj republici i seljani u Proštinskoj buni te mnogi drugi Istrijani, dok su se u Drugom svjetskom ratu Hrvati, Slovenci i Talijani zajedno borili u jedinicama NOV-a Hrvatske, istaknuo je Miletić, pokazavši potom na fotografiju Josipa Broza Tita, prislonjenu na govornicu, pa dodao.

-Bez ispravnih odluka naših nonića koji su krenuli u NOB, ali pod vodstvom ovoga gospodina Tita, mi danas ne bi uživali u našoj slobodi i možemo im biti zauvijek zahvalni na antifašističkoj borbi koju su vodili na tlu Istre, ali i ponosni što smo jedna od rijetkih regija u Hrvatskoj koja antifašizam ne živi deklarativno već iskonski, o čemu govori i činjenica da smo jedni od rijetkih u Hrvatskoj koji isplaćuju doplatak na mirovine učesnicima NOB-a, zaključio je Miletić.

U ime svih gradonačelnika i načelnika Bujštine, prisutnima se obratio Neš Sinožić, načelnik općine Brtonigla istaknuvši u svom ekspresivnom govoru zahvalu istarskim antifašistima na pruženom otporu totalitarnoj ideologiji, ali i dogovornost svih prisutnih da se tekovine i vrijednosti, kao i humanističke značajke antifašizma prenose tj. usade mladim generacijama u svijest.

U tom je kontekstu gradila svoj govor i novoizabrana predsjednica Udruge antifašista Bujštine Vesna Žmak naglasivši da na ovom mjestu, gdje njegujemo sjećanja na sudionike NOB-a, sve antifašiste i žrtve fašizma, predvođeni drugom Titom, kao vjerni čuvari tih uspomena iskazujemo koliko cijenimo tu borbu zavjetujući se prešutno da nastavljamo slijediti put kojega su oni utrli.plovanija

- Ne zaboravite, fašizam podiže glavu i danas u ovom razvijenom svijetu, a naša je uloga čuvati njegove izvorne vrijednosti i stečene tekovine, izvojevane u ljutim borbama te ih prenositi na mlade naraštaje, stoga citiram predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je danas u Brezovici na komemoraciji uzviknuo: “Ne fašizmu, sloboda narodu!”, završila je svoj govor Žmak. S obzirom da se ova antifašistička svetkovina obilježava na području Grada Buja, njezin domaćin i jedan od članova Organizacijskog odbora za režiju programa, gradonačelnik Fabrizio Vižintin, podsjetio je prisutne da je plovanijski spomenik, simbol zajedništva Hrvata, Talijana i Slovenaca u pružanju zajedničkog otpora fašizmu i naci -fažizmu, koje se danas, u mirnodopsko vrijeme, nastavlja u višestruko dobrosusjedskoj suradnji. Ponosno je obavijestio skup da je nedavno postignut i dogovor za kompletnu obnovu već derutnog spomenika. Gradovi i općine Bujštine su opet potvrdili svoju solidarnost i zajedništvo potpisavši sporazum s općinama Ankaran, Koper, Izola, Piran kojim su preuzeli obvezu sufinanciranja njegova kompletnog renoviranja. Obnova počinje ovoga ljeta, pa će se naredna obljetnica Dana antifašističke borbe obilježiti ispred potpuno renoviranog memorijalnog spomenika.

Vijence su na spomen obilježje položile brojne delegacije iz Grada Buja, Istarske županije, Grada Umaga, ANPI Muggia –Trieste, Zajednica društva Josip Broz Tito IŽ-a, Udruženje borcev za združene vrednote NOB-a Pirana te mesne občine Kopra, SDP Grada Umaga, Udruga antifašista Bujštine i udruga antifašista Grožnjan -Oprtalj, IDS Bujštine i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata – 154 brigade.

Zbog visokih ljetnih temperatura spomen program na Dan antifašističke borbe je održan u predvečerje te se pokazao odličnim izborom satnice jer ga je došlo obilježiti oko 300 posjetitelja, a njegovu su važnost, koju Istrani gaje prema tom danu, kao neizostavnoj sastavnici multikuluturalnosti i toleranciji na ovim prostorima, uveličali su i sudionici kulturno zabavnog dijela programa: Puhački orkestar Naša sloga iz Babića te članovi mješovitih pjevačkih zborova Korone iz Umaga i Lavande iz Novigrada, pod ravnanjem maestra Branislava Ostojića. Susret su, prije zajedničkog druženja uz partizanski grah, pjevači ispratili hrvatskim, talijanskim i slovenskim pjesmama: Bilećanka, La fratellanza i Hej brigade, a onda se završno, kao nekad u zajedničkim partizanskim brigadama, snažno na proplanku u Plovaniji zaorila i slavna partizanska pjesma Bella ciao u unisonoj interpretaciji publike i zboraša.plovanija

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini