BERBA U VINOGRADIMA U PUNOM JE JEKU

Zrelo grožđe diktira raniju berbu


Luciano Visintin odlučio se na ranu berbu malvazije kako bi sačuvali miris, niži pH i veće kiseline kod malvazije. Svježa rana malvazija ide u kupažu s onom iz redovite, kasnije berbe, tako da dobijemo vino kojemu se osjeti tijelo i snaga, uz potrebnu svježinu i trajnost vina

Prvi berači i strojevi ušli su u vinograde i na području sjeverozapadne Istre. Beru se prvi grozdovi sorata koje ranije dozrijevaju, ali i grožđe s više kiselina, a manje šećera, koje se priprema za proizvodnju pjenušavih vina. U tijeku je berba malvazije od kojih nastaje pjenušac odlične kvalitete, bere se chardonnay koji inače ranije dozrijeva, za vino ili za pjenušac. Svi ističu da je ove godine grožđe veoma dobre kvalitete, a zadovoljni su i količinama, naročito tamo gdje nije bilo posljedica jake kiše, tuče ili drugih problema, čega je bilo u nekim krajevima.

U vinogradima obiteljske vinarije Veralda iz Kršina kod Brtonigle Luciano Visintin odlučio se ranije i na berbu terana, upravo zbog njegove kiselosti. On ne bere malvaziju radi pripremanja pjenušca, već iz drugih razloga, radi kasnijeg sjedinjavanja s malvazijom u redovitoj berbi. Za dva dana koncem prošlog tjedna ubrano je oko 70 tona, po 35 tona malvazije i terana. Strojevi rade brzo. Inače, Visintin je zadovoljan ovogodišnjim urodom i kvalitetom grožđa.

- Pratili smo kiselost i druge parametre, odlučili smo se na branje kako bismo sačuvali miris, niži pH i veće kiseline kod malvazije. Svježa rana malvazija ide u kupažu s onom iz redovite, kasnije berbe, tako da dobijemo vino kojemu se osjeti tijelo i snaga, uz potrebnu svježinu i trajnost vina. Zato idemo u dvije faze branja, znači rana berba radi mirisa i svježine, a kasnija radi snage i trajnosti vina, pojašnjava Visintin i dodaje da su i prošle godine počeli berbu istog datuma. Parametre grožđa provjeravaju u cijelom vinogradu, tjednim nasumičnim izborom bobica.

Teran bere iz drugih razloga, za kasniji rose i pjenušac, za što je potrebna kiselost koju teran prirodno ima.

- U unutrašnjosti je lako naći svježe kiselo grožđe. Kod nas su i malvazije preblage, pa povećavamo kiselost. Jedino kod nas s dovoljno kiseline je teran, ali zašto se ranije nije išlo u proizvodnju pjenušca od njega? Trebalo je izvući boju, kako bi se u pjenušcu vidjeli mjehurići. To je upravo ono što smo uspjeli kod terana u njegovoj evoluciji od pijenja iz bukalete ili istarske supe, pa do pjenušca od njega, da iskoristimo njegovu kiselost… Vino, odnosno pjenušac, od grožđa koje sada beremo pit ćemo za nekoliko godina. Za dobar pjenušac treba vremena, dodaje Luciano Visintin u čijoj je vinariji 2009. godine proizveden prvi rose isključivo od terana. Daljnjim nastojanjem dobio se pjenušac s vidljivim lančićem mjehurića.

Nešto sjevernije, na Momjanštini berba je također počela s početkom ovog tjedna. U vinogradima Rina Prelca bere se charodnnay, a uskoro će i malvazija i muškat.

- Nešto beremo za pjenušac, nisu to velike količine…Grožđe je dovoljno spremno za pjenušac, a ostale sorte idu već ovaj tjedan i krajem mjeseca sve je u punom pogonu. Nekako smo počeli kao i prošle godine, manje-više smo tu negdje… Ne beremo u početku veće količine, tek oko sedam tona grožđa koje će biti pripremano za pjenušac, a zatim beremo i ostale količine za vino. Grožđe je dobro, imali smo malo više kiše nego ostali, ali zadovoljan sam, urod i kvaliteta će biti dobri, možda čak i malo bolje nego lani… Morali smo početi ovih dana, nema se što čekati, grožđe je spremno i počinje berba naveliko. Moglo se početi i ranije što se grožđa tiče, ali bilo je posla i u podrumu, treba sve pripremiti za berbu, kaže Rino Prelac dodajući da će biti problema s radnicima, ali nekako će se snaći. Bere se sve ručno, kao i svake godine.

Odlična godina

U obližnjim vinogradima charodnanay i sivi pinot je već obrao Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola kod Momjana. Prva berba i ovdje je bila s namjerom da se naprave dobri pjenušci.

- Pri kraju smo sa berbom za pjenušce, skinuli smo urod chardonnaya i pinota, tako da se pomalo spremamo za berbu malvazije, vjerojatno početkom idućeg tjedna. Sve više se pomiču rokovi berbe, pamtim vrijeme kada smo počinjali brati najranije sredinom rujna. Kod nas na Momjanštini grožđe je jako kvalitetno, tako da se nadam da ćemo po kvaliteti prestići 2015. godinu kada je berba bila jako dobra, i po kvaliteti i po količini, tako da će ovo biti jedna od najboljih godina. Radnike sam našao, imamo neke od lani, dali smo oglase po cijeloj Hrvatskoj, pa smo uspjeli dobiti radnike. Kako smo u ekološkoj proizvodnji, beremo sve ručno, a do radnika nije lako doći, to je već poznata stvar. Posla ima još, jer čekamo crvena vina, dodaje Markežić.

Nešto južnije, na području Kostanjice berba je također počela, uglavnom sorata koje ranije prispijevaju. Denis i Duvilio Zigante u svojim su vinogradima već počeli berbu sauvignona bijelog i charodnnaya.

- Chardonnay ćemo iskoristiti za pripremanje pjenušca, dok sauvignon već ima visoku količinu šećera, pa će ići za proizvodnju vina. To nisu velike količine. Ostale bijele sorte također počinjemo brati ovaj i idući tjedan, grožđe je dobro, na sreću nismo imali tuče niti drugih šteta, osim što će na malvaziji biti oštećena nakon posljednje jake kiše. Prije toga smo čistili lišće kao pripremu za branje, pa su oštećenja veća. Ipak je to manje nego što su neki imali i veće štete od tuče u obližnjim krajevima, veli Denis Zigante.

Malvazije ima oko 40 posto, deset posto aromatičnih sorata, a ostalo su crne sorte. Krajem kolovoza berba će biti u punom pogonu, sve do završetka u svim vinogradima.

Kupili berač

- U svakom slučaju i pored tih oštećenja, ovu ćemo godinu pamtiti kao jednu od uspješnijih. Ovih dana beremo sve, a crne sorte sredinom rujna. Radnici? Vrlo ih je teško naći, kao i svi drugi, a brati se mora, pa smo kupili berač koji radi brzo i zamjenjuje dosta radnika. Jest skup, ali nije bilo drugog izbora, dodaje mladi vinar Denis Zigante.

Na lokalitetu Sv. Lucija (Santa Lucia) i Cupiga vinograde ima i bujski vinar Ireneo Celega koji je berbu ranih sorata grožđa počeo prošli tjedan.

- Počeli smo s berbom chardonnaya prošli tjedan, što je nekoliko dana ranije nego lani. Nešto ide za pjenušac, nešto ostaje za vino, a uskoro nastavljamo s berbom malvazije, koja je u najvećoj mjeri zastupljena u mojim vinogradima. Grožđe je dobre kvalitete, nije bilo šteta ni od zlatne žutice jer sam stalno pratio stanje u vinogradu i poduzimao potrebnu zaštitu. Uglavnom, ove godine sve će biti nešto ranije, a i kvaliteta grožđa je sasvim dobra, govori Ireneo Celega koji je i ove godine grožđe brao strojno u nedostatku radnika.

Grožđe je dobro i na području Nove Vasi gdje najviše svojih vinograda ima obitelj Ravalico.

Kalendar nije bitan

- Planirali smo berbu početi upravo sutra, prvo idemo pobrati charodnnay, pa muškat…jedno pet – šest hektara za početak, pa ćemo vidjeti kako i što dalje do konačnih 40-tak hektara. Chardonnay ćemo koristiti za pjenušac, a zatim kako što dozrijeva, tako ćemo i brati. Grožđe je ove godine više nego u redu, nije bilo nikakvih problema, što je bilo zaraženo zlatnom žuticom to smo još ranije povadili i o tome i ne razmišljam više. Kiša nam je zadnjih dana jako pomogla, da je došla desetak dana ranije bilo bi još bolje, ali ne smijemo se žaliti, kaže Bruno Ravalico u čijim se vinogradima bere strojnim beračem.

U cjelini, vinogradari su zadovoljni stanjem u vinogradima, spremni su bili na raniji početak berbe, velika toplina ne ide im u prilog, ali su zato svi počeli berbu na vrijeme, ne gledajući kalendar nego stanje u vinogradima. Sada, nakon berbe ranih sorata, posla ima u podrumima, do konačnog proizvoda.(Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter