POČECI I RAZVOJ NOGOMETA U ISTRI

ZRCALO VREMENA: Nogometno ludilo na Poluotoku počelo prije završetka Velikog rata

Početak razvoja nogometa u Istri veže se uz osnivanje kluba Veloce Club Polese (Pulski biciklistički klub) 1899. godine, koji je imao i jaku nogometnu sekciju * Prva službena nogometna utakmica u Istri, odigrana je nakon rata u Puli, 9. veljače 1919., na igralištu Piazzale Degli Esercizidella Marina (današnji Karlo Rojc)

| Autor: Priredio Robert BURŠIĆ
Uljanik je 1959. godine na Krimeji pobijedio Orijent 3:0

Uljanik je 1959. godine na Krimeji pobijedio Orijent 3:0


Jasmina Softić s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, napisala je 2018. završni rad na temu "Nogomet u Istarskoj županiji", čiji tekst koristim u pisanju ovoga članka.

Nogomet kakav postoji danas nastao je u 19. stoljeću, točnije 1863. godine, u Engleskoj, koja se s razlogom uzima kao kolijevka nogometa. Prve međunarodne utakmice odvijale su se upravo na njihovom tlu, a prvo takvo natjecanje bio je nogometni turnir na Olimpijskim igrama 1908. godine. Zlato je osvojila Velika Britanija, ispred Danske i Nizozemske. Ovim susretima uključuju se države izvan Europe tek nakon 1920. godine. Te godine pridružen je Egipat, a 1924. godine Urugvaj, koji je osvojio dva uzastopna zlatna odličja. Upravo je Urugvaj odabran za prvog domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 1930. godine.

Rijeka prva krenula s centra

Prva nogometna utakmica po pravilima modernog nogometa u okvirima današnje Hrvatske odigrana je u Rijeci 1873. godine između engleskih radnika zaposleni u tadašnjem Riječkom tehničkom zavodu i mađarskih radnika angažiranih na izgradnji željezničke pruge Rijeka - Budimpešta. Prvi službeni klub, Hrvatski akademski športski klub (HAŠK), osnovan je u Zagrebu 1903. godine. A prva javna utakmica odigrana je 1906. između HAŠK-a i PNIŠK-a (Prvi nogometni i športski klub). Iste godine osnovano je još nekoliko klubova: Sigesta u Sisku, Marsonija u Slavonskom Brodu i Srednjoškolski klub Concordia.

U vrijeme Drugog svjetskog rata Hrvatski nogometni savez (HNS) djelovao je na području Nezavisne Države Hrvatske, koji je ljeti 1941. godine primljen u članstvo Svjetske nogometne organizacije.

Hrvatskom nogometnom savezu članstvo u FIFA-i potvrđeno je 1992., nakon što je Hrvatska postala samostalna. Vatreni su godine 1998. u Francuskoj na Svjetskom prvenstvu osvojili treće mjesto, a 2018. godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji drugo mjesto.

Hrvatska nogometna reprezentacija je od osamostaljenja nastupila na šest europskih prvenstava (1996., 2004., 2008., 2012., 2016., 2020.). Najbolji rezultati Vatrenih na europskim prvenstvima su četvrtfinale 1996. u Engleskoj i 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Na Euru 2016. godine u Francuskoj, Hrvatska je igrala u skupini sa Španjolskom, Turskom i Češkom. Pobijedili su Tursku i Španjolsku, a s Česima igrali neriješeno. U osmini finala Vatreni su izgubili od Portugala. Portugal je pobijedio Wales i ušao u finale, a u finalu (bez Ronalda) šokirao Francusku i postao prvakom Europe.

Nogomet podno Monte Zara

Početak razvoja nogometa u Istri veže se uz osnivanje kluba Veloce Club Polese (Pulski biciklistički klub) 1899. godine, koji je imao i jaku nogometnu sekciju. Početkom 20. stoljeća u Istri su održavane utakmice u kojima su snage odmjeravale momčadi sastavljene od višenacionalnih posada brodova stacioniranih u glavnoj ratnoj luci Monarhije i mladića Maschinen Schule (Vojne strojarske škole). Igralo se u podnožju Monte Zara, zaravni koja je služila za obuku vojnika. Krajem prvog desetljeća 20. stoljeća zabilježena je osobita nogometna aktivnost u Pazinu i Rovinju. I jedna zanimljivost: 1912., samo godinu dana nakon splitskog, u Buzetu je osnovan NK Hajduk.

Prva službena nogometna utakmica u Istri, odigrana je nakon rata u Puli, 9. veljače 1919., na igralištu Piazzale Degli Esercizidella Marina (današnji Karlo Rojc) u kojoj su snage odmjerili Fascio Giovanni Grioni i momčad Talijanskog mornaričkog zrakoplovstva. Ubrzo nakon toga zabilježeni su brojni nastupi klubova iz Medulina, Banjola, Vodnjana, Žminja, Labina, Marčane, Galižane, Livada, Krapnja...

U studenom 1945. počinje prvo prvenstvo UCEF-a (Udruženje centara fizičke kulture), prvenstvo Julijske krajine koje se igra u dvije skupine: Istarska u kojoj sudjeluju klubovi Rovinj, Rudar iz Raše, Fulmine iz Brtonigle, Vodnjan, APG i Nino Valconi iz Pule, Pazin i Poreč, a kasnije su se još priključili Novigrad i Rudar iz Podlabina, dok su drugu skupinu činili klubovi s područja Kopra i Trsta. Značajan događaj bilo je osnivanje 1. jugoslavenske lige, kada je odlučeno da se u sezoni 1946./47. u ligu uključi i jedan klub s područja Istre i Kvarnera. Predstavnik će se dobiti kvalifikacijskim utakmicama između najboljeg riječkog kluba i pobjednika susreta pulskog UOS-a i raškog Rudara. U Puli se igrao uzvrat, a Puljani uzdrmani teškom nesrećom koja se dogodila u Vargaroli, nekoliko sati prije odigravanja utakmice, gube s 4:1 pa se ne uspijevaju plasirati. Nogometni savez dao im je ipak mogućnost igranja u 1. hrvatskoj ligi, ali pod uvjetom da sve utakmice moraju igrati izvan Pule. Zauzeli su 12., posljednje mjesto, i ispali iz lige.

"Uljanik" najjači istarski klub

U sezoni 1953./54. Uljanik osvaja prvenstvo u V. zoni i igra kvalifikacije za ulazak u Međurepubličku ligu sa Zadrom, Jedinstvom iz Čakovca i Trešnjevkom iz Zagreba. Puljani su uspjeli i tako ostvarili najveći uspjeh istarskog nogometa nakon Drugog svjetskog rata. Godine 1961. dolazi do fuzije NK Uljanik i NK Pula iz kojih nastaje NK Istra. I dalje se igra Istarska liga, ali moraju se osnivati i međuopćinske lige zbog sve većeg broja klubova. Kao nadgradnja igra se Liga Rijeka - Istra u kojoj s različitim uspjesima nastupaju klubovi Pazin, Jadran iz Poreča, Rovinj, Buje, Pula i Uljanik iz Pule, Rudar iz Labina, Istra iz Tara, pa Novigrad i Vodnjan. Najjači istarski klub na kraju 50-ih godina bio je Uljanik.

U samostalnoj Hrvatskoj nogomet u Istri dobiva novi zamah. Osniva se Prva hrvatska nogometna liga s 12 klubova. Pored toga, igraju se 2. i 3. Hrvatska liga, a ponekad čak i 4. Prvo, neslužbeno, prvenstvo Hrvatske odigrano je u listopadu i studenom 1991. pod nazivom Slobodna Hrvatska. Prvenstvo je podijeljeno u dvije skupine: Zagorsku (Varaždin, Čakovec i Zaprešić) i Istarsku (Pula, Poreč i Rovinj). Nastupalo je osam momčadi među kojima i pulska Istra. Finalna utakmica je igrana u Pazinu, a prvak je postao Inter iz Zaprešića.

U prvom nogometnom prvenstvu Hrvatske, koje je počelo u veljači 1992., igrala je i Istra, koja tu ostaje do sezone 1996./97. kada ispada u niži rang natjecanja. U sezoni 1992./93. članstvo u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi izborio je NK Pazinka, koji ubrzo ispada. U sezoni 2002./03. u jedinstvenoj Drugoj hrvatskoj ligi svoj su posljednji prvenstveni susret međusobno odigrali Istra i Uljanik. Zanimljivo je bilo trenersko nadmetanje oca i sina: na klupi Istre sjedio je Sergio Scoria, a na klupi Uljanika Elvis Scoria. Pobijedio je Uljanik s 3:0 i time je nakon više od 40 godina preuzeo ulogu najkvalitetnijeg pulskog i istarskog kluba.

Provedena privatizacija u Puli

Istra će od tada tonuti i završiti u županijskim natjecanjima. Godine 2003. Uljanik je igrao u finalu Hrvatskog kupa i to kao jedini drugoligaš do tada. Idućih sezona Uljanik mijenja imena: Pula 1856 (osvaja prvo mjesto u Drugoj ligi jug i igra kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu s Međimurjem iz Čakovca kojeg će eliminirati boljim izvođenjem jedanaesteraca); u sezonu 2005./06. ulazi s novim imenom Pula Staro češko, iduće sezone na teren istrčava kao NK Pula, a u ljetu 2007. ponovno mijenja ime i postaju NK Istra 1961, koje ime nose i danas. U sezoni 2008./09. NK Istra 1961 osvajanjem prvog mjesta u jedinstvenoj Drugoj ligi ostvaruje novi plasman u Prvu hrvatsku ligu u kojoj će nastupati do danas.

Pula je bila jedna od prvih sredina koja je 2011. provela privatizaciju i koja je imala inozemnog investitora, posljedično i predsjednika stranca, Rusa Mihaila Ščeglova.

Godine 2015. američka grupa poduzetnika kupila je većinski paket dionica Istre 1961. Dvije godine vodili su klub, da bi se u 2018. godini dogodila i treća vlasnička smjena: klub je kupila španjolska grupacija Baskonia-Alaves.

Ženski Nogometni klub Istra 1961

Razvoju ženskog nogometa u Istri uvelike je doprinio Ante Blašković, osnivač ŽNK Istre (1985.). On se istaknuo i kao glavni osnivač prve nogometne škole u Istri 1960. godine, koja je djelovala pri NK Tehnomotu. Potom je 2007. godine Enzo Zohil okupio krug djevojaka koje žele igrati i naučiti vještine nogometa. Klub je nazvan Istra - Žminj, koji je postao član Druge ŽHNL - zapad. Budući da igračice dolaze iz cijele Istre, ali i iz Primorsko-goranske županije, Žminj je odabran kao središte ženskog nogometa. Godine 2011. ŽNK Istra Žminj mijenja naziv u Istra Pula. Godine 2015. nezadovoljne igračice pregovarale su s čelnicima kluba Istra 1961 kako bi se osnovao ženski nogometni klub Istra 1961. Sada se seniorke Istre 1961 natječu u Drugoj HNL sjever, dok pionirke igraju u ligi s dječacima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum