preduskrsna manifestacija

ŽMINJ: Najštabeleju pincu ispekla je Rozana Maretić

| Autor: Glas Istre
Istrijanske pinci pod cxerepnjon na ugnjisxcxxe

Istrijanske pinci pod cxerepnjon na ugnjisxcxxe


Prva istarska fešta nakon ukidanja epidemioloških mjera, tradicionalna žminjska preduskrsna manifestacija "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće", koja je ove godine vraćena pred publiku na žminjski plac Zad kaštela, u organizaciji Turističke zajednice općine Žminj i Općine Žminj, privukla je mnoštvo posjetitelja i oduševila ih bogatstvom programa. Smisao žminjske fešte je njegovanje i oživljavanje uskrsnih tradicija Istre i Žminjštine, posebno u tradicionalnoj gastronomiji i pratećim uskrsnim običajima.

Na otvorenju manifestacije posjetitelje su pozdravili direktorica Turističke zajednice Općine Žminj Lenka Šajina, žminjski načelnik Željko Plavčić te županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, a slijedio je nastup najmlađih Žminjaca, polaznika Dječjeg vrtića Rapčići, učenika žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana te Žminjskih mažoretkinja. U tradicionalnom natjecanju odnosno izboru za najštabeleju pincu, vazmeni kolač i najlepče piturano jaje sudjelovale su domaćice iz cijele Istre, a u ocjenjivanju se našlo 25 pinci, 14 različitih kolača i 12 kolekcija pituranih jaja.

Ocjenjivački žiri u sastavu Davor Šišović, Linda Žiganto Juraković, Juan Francisco Sanchez Gracia (inače pobjednik nedavnog televizijskog kulinarskog natjecanja "3, 2, 1, kuhaj!") odabrao je pobjednike. Najbolju odnosno najštabeleju pincu ispekla je Rozana Maretić iz Pule, drugo je mjesto osvojila Ana Vitasović iz Vodnjana, dok je trećeplasirana Samanta Macan iz Savičente. Najboljim uskrsnim kolačima proglašene su povetice s orasima i sirom koje je ispekla Darinka Tomišić, a za najljepšu kolekciju pituranih jaja proglašena je ona koju je oslikala Nada Galant.

Pince i kolači su nakon ocjenjivanja i proglašenja najboljih ponuđene na kušanje posjetiteljima manifestacije, i nestale su u trenu, a jednako su brzo nestajale i pince koje je na licu mjesta pred publikom mijesila i pod čerepnjon na ugnjišću pekla marljiva ekipa domaćica Sara Mužina, Sonja Garić i Zdenka Jakus.

Pokretno ognjišće na kotačima, na kome su se pod čerepnjon pekle pince, djelo je poljoprivredne udruge Agrorovinj, čiji su ga članovi za ovu prigodu dopremili u Žminj da bi poslužilo za još jednu svrhu: na njemu su pripremane i namirnice za istarsku supu, koju je na svom štandu nudila ova udruga, inače organizator Festivala istarske supe u Rovinjskom Selu, i pokretač inicijative za zaštitu umijeća pripreme istarske supe kao nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Osim tradicionalne istarske supe, na štandu udruge Agrorovinj nudila se i Žminjska supa, kreativna nadgradnja ove tradicijske delicije, u kojoj se umjesto kruha koristi na ognjišću prepečena pinca, a u vino se dodaje i malo kave. U pripremi Žminjske supe Rovinježima je pomagala i Zdenka Jakus, koja je u ekipi s Mirandom Mužinom, inače inicijatorom manifestacije Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće, pobijedila na seljanskom Festivalu istarske supe u kategoriji kreativne supe.

Još jedna uskrsna tradicija redovito uveseljava program ove žminjske manifestacije: natjecanje u pičenju jaja, igra koja se njegovala širom Istre kao rekreacija nakon obiteljskog uskrsnog doručka ili ručka. Ovogodišnji su pobjednici brat i sestra, Julijan Brnelić u kategoriji odraslih, te Ani Brnelić u dječjoj kategoriji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter