NEOČEKIVANI PROBLEM

Bibliobus iz Kopra ne može u Istru jer je - PRETEŽAK!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Bibliobus u Buzetu 2020.

Bibliobus u Buzetu 2020.


Kada zakoni idu šumom, a život drumom, ili obrnuto, onda dolazi do takvih situacija poput najnovijeg zahtjeva Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper koja je, uz ostalo, i na adresu Grada Buzeta uputila zamolbu da svojim bibliobusom, teškim 16 tona, može doći u Buzet. Naizgled nikakav problem, međutim slovenska je strana prije 14 godina uvela ograničenje teretnog prometa preko graničnog prijelaza Sočerga/Požane kod Buzeta kojim mogu prometovati samo teretnjaci do 7,5 tona ukupne nosivosti!

Putujuća koparska knjižnica od siječnja 2020. godine dolazi na autobusno stajalište u Buzetu na kojem se rado zaustavljaju osnovnoškolci koji imaju slovenski nastavni program, ali i sunarodnjaci koji posuđuju knjige na slovenskom, talijanskom i engleskom jeziku. Do sada je bibliobus išao prvo do Umaga pa je na toj strani prelazio granicu. Sada su željeli prijeći granicu bliže Buzetu - ali ne može!

- Drago nam je što zajedno možemo promovirati kulturu čitanja među mladima. I starijoj populaciji koja nema mogućnost brzog pristupa knjižnici omogućavamo posudbu knjiga. Ove godine javili su nam se Slovensko kulturno društvo "Lipa" Buzet i Darja Čubrić, učiteljica slovenskog jezika u Osnovnoj školi "Vazmoslav Gržalja" Buzet i izrazili želju da ih putujuća knjižnica posjećuje ponedjeljkom, a ne petkom, kao što je to bio slučaj. Problem je nastao jer je naš bibliobus pretežak za vožnju na relaciji Gračišče (SLO) - Buzet (HR) koja uključuje granični prijelaz Sočerga. Naime, spomenuti granični prijelaz omogućuje vremenski usklađenu rutu i s ostalim stajalištima koje naš bibliobus posjećuje jednom mjesečno. Ograničenje težine za vozila je 7,5 tona. Težina putujuće knjižnice je 16 tona. Svoje korisnike u Buzetu posjećujemo jednom mjesečno i molimo Grad Buzet dopuštenje kako bi naš vozač mogao nastaviti s time, jer ga s nestrpljenjem iščekuju i djeca i ostali korisnici. Bibliobus ne vozi u srpnju i kolovozu, navodi se u zamolbi koparske knjižnice adresiranoj na Mestnu občinu Koper, Grad Buzet i Policijsku upravu Koper.

Bibliobus u Buzetu 2020.

Djeca u koparskom bibliobusu

Naravno da im je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, koji se od početka mandata zauzima za otvaranje graničnog prijelaza Sočerga/Požane za sav teretni promet, spremno odgovorio kako su u Buzetu više nego dobrodošli, ali suglasnost trebaju tražiti na slovenskoj strani.

- Bit će nam izuzetno zadovoljstvo da možemo ugostiti bibliobus. Možete ga smjestiti gdje god želite na području Grada Buzeta. Slobodno možete prometovati svim našim cestama iako je težak 16 tona. Mi vam otvorenog srca to dopuštamo jer to je u interesu naše djece, nas koji obitavamo s jedne i druge strane granice, ali morate dogovoriti s Opčinom Koper da vam dopusti prolazak od Gračišča do graničnog prijelaza Sočerga. Prolaz kroz hrvatski dio graničnog prijelaza, kroz Požane vam je otvoren i ne trebate nikakve suglasnosti, poručio je Kajin koparskoj knjižnici uz zahvalu na svemu što čini za dobrosusjedske odnose.

Prvi je puta pogranični bibliobus iz zbratimljenog Kopra, pokretna knjižnica bez granica, koja sadrži osam tisuća knjižnih naslova, većinom na slovenskom, a dijelom i na hrvatskom jeziku, u Buzet stigla početkom 2020. godine. Bibliobus je izvorno namijenjen djeci koja uče slovenski jezik, ali i svim ostalim osnovcima, kao i članovima buzetske Gradske knjižnice. Buzetska osnovna škola jedna je od prvih u Hrvatskoj koja je, zahvaljujući inicijativi Slovenskog kulturnog društva "Lipa" Buzet, ponudila učenje slovenskog jezika i kulture kao izbornog predmeta po modelu C, a u "Lipi" su inicirali i ovaj projekt uvođenja bibliobusa.

Sočerga - Požane granica

Granični prijelaz Sočerga - Požane

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter