ogromne količine kiše

Nezapamćene šteta ne Buzeštini: Stotinjak odrona na cestama, Butoniga izvan funkcije

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Grmljavinsko nevrijeme i ekstremne količine kiše protekle noći prouzročile su velike štete na Buzeštini, posebice na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama Vrhuvštine, Sovinjštine, na području mjesnih odbora Svi Sveti, Krušvari..., na kojima je zabilježeno stotinjak većih ili manjih odrona pa je nekoliko sela bilo prometno izolirano. Prema prvim podacima najveći je odron na prometnici od Vrha prema Marčenegli gdje je oštećen asfalt te je promet u prekidu. Čak ni najstariji mještani Marčenegle ne pamte takve štete. Velike su štete i na postrojenju za kondicioniranje vode Butoniga koje je izvan funkcije.

Uslijed obilnih oborina, na Butonigi je palo više od 190 litara kiše po metru četvornom u vrlo kratkom vremenu, došlo je do slijevanja oborinskih voda u rezervoar pitke vode, trafostanicu i dio Postrojenja, saznajemo od direktora Istarskog vodovoda Buzet Mladena Nežića. Sreća je, kaže Nežić, da pumpe nisu potopljene.

- U tijeku je sanacija šteta kako bi što prije startala proizvodnja. Očekujemo da bi Postrojenje za nekoliko dana ponovo moglo biti u funkciji, izjavio je Nežić te naglasio da se vodoopskrba za sada odvija neometano. Na ispumpavanju vode angažirani su vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Buzeta, Umaga i Pazina i djelatnici Vodoprivrede.

Na teren je izašao i gradonačelnik Buzeta Damir Kajin sa suradnicima. Štete se procjenjuju na nekoliko desetaka milijuna kuna te je od župana već zatražio proglašenje elementarne nepogode. Na otklanjanju posljedica oborinskog nevremena angažirano je više od stotinu djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Buzet, gradskog komunalca "Park", HEP-a, Istarskog vodovoda, Istarskih cesta, Vodoprivrede i brojnih privatnih građevinskih tvrtki koji s bagerima otklanjaju odrone sa cesta.

- Više od stotinjak ljudi je na terenu, angažirano je na desetine strojeva. Samo je "Park" tijekom noći imao 24 intervencija. Vatrogasci su pored ostalog intervenirali u Krtima gdje je grom udario u manji gospodarski objekt te je prijetila opasnost da se požar proširi na obližnju kuću, izjavio je Kajin te istaknuo da su velike štete i na Postrojenju za kondicioniranje vode Butoniga. Cijelo je Postrojenje bilo poplavljeno. Sustav je van funkcije. Treba isprazniti i rezervoare u kojima se u ovom trenutku nalazi preko deset tisuća kubika pitke vode jer nije za uporabu.

- O razmjerima apokalipse koja nas je pogodila svjedoči i podatak da se nivo akumulacije Butoniga podignuo za dva metra, rekao je Kajin.

Poplavljena je Boćarska dvorana u Kozarima, a voda je prodrla i u zgradu Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" kao i u obližnju Sportsku dvoranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater