BUZET

Odronio se zid vrtova na zapadnoj strani starogradske jezgre - Interventna sanacija odrona na šetnici Šoto jorti


Djelatnici gradske komunalne tvrtke "Park" ogradili su odron u starogradskoj jezgri, te se u tom dijelu šetnicom ne može proći. U izradi je interventni troškovnik i kreće se u interventnu sanaciju

 

Nekoliko desetak kubika kamenja i zemlje zatrpalo je šetnicu Šoto jorti nakon što se proteklog vikenda uslijed obilnih kiša odronio zid vrtova na zapadnoj strani starogradske jezgre Buzeta, a sada kreće interventna sanacija.

- Odronilo se dvadesetak metara zida, ali bit će potrebno sanirati pedesetak metara, procjenjuje buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

Djelatnici gradske komunalne tvrtke "Park" ogradili su odron u starogradskoj jezgri, te se u tom dijelu šetnicom ne može proći. U izradi je interventni troškovnik i kreće se u interventnu sanaciju. Urušeni zid bio je prošaran pukotinama, a i u preostalom dijelu zida na toj su lokaciji primjetne pukotine.

Sjever Istre zbog nepovoljne geološke građe terena obiluje klizištima, a okidač su u pravilu obilnije oborine. Starogradska jezgra Buzeta nekoliko je puta bila "na meti". Tako se među ostalim u siječnju 1995. godine uslijed obilnih kiša i neriješene odvodnje oborinskih voda i kanalizacije, veliko klizište otvorilo na jugoistočnoj strani starog grada. Dvadesetak metara starogradskih zidina iz 15. stoljeća s kamenim gromadama i zemljom, otprilike stotinjak kubika materijala, u kišnoj noći kliznulo je u provaliju, zajedno s dijelom ceste sve do zgrade tadašnjeg mini marketa.

Uslijed velikih oborina, krajem 2012. godine na starogradskoj šetnici puknula je cijev mješovite kanalizacije te je došlo do odrona i na jugoistočnim padinama staroga grada Buzeta. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum