Dario Makovac u svom polju industrijske rajčice (Sanja BOSNIĆ)
Kooperanti iz Istre posadili su oko četiri milijuna sadnica rajčice na površini od 179 hektara na području cijele Istre, od čega je na umaškom području najviše - oko 120 hektara. Prosječan prinos je 70 tona rajčice po hektaru, pa se očekuje od 11 do 12,5 tisuća tona crvenog istarskog pomidora za pasatu i pelate upakiranog u etiketu Podravke
Premda je prošlog četvrtka već održana tradicionalna fešta od pomidora Dan rajčice koja obilježava početak berbe, sama berba još nije počela. Naime, sazrijevanje crvenih plodova kasni i pomaknuto je za sljedeći tjedan i usklađeno je s utvrđenim planom prerade u Podravci. Ovogodišnja berba kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika u svibnju.
O urodu i preradi razgovaramo s predsjednikom udruge Pomidor koja u svojim redovima broji tridesetak uzgajivača rajčice, najbrojnijih kooperanata Podravke, tvrtke u čijem se sastavu nalazi tvornica Povrće iz Umaga. Makovca zatičemo u ranim jutarnjim satima u Jecima, u nepreglednim poljima rajčica dok sunce podiže temperaturu.
Osrednji urod
- Iako nam vrijeme sada ide na ruku, kasnimo s berbom jer je svibanj bio ekstremno kišovit, a temperature izrazito niske tako da su nam prve, druge i treće posađene sorte postale iste, ujednačeno sazrijevaju. Standardno je riječ o najzastupljenijim hibridima Heinz 2206, Heinz 3402, Heinz 9144, Perfectpeel, Red Valey, Lampo i Nemabrix koje bez obzira jesu li rane ili kasne sorte ove godine dozrijevaju istovremeno. Što se tiče količina, urod će biti osrednji, kretat ćemo se na lanjskoj težini od oko 11 tisuća tona. Zbog klimatskih promjena ove će godine prvi put krenuti s berbom uzgajivači iz Poreča, iskustveno će Makovac te dodaje da bi berba mogla potrajati oko mjesec dana. No brine ga hoće li pomidoraji biti sposobni pobrati sve količine, jer će se berba koncentrirati, uglavnom, tijekom sredine kolovoza.
Kooperanti iz Istre posadili su oko četiri milijuna sadnica rajčice na površini od 179 hektara na području cijele Istre, od čega je na umaškom području najviše - oko 120 hektara. Inače je očekivani prosječni prinos 70 tona rajčice po hektaru tako da se mogu iskoristiti maksimalni kapaciteti tvornice Povrće za preradu rajčice od 12,555 tisuća tona rajčica na novoj Tetra Pak A3 Flex proizvodnoj liniji u koju je Podravka lani uložila više od sedam milijuna kuna.
Nova linija Tetra Pak ubrzava preradu rajčice i štedi na energentima.
- Hvalevrijednim investiranjem u novu Tetra Pak liniju nije povećana dnevna kvota dostave rajčica već je ubrzana prerada i uvećan kapacitet proizvodnje gotovih proizvoda od rajčice pa se u sve četiri smjene, može preraditi svega 300 tona dnevno i to su dostavne kvote kojih se pridržavamo, pojašnjava Makovac.
Od 6. kolovoza
Naglašava da su sve pripreme kao i broj radnika za preradu rajčice u tvornici osigurani i sve je spremno za proces proizvodnje od 6. kolovoza.
Doznajemo da je Tetra Pak A3 Flex linija osmišljena prema najsuvremenijoj tehnologiji, kojom se unaprjeđuje planiranje proizvodnje te doprinosi sigurnosti i uštedama u troškovima energenata. Obnovljena proizvodna linija omogućava dugotrajnost i svježinu proizvoda te fleksibilnu proizvodnju Podravka passate volumena 500 i 200 mililitara. Uzgoj istarske rajčice za industrijsku proizvodnju spada u red najkvalitetnijeg asortimana na svijetu zbog hranjivih sastojaka koje sadrži, likopena, β-karotena, C vitamina te minerala, što utječe na dugovječnost i mladolikost, uz uvjet da se konzumira do jedan kilogram rajčice ili njezinih proizvoda dnevno.
Sve je spremno za novu prerađivačku sezonu rajčica pa napuštamo umaška polja rajčice i Makovca koji s nestrpljenjem obilazi polja, kontaktira kolege i dnevno motri sazrijevanje.
Dok se u cijelosti ne zarumeni ova kraljica umaškog povrća, svojevrsni domaći ginseng, dobro je konzumirati i zelene pohane rajčice, zaključujemo filmski.