ZLOČIN NAD PRIRODOM

Zaštićena školjka koja se preprodaje na crnom tržištu na meti je krivolovaca na zapadnoj obali Istre. Na nekim lokacijama devastiran je veliki dio morskog dna. Svjedokinja: "JEDAN IH TUČE, A OSTALA DVOJICA ČUVAJU STRAŽU. I TAKO SVAKI DAN"

| Autor: Chiara BILIĆ

Niti višegodišnje zatvorske, niti nekoliko stotina tisuća visoke novčane kazne nisu dovoljne da bi se obeshrabrili i demotivirali krivolovci na prstace. Na zapadnoj obali Istre zakonom zabranjenom izlovu te strogo zaštićene školjke svakog dana, nešto prije 7 sati, svjedoči gospođa čiji su podaci poznati redakciji. U uvali gdje se događa zločin nad prirodom kupa se već pola stoljeća, a muškarce s vrećama, plastičnim kantama i čekićem prvi je put ugledala lani. Naočigled, tvrdi, tuku prstace. Dosad je već, po njezinoj procijeni, potučeno oko stotinjak metara obale. Na nekim je mjestima dno, opisuje ogorčeno, već u potpunosti ogoljeno.

Tome u prilog govori i niz dramatičnih fotografija osakaćenog morskog dna koje je prije dva dana snimila s obale. Na njima su itekako vidljive prazne rupe, kao i odlomljene krhotine stijena nastale uslijed razbijanja hridi.

- Uvijek ih vadi nekoliko muškaraca. Najčešće trojica. Jedan ih tuče, a ostala dvojica čuvaju stražu. Ponekad ih tuku plutajući na površini mora, s maskama i disalicama, a ponekad su u vodi do koljena jer ih ima i u plićaku. Nije ih, znate, niti strah. Ne obaziru se na mene, kaže ova gospođa.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom