Slučaj prostačkog ispada načelnika Tar-Vabrige

ŽARKO PUHOVSKI, politički analitičar: Građane baš briga što je Nivio Stojnić istupio iz IDS-a, trebao bi odstupiti s funkcije načelnika

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Jedini način da se ova i slične situacije konačno riješe je da taj gospodin izađe na iduće izbore i da ih izgubi. Ali to mi se ne čini naročito vjerojatnim, pa si on može dopustiti da takve stvari izgovara, onda dobije malo packi od stranke, i idemo dalje * Mi smo u Saboru čuli i riječi tipa "manje pričaj, više rađaj". To je taj tip primitivizma koji se koliko-toliko pod kravatom skriva, ali očito jako plitko i jako lako izlazi na vidjelo kad ga se takne

  

Vulgarni ispad načelnika Općine Tar-Vabriga Nivija Stojnića tijekom telefonskog razgovora koji je u srijedu vodio s našom novinarkom Chiarom Bilić nije samo neprimjeren, već je degutantno iskazivanje osjećaja nedodirljivosti i moći. Psovke kojima ju je načelnik općine "počastio" nakon što ga je pitala o nelogičnostima u njegovim imovinskim karticama, vrlo zorno poručuju što on misli o javnosti i novinarskom istraživanju na tu temu.

Njegov neprimjereni ispad osudila je cjelokupna javnost, HND, različite političke opcije, a najoštrija osuda došla je iz vrha njegove stranke. Pritisak je urodio plodom, pa je bahati Stojnić u četvrtak obznanio da izlazi iz IDS-a. Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza ostao je zgrožen tim ponašanjem i novinarki Chiari Bilić se odmah duboko ispričao, a jučer se na tu temu oglasio i sam predsjednik IDS-a Boris Miletić, rekavši da je Stojnić nakon krivog napravio jedini ispravni mogući potez.

- Krivo mi je što se to dogodilo. Mislim da smo kao stranka i na ovom primjeru pokazali kako se štite vrijednosti koje promoviramo, jer mi moramo biti prvi primjer u onome za što se borimo. Na neki način i kao stranka podižemo ljestvicu i standarde pa očekujem da ih poštujemo unutar IDS-a, ustvrdio je Boris Miletić.

Hrvatski prostakluk

Politički analitičar i profesor Žarko Puhovski kaže da je glavni problem, koji je specifičan za Hrvatsku, visoki stupanj prostakluka među hrvatskim političarima.

- Postoje razni načini da se političari i političarke riješe dosadnih novinara koji ih gnjave. Međutim, kod nas se to događa na takvoj razini prostakluka da se više ne radi o nekakvoj nervozi ili nečijem osjećaju manje ili veće ugroženosti, nego se dokazuje klasično pravilo da kad u prostaka malo dirnete, onda taj prostakluk izlazi iz njega kroz sve pore. I taj prostakluk je, da stvar bude veselija, gotovo isključivo muško-šovinističke provenijencije, gdje se ženski profesionalni pristup u jednom koraku prebacuje zapravo na rub prostitucije. A to je tipično za patrijarhalni svijet koji još uvijek negdje u malom mozgu ima uvjerenje da poštene žene ostaju kod kuće kao domaćice i majke, a ne da idu negdje raditi. Prema tome, žene koje imaju profesiju i rade, kao na primjer u novinarstvu, osobe su sumnjivog morala. I očito su takve stvari takvim osobama negdje u primisli, i strašno lako začuđujuće velikom broju osoba iscure kroz usta kad se osjete malo ugroženi, uplašeni ili nesigurni. Čini mi se da se radi o jednoj pojavi na koju nije imun ni ostatak svijeta. No, kod nas je ta razina prostakluka nešto ipak specifično i grozno, i što se s godinama ne popravlja i ne kreće na bolje, smatra profesor Puhovski.

No, je li dovoljno samo javno se ispričati, priznati svoj grijeh, posuti se pepelom i istupiti iz stranke da ne bi bio izbačen, pa nastaviti dalje mirno i slobodno obavljati svoju dužnost načelnika? Ne, naravno da nije, smatra veći dio javnosti, pa tako i Puhovski.

- Mene kao građanina i glasača zapravo baš briga što je on istupio iz IDS-a, jer to za nas nije ključno pitanje. Nama je puno bitnije smatra li netko da bi on trebao napustiti svoju funkciju zbog takvog ponašanja? Ja nisam čuo nikakav argument koji bi rekao da Nivio Stojnić ne bi trebao napustiti svoju funkciju načelnika i istovremeno, nisam čuo da je napustio svoju funkciju. On se samo javno ispričao. Prema tome, očito su njegovi kolege u stranci zadovoljni i prihvaćaju da je to neki manji delikt oko kojega ne treba veliki cirkus raditi. A očito i kolegice, jer nemojmo zaboraviti da ima i takvih žena, što je još gore. Kao, eto, "čovjeku pobjegla riječ, pa šta ćemo sad", a tako je nekom drugom pobjegla ruka "pa šta ćemo sad" i tu ćemo se naći doista u veoma neugodnoj situaciji kao društvo. Najopasnije je kad se takve stvari prebacuju u normalnost, a normalnim postaje ono što se svaki dan događa, ne ono što je dobro po automatizmu, nego ono što se dopušta i prihvaća. Kod nas neki trendovi u rodno-spolnim odnosima idu suprotno trendovima većeg dijela razvijenog svijeta, kaže Puhovski.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of