ZAJEDNIČKE IDEJE

Zakon o poljoprivrednom zemljištu spojio je HDZ i IDS, a cilj je da se zaustavi bespravna gradnja

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Poljoprivredno zemljište u Raši

Poljoprivredno zemljište u Raši


Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojima se predviđa zabrana parcelacije poljoprivrednog zemljišta na manjim kvadraturama do određene površine spojile su političare dviju u Istri konkurentskih stranaka, IDS-a i HDZ-a, na istom poslu.

Naime, i predsjednik istarskog HDZ-a Anton Kliman i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga imaju ista stajališta o ovom pitanju jer se usitnjavanjem parcela dolazi do otvaranja prilika za bespravnu izgradnju, koje u Istri ne nedostaje. U tim nastojanjima priključili su im se nezavisni gradonačelnik Vodnjana i načelnik Bala, ali i Istarska županija te IDS-ov zastupnik Emil Daus, koji je o tome govorio u Hrvatskom saboru.

- Radi se o suradnji s razumijevanjem. Ne radi se o političkoj suradnji, nego o rješavanju konkretnih lokalnih problema, kaže HDZ-ov saborski zastupnika Anton Kliman.

- Odredba je da se neće moći parcelizirati poljoprivredno zemljište ispod hektara. To je ideja koju sam iznio zajedno s kolegama koji su došli iz jedinica lokalne samouprave i koji su shvatili da je loša parcelizacija malih parcela na kojima se kasnije događa nelegalna izgradnja, rekao nam je Kliman.

HDZ-ov saborski zastupnik i šef istarskog HDZ-a iznio nam je i cijelu priču o toj zajedničkoj ideji:

- U nekoliko navrata bili smo na sastancima u državnim institucijama, prije svega ministarstvima. Na svim sastancima bili smo samo gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga i ja, dok su nam se kasnije u Ministarstvu poljoprivrede pridružili zamjenik župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio i načelnik Bala Edi Pastrovicchio. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prepoznala je problem što je došao iz redova, mora se priznati, gradonačelnika Rovinja i drugih gradova i općina koji su na njega stalno upozoravali. Zaustavljanje parceliranja za površine manje od jednog hektara zaustavit će to bjesomučno kršenje zakona. Riječ je o rješenju za poljoprivredno zemljište, a sada slijedi rasprava o šumskom zemljištu. Nakon toga, predložit ćemo izmjenu Zakona o Državnom inspektoratu jer oni, koliko god se trudili, ne mogu biti na terenu oko svake parcele. Postoji ideja da se dio ovlasti Državnog inspektorata spusti na jedinice lokalne samouprave odnosno na komunalne redare kako bi se spriječila nova devastacija prostora, kaže Anton Kliman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter