ZASJEDANJE

ZADUŽENJE ZBOG KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I DRUŠTVENOG DOMA: Rashodi općine Sveti Petar u Šumi ove godine planirani u iznosu od 8,1 milijuna kuna

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Vijeće Općine Sveti Petar u Šumi (M. RIMANIĆ)

Vijeće Općine Sveti Petar u Šumi (M. RIMANIĆ)


Vijećnica Agata Dajčić (IDS) se posebno osvrnula na stavku rashoda za zaposlene koja je u proračunu za 2018. godinu iznosila 337 tisuća kuna, u 2019. godini 615 tisuća kuna * Načelnik Mario Bratulić odgovorio je da je do povećanja iznosa za plaće došlo zbog reorganizacije općinske uprave, obećao vijećnicima podastrijeti podatke o plaći

Ukupni prihodi proračuna Općine Sveti Petar u Šumi za ovu godinu planirani su u ukupnom iznosi od 6,1 milijuna kuna, a rashodi u iznosu od 8,1 milijuna kuna, stoga će se općina morati zadužiti za 2,2 milijuna kuna. Prema obrazloženju općinskog načelnika Marija Bratulića planirano je zaduženje zbog izgradnje komunalne infrastrukture i uređenja kuće kobasica, odnosno društvenog doma u Svetom Petru u Šumu.

U općinskom je proračunu za tu namjenu planirano 1,08 milijuna kuna, ali je na prihodovnoj strani planirano 1,88 milijuna kuna od pomoći iz inozemstva i drugih proračuna. U raspravi o proračunu Branko Dajčić (IDS) predložio je da se za lokalni nogometni klub pokušaju pronaći sredstva i iz drugih izvora.

NK Puris mijenja ime?

Na to mu je predsjednik Općinskog vijeća Neven Turčinović odgovorio da se planira izmijeniti ime kluba koji još uvijek nosi ime "Puris", pa će se u tom postupku nastojati naći sponzore. Agata Dajčić (IDS) dodala je da bi se Općina trebala oslanjati na realne prihode kako se sa zaduženjima proračun ne bi doveo u probleme vezene uz kamate i dinamiku otplate kredita.

Prije prihvaćanja proračuna za 2020. godinu proračun za 2019. godinu smanjen je s 9,72 milijuna kuna na 5,35 milijuna kuna. Do toga je došlo, kako je pojasnio Bratulić, zbog toga što je proračun bio planiran u većem iznosu zbog planiranih, ali nerealiziranih investicija, odnosno izostanka sredstva iz drugih proračuna. Tako su prihodi planirani od pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa sredstva EU smanjeni za 2,79 milijuna kuna, a pomoći iz drugih proračuna za 725 tisuća kuna.

U raspravi o izmjenama proračuna Agata Dajčić ukazala je da su rashodi s 3,3 milijuna kuna u 2018. u 2019. povećani na 5,6 milijuna kuna, a prihodi su s 2,7 milijuna povećani na tek tri milijuna. Posebno se osvrnula na stavku rashoda za zaposlene koja je u proračunu za 2018. godinu iznosila 337 tisuća kuna, u 2019. godini 615 tisuća kuna, a u projekcijama za 2021. godinu 704 tisuća kuna. Slijedom toga zaključila je kako tri zaposlena u općinskoj upravi primaju mjesečnu neto plaću od 15 tisuća kuna uz dnevnice, a povrh toga Općina se još zadužuje.

Učestala putovanja u Zagreb

Načelnik Bratulić odgovorio je da je do povećanja iznosa za plaće došlo zbog reorganizacije općinske uprave, te da od 1. travnja 2019. od kada je dužnost načelnika počeo obavljati profesionalno nije naplatio niti jednu dnevnicu. To se, kaže, može provjeriti u računovodstvu. Njegove riječi potvrdio je pročelnik Klaudio Zgrablić, dodajući kako se pod kontom dnevnice vode seminari, savjetovanja, troškovi goriva i drugi rashodi poslovanja. Tomu je Nadir Breščić, zamjenik općinskog načelnika dodao, kako Bratulić otkako dužnost načelnika obavlja profesionalno češće putuje za Zagreb i zato su iznosi na tom kontu viši, a na povećane rashode poslovanja utječu i rashodi za komunalnog redara koji je zaposlen tijekom 2019. Bratulić je na kraju rasprave rekao kako će vijećnici dobiti podatke o njegovoj plaći, a Zgrablić kako Općina, da bi osigurala razvoj i komunalnu infrastrukturu, mora računati na pomoći i kredite.

Na kraju je donijeta i odluka o raspodjeli sredstava za redovito funkcioniranje političkih stranaka zastupljenih u Općinskom vijeću Općine Sveti Petar u Šumi u 2020 godini. Prema njoj će HDZ za četiri člana i tri članice dobiti 2.226 kuna, a IDS za dva člana i dvije članice 1.281 kunu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum