BUJE

"ZABRANJENO IGRATI NOGOMET" IDE U ROPOTARNICU: Miču se znakovi zabrane na trgu ispred župne crkve i ispred starog groblja

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Znak kod bujskog starog groblja (A. DAGOSTIN)

Znak kod bujskog starog groblja (A. DAGOSTIN)


Sadašnji gradonačelnik Fabrizio Vižintin ploče sa zabranama igranja nogometa smatra neprimjerenim te nam je kratko odgovorio da će one ubrzo biti uklonjene. Iz gradskog komunalnog odjela su nas obavijestili da je već bilo odlučeno da se ploče maknu, ali će to obaviti idućeg tjedna

Neobična ploča nalazi se na ulaznim vratima u staro gradsko groblje u Bujama. Znak prekrižene lopte bubamare i natpis "Zabranjeno igrati nogomet" (s talijanskom inačicom) odmah upada u oči, dok je već znak zabrane ulaska na počivalište mrtvih s četveronožnim ljubimcima razumljiv. Isti takav znak postavljen je i na trgu ispred župne crkve sv. Servula gdje su klinci iz starog grada također znali baciti "nogač". I još znaju, saznajemo. Zabranama unatoč.

Kako bi to spriječili, prethodna gradska politička garnitura postavila je znakove zabrane i time naoko riješila problem, iako u starogradskoj jezgri Buja, a ni u blizini, ne postoji primjereno sportsko igralište za djecu. Sadašnji gradonačelnik Fabrizio Vižintin ploče sa zabranama igranja nogometa smatra neprimjerenim te nam je kratko odgovorio da će one ubrzo biti uklonjene. Iz gradskog komunalnog odjela su nas obavijestili da je već bilo odlučeno da se ploče maknu, ali će to obaviti idućeg tjedna.

Spomenimo i da je staro groblje u Bujama na kojem se nalazi grobljanska kapela sv. Martina iz 1593. godine s brojnim starim grobnicama vrlo zanimljivo za obilazak te bi se moglo dodatno urediti i valorizirati u vidu sakralnog turizma. Odmah preko puta groblja nalazi se, ne tako davno obnovljena, kula sv. Martina s koje se pruža divna panorama na Buje. Peterokutna utvrda sagrađena je u 15. stoljeću, a u njoj je moguće pogledati prigodnu izložbu. Čitava starogradska jezgra Buja koja potječe još iz gradine brončanog doba zaziva turističku valorizaciju i svakako je puna aduta koji će oduševiti namjernika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter